- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (04.11.2007, 15:08)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Premiile APLER: "Poesis" din Satu Mare, desemnată "Revista anului 2006"
Revista "Poesis" din Satu Mare, condusă de George Vulturescu, a fost desemnată "Revista anului 2006" la cea de-a noua ediţie a Galelor Asociaţiei Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România (APLER), desfăşută între 1 şi 3 noiembrie la Câmpina, informează organizatorii evenimentului.
Urmărește
2 afișări
Premiul "Autorul anului 2006" le-a fost decernat scriitorilor Aura Christi şi Daniel Corbu, în timp ce "Graficianul de carte al anului" a fost ales Tudor Jebeleanu. Totodată, premiul "Editura anului" a revenit Editurii Libra, administrată de redactorul-şef Daniela Tomescu, în timp ce Dan Mircea Cipariu de la cotidianul "Ziua" a luat premiul pentru Jurnalism cultural.
Două premii pentru critică literară şi ediţii critice, în memoria criticului literar Dan Alexandru Condeescu, s-au acordat orădeanului Ion Simuţ şi criticului Vasile Spiridon din Piatra-Neamţ.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
Juriul Premiilor APLER de anul acesta a fost prezidat de academicianul Nicolae Breban, avându-i în componenţă pe Gheorghe Glodeanu, Ioan Matiuţ, Mihai Popa, Mihai Zgondoiu (care a câştigat premiul Graficianul de carte al anului în 2005) şi Lucian Vasiliu. Premiile au constat în bani oferiţi de Ministerul Culturii şi Cultelor şi APLER, fiecare dintre câştigători primind şi câte o lucrare realizată de acuarelistul Vasile Popescu din Mediaş.
La întâlnirea profesională anuală a revistelor culturale şi editurilor membre ale APLER au participat şi Grigore Arsene, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România (AER), şi Mihai Penescu, preşedintele Uniunii Editorilor din România (UER).
Participanţii la Galele APLER au semnat, în urma dezbaterii «Situaţia critică a culturii scrise şi necesitatea înfiinţării Centrului Naţional al Cărţii din România» condusă de Eugen Simion, Apelul de la Câmpina-2007 privind înfiinţarea Centrului Naţional al Cărţii în România "ca o alternativă la sistemul defectuos de finanţare a culturii scrise naţionale, sistem pe care Ministerul Culturii şi Cultelor şi Administraţia Fondului Cultural Naţional îl aplică de doi ani de zile", menţionează un comunicat APLER.
Astfel, semnatarii Apelului au propus înfiinţarea Centrului Naţional al Cărţii, ca instituţie publică cu personalitate juridică aflată sub tutela Guvernului României, care să gestioneze "printr-un management modern, după model european, în speţă cel francez", strategiile, resursele umane şi fondurile pentru susţinerea şi promovarea cărţii şi lecturii. Potrivit propunerilor formulate, Centrul ar urma să preia personalul cu atribuţii în domeniu din Ministerul Culturii şi Cultelor, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Administraţia Fondului Cultural Naţional, precum şi programele de achiziţie şi de sprijin financiar pentru proiecte editoriale. În plus, Centrul ar urma să aibă şi atribuţii de reglementare, certificare, atestare, informare şi monitorizare în domeniul culturii scrise, prin gestionarea unor noi instituţii ca Registrului Cărţii, a Fondul Cărţii, a Catalogului Naţional al Cărţii şi a altor instrumente de management a domeniului.
"Considerăm că această iniţiativă, la care sperăm să adere factorii de decizie politici şi administrativi, precum şi operatorii culturali din domeniu, poate fi considerată un exemplu de parteneriat public-privat în zona culturii scrise, concretizat în perioada imediat următoare prin demersurile unui grup de lucru mandatat să elaboreze proiectul de act normativ ce reglementează înfiinţarea şi activitatea Centrului Naţional al Cărţii", conchide comunicatul asociaţiilor.
Citește pe alephnews.ro: Moscova nu are bani nici să câștige războiul cu Ucraina, nici să piardă. Care este situația economică a Rusiei
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe