Premiul Fémina pentru roman străin pe 2012, decernat scriitorului american Richard Ford

Premiul Fémina pentru roman străin, una dintre principalele distincţii literare din Franţa, a fost acordat, miercuri, la Paris, scriitorului american Richard Ford, pentru volumul "Canada" (editura L'Olivier), un roman despre sfârşitul inocenţei şi al tinereţii pierdute.

Urmărește
70 afișări
Imaginea articolului Premiul Fémina pentru roman străin pe 2012, decernat scriitorului american Richard Ford

Richard Ford (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Romanul "Canada" prezintă aventurile adolescentului Dell Parsons, în vârstă de 15 ani, nevoit să înveţe să se descurce singur în viaţă, după ce părinţii lui au fost arestaţi pentru jefuirea unei bănci. Acţiunea romanului ajunge la un moment dat şi în oraşul Great Falls, din statul american Montana, o localitate pe care Richard Ford, recompensat cu premiul Pulitzer în 1995, o foloseşte în mod frecvent în textele sale.

Richard Ford este un romancier american în vârstă de 69 de ani care scrie şi proză scurtă.

Potrivit site-ului editurii Humanitas, Richard Ford este unul dintre cei mai apreciaţi romancieri americani contemporani. S-a născut în anul 1944, în Jackson, Mississippi, a studiat la Michigan State University şi a obţinut un masterat în literatură la University of California din Irvine. A publicat iniţial proză scurtă, în reviste precum Esquire, The Paris Review şi The New Yorker, iar în 1976 i-a apărut primul roman, "A Piece of My Heart", urmat de "The Ultimate Good Luck" (1981).

"Cronicarul sportiv" ("The Sportswriter", 1986), cel dintâi roman din trilogia care îl are ca personaj principal pe Frank Bascombe, l-a consacrat ca o figură de marcă a generaţiei sale. În 1990 a publicat romanul "Wildlife".

"Ziua Independenţei" ("Independence Day", 1995), cel de-al doilea roman al trilogiei, a primit deopotrivă Pulitzer Prize şi PEN/Faulkner Award. În 2006, a apărut ultimul roman din trilogie, "The Lay of the Land", nominalizat la National Book Critics Circle Award. Richard Ford este autorul mai multor volume de povestiri de succes - "Rock Springs" (1987), "Women with Men: Three Stories (1997), "A Multitude of Sins" (2002), "Vintage Ford" (2004) -, de asemenea premiate. Richard Ford este cunoscut şi ca editor al unor prestigioase antologii: "Best American Short Stories" (1990), "Granta Book of the American Short Story" (1992), "Granta Book of the American Long Story" (1998) şi "New Granta Book of the American Short Story" (2007).

Tot miercuri, premiul Fémina pentru roman francez a fost decernat scriitoarei de origine cameruneză Leonora Miano, pentru romanul "La saison de l'ombre" (editura Grasset).

Premiul Fémina pentru eseu a fost atribuit scriitorilor Jean-Paul şi Raphaël Enthoven, pentru "Dictionnaire amoureux de Proust" (editura Plon/Grasset).

În 2012, premiul Fémina pentru roman străin a revenit scriitoarei americane Julie Otsuka, pentru romanul "Certaines n'avaient jamais vu la mer", în timp ce premiul Fémina pentru roman francez a fost atribuit scriitorului Patrick Deville, pentru romanul "Peste & Choléra".

Premiul Fémina este una dintre cele mai prestigioase distincţii literare acordate în Franţa, alături de Médicis şi Goncourt.

În 2013, sezonul trofeelor literare din Franţa a debutat cu marele premiu al Academiei Franceze, decernat pe 24 octombrie scriitorului Christophe Ono-dit-Biot, pentru volumul "Plonger", publicat de editura Gallimard.

Luni, scriitorul Pierre Lemaitre a fost recompensat cu premiul Goncourt pe 2013, pentru volumul său "Au revoir là-haut".

Tot luni, premiul Renaudot pe 2013 a fost atribuit scriitorului Yann Moix, pentru romanul "Naissance".

Premiul Médicis pe anul 2013 va fi acordat pe 12 noiembrie.

Premiul Interallié încheie sezonul distincţiilor literare franceze pe 19 noiembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici