Premieră: Un post de radio ar putea fi închis din cauza datoriilor la UCMR-ADA. CNA vrea să sesizeze Parlamentul

Radio Siculus din Târgu-Secuiesc ar putea fi închis din cauza datoriilor mari pe care le are la Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România-Asociaţia pentru Drepturi de Autor (UCMR-ADA), care a şi cerut falimentul acestui post, potrivit informaţiilor prezentate în şedinţa de joi a CNA.

Urmărește
2997 afișări
Imaginea articolului Premieră: Un post de radio ar putea fi închis din cauza datoriilor la UCMR-ADA. CNA vrea să sesizeze Parlamentul

Premieră: Un post de radio ar putea fi închis din cauza datoriilor la UCMR-ADA. CNA vrea să sesizeze Parlamentul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) le-a audiat, în şedinţa de joi, pe reprezentantele societăţii Pro Imagine SRL, care deţine licenţa audiovizuală a Radio Siculus, între care s-a aflat şi Konya Zita, asociatul unic al acestei firme.

Aceasta a depus la CNA o adresă prin care a solicitat acordul Consiliului pentru cedarea licenţei Radio Siculus, deţinută de societatea Pro Imagine SRL, către Asociaţia Radio Siculus.

Potrivit adresei, societatea Pro Imagine SRL nu are datorii către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), însă are datorii către UCMR-ADA, care privesc remuneraţia pentru difuzarea la Radio Siculus a cântecelor care sunt purtătoare de drepturi de autor.

"Datoria societăţii faţă de UCMR este un dezechilibru major între veniturile realizate şi obligaţiile de plată către acest organism, obligaţii care au afectat activitatea postului de radio local. Am intrat din cauza organismului (UCMR-ADA, n.r.) în insolvenţă şi, din data de 20 februarie 2015, vom intra în faliment", se spune în adresa transmisă CNA de Konya Zita.

Aceasta precizează în adresă că Radio Siculus nu poate plăti sumele cerute de organismele de gestiune colectivă ale drepturilor de autor, între care se numără şi UCMR-ADA, dar şi UPFR şi CREDIDAM, fiind vorba despre sume prea mari raportat la veniturile realizate de un post de radio local. "Noi am cerut renegocierea datoriei, dar nu am primit răspuns din partea UCMR. Rugămintea noastră faţă de CNA este o urgenţă, altfel vor închide postul nostru de radio", a mai spus Konya Zita în adresa transmisă Consiliului.

Radio Siculus funcţionează în Târgu-Secuiesc, judeţul Covasna, din anul 1992. Potrivit reprezentantelor postului de radio, prezente la şedinţa CNA de joi, CREDIDAM, UPFR şi UCMR-ADA au cerut sume prea mari pentru drepturile de autor corespunzătoare melodiilor difuzate de acest radio local, respectiv 2.800 de lei, plus TVA, pe lună.

Societatea a avut în anul 2013 venituri totale nete de 39.442 de lei (în medie circa 3.286 lei pe lună) şi pierderi de 18.372 de lei, potrivit site-ului Ministerului Finanţelor Publice.

Remuneraţia pentru radiodifuzarea operelor muzicale pe posturile de radio este stabilită în Decizia Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) numărul 432 din 2006, se achită trimestrial la UCMR-ADA şi nu poate fi mai mică pe trimestru decât remuneraţia minimă de 2.400 lei/trimestru, la care se adaugă TVA, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul ucmr-ada.ro.

Reprezentantele Radio Siculus au spus că au cerut de numeroase ori la UCMR-ADA negocierea sumelor, însă UCMR-ADA a cerut falimentul acestui post de radio.

În şedinţa de joi, membrul CNA Valentin Jucan a spus că acest post de radio local va fi închis din cauza drepturilor de autor, organismele de gestiune colectivă având o poziţie dominantă pe piaţă, un comportament abuziv şi solicitând remuneraţii excesive. "Avem dovada falimentului, vorbim de o substituire a autorităţii de stat (a CNA, n.r.)", a spus Jucan.

Valentin Jucan a mai spus că a transmis o solicitare posturilor de radio din România, pentru ca acestea să prezinte CNA relaţia lor cu UPFR, UCMR-ADA şi CREDIDAM. Potrivit lui Jucan, mai multe posturi de radio au spus că ajung să aibă datorii foarte mari la organismele de gestiune colectivă, iar solicitările privind negocierile cu acestea le-au fost refuzate.

Jucan a mai spus că în acest fel este afectat conţinutul editorial al posturilor de radio respective. De asemenea, el a propus ca membrii CNA să facă o sesizare la Comisiile de Cultură din Parlament, cu privire la acest aspect.

Potrivit articolului 10, alineatul 6 din Legea audiovizualului, "Consiliul este obligat să sesizeze autorităţile competente cu privire la apariţia sau existenţa unor practici restrictive de concurenţă, a abuzului de poziţie dominantă sau a concentrărilor economice, precum şi cu privire la orice alte încălcări ale prevederilor legale care nu intră în competenţa sa".

Şi membrul CNA Monica Gubernat a spus că s-a ajuns la situaţia în care o licenţă audiovizuală este retrasă ca urmare a acţiunilor unui organism de gestiune colectivă, UCMR-ADA, fapt care este inacceptabil, întrucât CNA este unica autoritate de reglementare a conţinutului audiovizual.

CNA va relua discuţiile pe acest subiect într-una dintre şedinţele sale viitoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici