Premiul Nobel pentru fizică a fost acordat pentru descoperirile privind găurii negre ale trio-ului: Roger Penrose, Reinhard Genzel şi Andrea Ghez

  • Sir Roger Penrose, unul dintre cei mai mari fizicieni din toate timpurile, a câştigat Premiul Nobel în 2020
  • El a împărţit premiul cu Reinhard Genzel şi Andrea Ghez
  • Alături de Stephen Hawking a fost responsabil despre teorema singulităţii numite Penrose - Hawking
Urmărește
428 afișări
Imaginea articolului Premiul Nobel pentru fizică a fost acordat pentru descoperirile privind găurii negre ale trio-ului: Roger Penrose, Reinhard Genzel şi Andrea Ghez

Premiul Nobel pentru fizică a fost acordat pentru descoperirile privind găurii negre ale trio-ului: Roger Penrose, Reinhard Genzel şi Andrea Ghez

Pentru pasionaţii de fizică, ziua de 6 octombrie 2020 este cea în care s-a făcut dreptate. Academia Regală de Ştiinţă a Suediei a anunţat că Sir Roger Penrose primeşte Premiul Nobel în Fizică. Unul dintre cei mai mari matematicieni şi fizicieni din istorie, el a creat alături de Stephen Hawking teorema singularităţii.

Premiul primit de Sir Roger Penrose va fi împărţit cu Reinhard Genzel şi Andrea Ghez, a căror muncă a demonstrat că aceste găuri negre chiar există. Mai mult, au şi descoperit una în centru universului nostru.

 DANIELSSON - MEMBRU COMITET PREMIILE NOBEL FIZICĂ: Felul în care înţelegem în prezent ce înseamnă o gaură neagră este că e o regiune în Spaţiu unde gravitatea este atât de puternică încât nici lumina nu o poate părăsi. Pe Pământ avem ceea ce se numeşte viteză cosmică egală cu 11km pe secundă. Ceea ce înseamnă că dacă ceva este direcţionat în sus la această viteză va părăsi suprafaţa Pământului fără să se mai întoarcă. O gaură neagră este un obiect care are o viteză cosmică egală cu viteza luminii. Felul în care eşti prins într-o gaură neagră este la fel de puternic precum fluxul timpului aşa că este la fel de dificil să ieşi dintr-o gaură neagră cum este să te întorci în timp.

Sir Roger Penrose nu a devenit cel mai bătrân câştigător al Premiului Nobel. Acest record îi aparţine lui Arthur Ashkin care primea premiul în 2018 la vârsta de 96 de ani. Acesta din urmă a decedat luna trecută, pe 21 septembrie, la 98 de ani.

Andrea Ghez este doar a treia femeie din istorie care câştigă Premiul Nobel pentru fizică după Marie Curie în 1903, Maria Goeppert-Mayer în 1963 şi Donna Strickland în 2018.Premiul Nobel l-a primit pentru înţelegerea teoretică a găurilor negre din Univers. 

Göran K. Hansson, secretar al Academiei Regale Suedeze de Ştiinţe, a declarat la ceremonia de marţi de la Stockholm că premiul din acest an a fost despre „cele mai întunecate secrete ale universului”.

Premiul Nobel pentru Medicină din acest an a fost acordat luni trio-ului: Harvey J. Alter, Michael Houghton şi Charles M. Rice pentru descoperirea virusului hepatitei C, care a dus la dezvoltarea testelor şi tratamentelor.

Premiul Nobel pentru chimie va fi anunţat miercuri, urmat de Premiul Nobel pentru literatură joi, Premiul Nobel pentru pace vineri şi Premiul pentru ştiinţe economice lunea viitoare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici