- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (27.02.2015, 21:48)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Premierul albanez Edi Rama şi-a lansat cartea "În culisele puterii", în prezenţa lui Victor Ponta
Premierul albanez Edi Rama şi-a lansat cartea "În culisele puterii", vineri, la Bucureşti, în prezenţa lui Victor Ponta, exprimându-şi temerile privind expansiunea extremismului islamic în Balcani şi mulţumindu-i premierului român pentru susţinerea Albaniei în procesul său de integrare în Europa.
Urmărește
352 afișări
Edi Rama (Imagine: Marius Dumbraveanu/Arhiva Mediafax Foto)
La lansarea cărţii sale "În culisele puterii", care a avut loc vineri la Biblioteca Centrală Universitară "Carol I", au participat numeroase personalităţi din mediul academic, dar şi oficiali români, între care ministrul Muncii, Rovana Plumb, şi ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
-
Efectele sabotajelor din Marea Baltică: NATO îşi va spori prezenţa în zonă
-
Supravieţuitorii prăbuşirii avionului Azerbaijan Airlines povestesc momentele terifiante. Zulfugar Asadov, însoţitor de bord: „Au fost trei bubuituri”
Apărută la editura Corint Books, "În culisele puterii" este o carte "despre înălţare, cădere şi renaştere". Traducerea în limba română a fost asigurată de traducătoarea R.T. Melonashi, iar prefaţa cărţii este semnată de Mircea Geoană.
"Această carte dă seama de 15 ani din cariera politică a lui Edi Rama, a luptătorului pentru drepturi civile Edi Rama, a omului Edi Rama (...). Volumul conţine pagini extraordinare de antropologia puterii. Este vorba despre lupta cu puterea, despre puterea maselor, despre puterea liderului şi despre cât de mult te poate înălţa sau coborî puterea", a declarat, în cadrul evenimentului, Viorel Stanilă, redactor al cărţii "În culisele puterii" şi fostul ambasador al României în Republica Albania.
Viorel Stănilă a mai spus că Edi Rama este "omul treaz al politicii albaneze", iar cartea sa este "opera unei conştiinţe". Potrivit lui Stănilă, titlul cărţii în albaneză înseamnă "sacrificiu". "Scrierea cărţii a însemnat şi o scriere în sine (pentru Edi Rama, n.r.)", a mai spus Stănilă.
La rândul său, scriitorul român Bedros Horasangian s-a referit în timpul evenimentului şi la alte aspecte din viaţa Edi Rama, dincolo de cariera sa politică. Edi Rama a fost pictor şi profesor şi îi place să joace baschet.
Astfel, Bedros Horasangian a spus că volumul "În culisele puterii" este o carte despre societatea albaneză, iar Edi Rama este "albanez până în măduva oaselor, chiar dacă a stat la Paris, chiar dacă joacă baschet şi chiar dacă a cunoscut lumea".
Bedros Horasangian a făcut şi o glumă, referindu-se la numeroasele comentarii care se fac la lansarea unei cărţi, sugerând că în cele din urmă acestea pot să plictisească publicul. "Este domnul Ponta aici şi trebuie să suporte comentariile noastre, aşa cum poate şi domnul Băsescu a suportat 'Oedipul' lui Enescu", a spus Bedros Horasangian. El a făcut referire la participarea fostului preşedinte Traian Băsescu la lansarea ediţiei din 2009 a Festivalului Enescu, care a fost deschisă cu această operă în patru acte a lui George Enescu.
Traducătoarea cărţii "În culisele puterii", R.T. Melonashi, a asigurat publicul că volumul lui Edi Rama este "o scriitură a lucrurilor spuse pe şleau". "Este o carte despre tranziţia post comunistă, despre necesitatea transformării în rău sau în bine (...). Este o descriere multilaterală a Albaniei după anii '90", a explicat aceasta.
Autorul cărţii, premierul Edi Rama, a preferat să vorbească mai puţin despre cartea sa şi mai mult despre societatea albaneză. A remarcat totuşi cu amuzament că volumul său a fost tradus în limbile turcă, română şi italiană, de fiecare dată traducerea fiind făcută de femei. "Toţi bărbaţii la care am apelat să traducă volumul au spus că este intraductibil", a spus amuzat Edi Rama.
El a mai spus că, atunci când a scris cartea, abordarea religioasă nu era o temă predilectă a volumului. "Eu sunt catolic, soţia mea este de religie musulmană, iar cei doi copii dintr-o căsătorie anterioară sunt ortodocşi. Băiatul meu cel mic este catolic", a declarat Edi Rama, conform traducerii realizate la eveniment, precizând totodată că în prezent albanezii trăiesc în mai multe ţări, în afară de Albania, precum şi Kosovo. "Şi avem minorităţi etnice în Serbia şi Muntenegru, iar albanezi trăiesc peste tot în lume. Asta a fost marea provocare a noastră, posibilitatea de a ne bucura de un trai comun şi de înţelegere", a mai spus Edi Rama.
Edi Rama şi-a exprimat temerile privind crearea aşa-zisului Stat Islamic şi privind agravarea extremismului. "Noi credem că această agravare extremă a situaţiei este o problemă pentru Europa şi pentru Uniunea Europeană (...). Dacă forţele de extremism islamic ar lua forma unei mişcări în Balcani, ar fi mult mai grav (...). Vă daţi seama ce poate ieşi din naţionalismul religios în aceste zone, desfiinţează toate graniţele în Balcani. Este un potenţial teribil, care nu trebuie neglijat astăzi, ca mâine să ne trezim cu odrasla sa (...). Noi avem acelaşi vis care se numeşte Europa, iar perturbarea acestui vis va însemna începutul sfârşitului, care este expansiunea radicalismului islamic", a mai spus Edi Rama.
Premierul albanez i-a mulţumit totodată lui Victor Ponta, nu doar pentru că a lăsat treburile Guvernului pentru a participa la lansarea cărţii sale, ci şi pentru că "participă intensiv în acest proces de integrare a Albaniei în Europa".
Pe de altă parte, tot vineri, la Biblioteca Centrală Universitară, lui Edi Rama i-a fost decernat titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti. În cadrul evenimentului, laudatio în onoarea lui Edi Rama a fost susţinut de academicianul Răzvan Theodorescu. La manifestare a participat şi senatorul Mircea Geoană.
Edi Rama s-a născut pe 4 iulie 1964. În 1986 a absolvit Academia de Arte din Tirana, secţia pictură. În anii următori a participat activ la mişcarea împotriva regimului totalitarist comunist din Albania, Academia de Arte devenind locul de manifestare a ideilor sale anticomuniste. A scris în mod sistematic în presa albaneză de opoziţie din anii 1990. Este autorul şi coautorul unor cărţi de publicistică. În 1996, a tradus un volum consacrat pictorului Wassily Kandinsky, scriind şi o postfaţă, iar în 2009 a publicat o carte de artă, care cuprinde desene, lucrări, scrieri şi documente personale.
Timp de 11 ani a fost primarul Tiranei, iar în prezent este prim-ministru şi preşedinte al Partidului Socialist Albanez.
(Serviciul FOTO al MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini de la eveniment)
Citește pe alephnews.ro: Finlanda și Estonia lansează patrule navale în urma suspiciunii de sabotaj rusesc în cazul Estlink 2. Rutte: „NATO va spori prezența în Marea Baltică”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Drumul spre distracția de Revelion e aglomerat: Rute alternative și sfaturi esențiale pentru un drum sigur spre munte
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe