Premiul Palme d'Or acordat filmului thailandez la Cannes 2010 a divizat criticii de film - VIDEO

Filmul thailandez "Oncle Boonmee celui qui se souvient de ses vies antérieures", în regia lui Apichatpong Weerasethakul a primit, duminică, trofeul Palme d'Or la Cannes, fapt care a înfuriat o parte dintre critici şi i-a bucurat pe alţii.

Urmărește
72 afișări
Imaginea articolului Premiul Palme d'Or acordat filmului thailandez la Cannes 2010 a divizat criticii de film - VIDEO

Premiul Palme d'Or acordat filmului thailandez la Cannes 2010 a divizat criticii de film (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cu puţine filme bune în competiţia oficială, prea puţine vedete şi cu un câştigător care i-a lăsat pe mulţi fără replică, ediţia din 2010 a Festivalului de la Cannes este departe de a fi una clasică.

"«Oncle Bonmee» - Trofeul plictiselii" a tittrat, luni, cotidianul francez Le Figaro, care a descris călătoria din filmul thailandezului ca fiind "plictisitoare, de neînţeles şi halucinantă". Jurnalul italian Corriere della Sera s-a dovedit a fi nemilos cu juriul de la Cannes, condus de Tim Burton, care a lăsat pe dinafară filmul lui Mike Leigh, "Another Year". Însă, publicaţia The Guardian a numit filmul câştigător al Palme d'Or "frumos şi liric".

Filmul, care trece de la o banală cină la conversaţii cu fantome şi la o memorabilă întâlnire dintre un peşte şi o prinţesă desfigurată, este, fără îndoială, special, scrie Reuters.

Burton a spus că l-a ales pe Weerasethakul, care aproape că nu a putut veni la Cannes din cauza situaţiei tensionate din ţara sa, pentru că este "atât de departe de cinematografia mainstream", iar festivalul de la Cannes se mândreşte cu faptul că descoperă filme pe care, altfel, publicul nu le-ar descoperi.

"Lumea se micşorează, filmele devin din ce în ce mai vestice sau hollywoodiene, iar la acest film m-am uitat dintr-o altă perspectivă", a mai spus Burton.

Pe de altă parte, "Des hommes et des dieux" de Xavier Beauvois, un câştigător aşteptat al Palme d'Or, a câştigat marele premiu al juriului. Filmul spune povestea a şapte călugări trapişti care au fost victime ale conflictelor din Algeria din 1990.

Premiile au fost înmânate la finalul a 12 zile de proiecţii şi petreceri pe Riviera Franceză, unde veselia a fost umbrită de criza economică şi de lipsa vedetelor. Ediţia de anul acesta nu a putut să nu fie comparată cu cea din 2009, unde prezenţe precum "Antichrist" de Lars Von Trier, "Un Prophete" de Jaques Audiard şi "Panglica albă" de Michael Haneke au făcut ca evenimentul să fie unul clasic.

Totuşi, anul acesta nu au fost surprize la categoriile "cea mai bună actriţă" şi "cel mai bun actor". Juliette Binoche a luat premiul pentru prestaţia sa din "Certified Copy" de Abbas Kiarostami. Actriţa a atacat, în dicursul său de mulţumire, Guvernul iranian, pentru că l-a încarcerat pe regizorul Jafar Panahi.

"Un om se află în Iran azi. Vina sa este că e un artist, că este independent. Mă gândesc în special la el azi", a spus Binoche, cu o bucată de carton pe care era scris numele lui Panahi în mână. Panahi este în greva foamei, într-o închisoare din Teheran (Iran) şi mai mulţi autori invitaţi la Cannes au avut discursuri în care îl susţineau pe acesta.

Premiul pentru cel mai bun actor a fost împărţit de Javier Bardem ("Biutiful") şi Elio Germano ("La nostra vita"). Premiul pentru regie a fost decernat lui Mathieu Amalric, pentru "Tournee", iar filmul "A Screaming Man" de Chad Mahamat-Saleh Haroun a câştigat premiul juriului. Filmul "Poetry" de Lee Chang-dong a primit premiul pentru cel mai bun scenariu.

În afara competiţiei au fost prezentate filme precum "Robin Hood" de Ridley Scott, cu Cate Blanchett şi Russell Crowe în rolluri principale, "Wall Street: Money Never Sleeps" de Oliver Stone, cu Michael Douglas îndistribuţie şi cel mai nou film al lui Woody Allen, "You Will Meet a Tall Dark Stranger". Spectatorii pretenţioşi de la Cannes, însă, nu s-au exprimat foarte concludent în privinţa acestor filme.

Festivalul de Film de la Cannes a avut loc în perioada 12 - 23 mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici