- Home
- Cultură-Media
- OSLO, NORVEGIA, (11.10.2013, 10:40)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PREMIUL NOBEL PENTRU PACE: Malala, un medic congolez şi OIAC, între favoriţii în 2013
Premiul Nobel pentru Pace este atribuit vineri la Oslo, între favoriţi aflându-se activista pakistaneză Malala Yousafzai, ale cărei şanse ar putea fi totuşi afectate de vârsta tinerei.
Urmărește
570 afișări
Denis Mukwege şi Malala (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Cu câteva ore înainte de anunţarea laureatului, informaţii despre alte candidaturi considerate puternice circulau în capitala norvegiană, între care a medicului congolez Denis Mukwege sau Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).
Ca în fiecare an, preşedintele Comitetului Nobel norvegian Thorbjoern Jagland urmează să anunţe numele laureatului sau laureaţilor la ora locală 11.00 (12.00, ora României) la sediul Institutului Nobel.
Iar ca întotdeauna speculaţiile încearcă să ghicească anume cine dintre cei 259 de candidaţi - un număr record - propuşi în 2013 va obţine prestigioasa recompensă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
"Este dificil să faci alegerea bună, dar Comitetul Nobel nu a întâmpinat probleme în a se pune de acord anul acesta", a declarat pentru AFP Jagland, păstrând în continuare misterul.
Observatorii şi pariorii au transformat-o pe Malala în favorita lor. Ea are 16 ani şi ar deveni cea mai tânără laureată din istoria Nobelului. Adolescenta pakistaneză a fost remarcată după ce a pledat sus şi tare că fetele au dreptul la educaţie, în pofida ameninţărilor talibanilor, care aproape au asasinat-o în urmă cu un an.
Recompensată joi cu Premiul Saharov oferit de Parlamentul European (PE), adolescenta ar putea să nu obţină Nobelul tocmai din cauza vârstei.
"Să impui (greutatea Nobelului) unui copil ar putea să nu fie (o opţiune tocmai) etică", apreciază Tilman Brück, directorul Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (Sipri).
Pentru a mai uşura această povară, Comitetul Nobel ar putea să susţină cauza Malalei oferind premiul, eventual împreună cu aceasta, UNESCO, aprecia postul public NRK joi seara.
Sau pur şi simplu orientându-se în altă direcţie. Joi seara, posturile de televiziune norvegiene prezentau OIAC ca pe un candidat puternic.
Această opţiune ar fi de actualitate, având în vedere că organizaţia cu sediul la Haga, necunoscută marelui public, a fost însărcinată să supervizeze distrugerea arsenalului chimic sirian.
Între ceilalţi candidaţi figurează medicul congolez Denis Mukwege, care le oferă ajutor femeilor care au fost victime ale unor violenţe sexuale, folosite de "armă de război" în Republica Democratică Congo.
După Malala, el este a doua opţiune a pariorilor online.
Alt nume este al activistului belarus pentru drepturile omului Ales Beliaţki, încarcerat într-o ţară prezentată adesea ca "ultima dictatură din Europa".
Cu câteva luni înaintea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci, cei cinci membri ai Comitetului Nobel ar putea, de asemenea, să atace problema libertăţilor în Rusia, teatrul, anul trecut, al celor mai dure reprimări de la prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice, potrivit ONG-ului Human Rights Watch (HRW).
Numele activiştilor în domeniul drepturilor omului Liudmila Alekseeva, Svetlana Ganuşkina şi Lilia Şibanova sau ONG-ului Memorial ar putea, astfel, deveni de actualitate.
Între outsideri se află kurda din Turcia Leyla Zana, procurorul general din Guatemala Claudia Paz y Paz sau personalităţi ale vieţii religioase nigeriene precum catolicul John Onaiyekan şi musulmanul Mohamed Abubakar - actori ai unui dialog interreligios.
În urma unor opţiuni care au provocat mirare, pentru Barack Obama în 2009 şi o Uniune Europeană (UE) aflată în plină criză pe atunci, anul trecut, nu este exclus ca membrii Comitetului Nobel să provoace o nouă surpriză.
Nobelul, care constă într-o medalie de aur, o diplomă şi o filă cec în valoare de opt milioane de coroane (aproximativ 910.000 euro), va fi înmânat laureatului pe 10 decembrie, data care marchează moartea creatorului distincţiei, filantropul suedez Alfred Nobel (1833-1896).
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe