Premiul criticii internaţionale, acordat în premieră la Festivalul Naţional de Teatru 2012

Festivalul Naţional de Teatru (FNT) se aliniază, în premieră, altor întâlniri teatrale cu tradiţie din Europa şi îşi supune afişul "judecăţii" critice internaţionale, care va acorda la sfârşitul evenimentului un premiu care va purta denumirea Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru.

Urmărește
248 afișări
Imaginea articolului Premiul criticii internaţionale, acordat în premieră la Festivalul Naţional de Teatru 2012

Premiul criticii internaţionale, acordat în premieră la Festivalul Naţional de Teatru 2012 (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

La solicitarea Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT/IATC), în al cărei comitet executiv este prezentă şi România, prin persoana preşedintelui secţiei române a asociaţiei, criticul Alice Georgescu, un juriu format din trei membri ai AICT va acorda, la sfârşitul festivalului, un premiu purtând numele asociaţiei, potrivit unui anunţ postat pe site-ul fnt.ro.

Astfel, Festivalul Naţional de Teatru se aliniază altor întâlniri teatrale cu tradiţie din Europa, precum MESS de la Sarajevo şi BITEF de la Belgrad.

Membrii juriului (provenind, prin "constituţie", atât din ţara-gazdă a festivalului, cât şi din străinătate) sunt Yun-Cheol Kim, profesor universitar la Academia Centrală de Dramă din Seul (Coreea de Sud), director-fondator al publicaţiei internaţionale online Critical Stages, preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, Raymond Bertin, critic de teatru şi ziarist, membru al redacţiei revistei Jeu din Montreal (Canada), şi Octavian Saiu, teatrolog, profesor universitar, vicepreşedinte al Secţiei române a AICT.

Privirii lor atente li se vor supune spectacolele ce figurează în secţiunile "De toate pentru toţi" şi "Teatrul de mâine".

Din secţiunea "De toate pentru toţi" fac parte spectacolele: "Îngeri în America" de Tony Kushner, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză (producţie a Teatrului Metropolis Bucureşti), "Visul unei nopţi de vară" de William Shakespeare, regia Radu Afrim (producţie a Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" Iaşi), "Lear(a)" de William Shakespeare, regia Andrei Şerban (producţie a Teatrului "Bulandra" din Bucureşti), "Mizantropul" de Molière, regia Gábor Tompa (producţie a Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" Iaşi), "Ultima zi a tinereţii", scenariu de Yuri Kordonsky, după romanul omonim al lui Tadeusz Konwicki (producţie a Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu), "Carmina Burana", după texte profane din secolul al XIII-lea, muzica Carl Orff, adaptarea Gigi Căciuleanu (producţie a Teatrului Naţional Târgu-Mureş), "CUPLUtoniu - Furiile & Marele război" de Neil LaBute, regia Radu-Alexandru Nica (producţie a Teatrului German de Stat Timişoara), "Ţinuturile joase" de Herta Müller, regia Niky Wolcz (producţie a Teatrului German de Stat Timişoara).

Pe de altă parte, din secţiunea "Teatrul de mâine" fac parte spectacolele: "Poveşti de familie" de Biljana Srbljanovic, regia Vlad Cristache (producţie a Teatrului "Maria Filotti" Brăila), "Casa M", regia Luminiţa Ţîcu (producţie a Centrului de Arte "Coliseum" din Chişinău, Republica Moldova), "Jocuri în curtea din spate", de Edna Mazya, regia Bobi Pricop (producţie a Teatrului ACT, Bucureşti).

Festivalul Naţional de Teatru, cea mai importantă trecere în revistă a spectacolelor produse în România pe parcursul unei stagiuni, a ajuns în acest an la cea de-a 22-a ediţie. FNT 2012 a început vineri şi se desfăşoară până pe 4 noiembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici