Premiul Nobel pentru Pace: Bill Clinton, Helmut Kohl şi UE, printre cei 231 de candidaţi

Bill Clinton, Helmut Kohl, UE sau soldatul american Bradley Manning, suspectat că este "sursa" WikiLeaks, sunt doar câţiva dintre cei 231 de candidaţi în cursă pentru obţinerea premiului Nobel pentru Pace în acest an.

Urmărește
434 afișări
Imaginea articolului Premiul Nobel pentru Pace: Bill Clinton, Helmut Kohl şi UE, printre cei 231 de candidaţi

Premiul Nobel pentru Pace: Bill Clinton, Helmut Kohl şi UE, printre cei 231 de candidaţi (Imagine: Mediafax Foto)

"Ca întotdeauna, există obişnuiţii «nominalizărilor» şi nou-veniţii, persoane celebre sau necunoscute, provenind din toate colţurile lumii", a declarat directorul Institutului Nobel, Geir Lundestad, luni pentru AFP.

Cu 188 de persoane şi 43 de organizaţii, lista pretendenţilor la Nobel este aproape de recordul stabilit anul trecut, cu un total de 241 de candidaţi.

Premiul a fost atribuit până la umă unui trio feminin format din liberienele Ellen Johnson Sirleaf şi Leymah Gbowee, şi yemenitei Tawakkol Karman.

A fi "nominalizat" este un lucru uşor pentru că mii de persoane din întreaga lume pot propune candidaturi: parlamentari şi miniştri, membri ai unor instanţe internaţionale, unii profesori universitari, foşti laureaţi.

Lista pretendenţilor a rămas un secret bine păstrat timp de 50 de ani conform statutului Nobel, cu excepţia situaţiei în care cei care au făcut nominalizarea decid să anunţe public identitatea celui pe care l-au ales.

Printre candidaturile cunoscute în acest an figurează în special preşedintele american Bill Clinton, fostul cancelar Helmut Kohl, artizanul reunificării germane, şi un alt fost premier, ucraineana Iulia Timoşenko, devenită membră a opoziţiei şi aflată în prezent în închisoare.

Tot în închisoare, în aşteptarea procesului, este şi Bradley Manning, acuzat că a declanşat o furtună diplomatică livrând site-ului de Internet WikiLeaks circa 260.000 de telegrame ale Departamentului de Stat şi care se află şi el pe listă.

La fel şi UE, în pofida crizei pe care o traversează şi a tensiunilor interne care decurg din aceasta, medicul congolez Denis Mukwege, disidenţii cubanezi Oswaldo Paya şi Yoani Sanchez, sau organizaţia neguvernamentală rusă Memorial şi directoarea acesteia Svetlana Gannucikina, care luptă pentru protejarea libertăţilor în Rusia.

Alţi candidaţi sunt politologul american Gene Sharp, teoretician al luptei non-violente care a inspirat unele figuri ale Primăverii Arabe, preşedintele tunisian Moncef Marzouki, el însuşi adus la putere în urma unui elan popular declanşat în ţara sa la sfârşitul lui 2010 şi postul de televiziune Al-Jazeera.

Numele laureatului va fi anunţat în octombrie, premiul fiind înmânat în mod tradiţional la 10 decembrie, data aniversară a morţii fondatorului său, inventatorul suedez al dinamitei Alfred Nobel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici