- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (27.04.2009, 23:58)
Premiul preşedintelui UNITER, acordat postum actorului Ştefan Iordache
Premiul preşedintelui UNITER i-a fost acordat postum actorului Ştefan Iordache, la Gala Premiilor Uniunii Teatrale din România (UNITER), care a avut loc luni seară, într-un platou al Televiziunii Publice şi care a fost difuzată în direct la TVR 1.
Urmărește
49 afișări
Premiul preşedintelui UNITER, acordat postum actorului Ştefan Iordache
"Când moare un artist, timpul încremeneşte în loc (...) lumea uită repede. Sunt oameni şi artişti care nu pot fi uitaţi, care marchează o epocă", a declarat preşedintele UNITER, Ion Caramitru, care l-a avut alături pe unul dintre bunii prieteni ai lui Ştefan Iordache, Mitică Popescu, acesta din urmă primind premiul UNITER pentru întreaga activitate.
Premiul a fost ridicat de medicul Dana Safta, o apropiată a familiei Iordache.
"Mă leagă prietenia de ei", a spus aceasta la primirea distincţiei. "Mă leagă prezenţa alături de el în momentele de suferinţă (...) I-am făcut o promisiune. Ultima lui rugăminte a fost să am grijă de Mihaela (Tonitza Iordache, soţia actorului - n.r.). Aducerea în memorie a lui Ştefan Iordache pentru ea este raţiunea ei de a mai fi", a adăugat medicul.
Ştefan Iordache (1941 - 2008) s-a născut la Calafat, dar a crescut în cartierul Rahova din Bucureşti, de care a fost mereu foarte legat. Deşi crescut în Bucureşti, Iordache şi-a păstrat sufletul de oltean, prezentând mereu, cum spunea George Banu, o Oltenie ca lumea lui Garcia Marquez.
Printre rolurile memorabile ale lui Iordache s-au numărat Hamlet şi Raskonikov din "Crimă şi pedeapsă". A jucat la Teatrul Naţional din Craiova, Teatrul Mic şi Teatrul Nottara.
Şi-a început cariera în cinematografie în 1963 şi a jucat în aproape 30 de filme. Unul dintre rolurile memorabile ale acestuia este cel al lui Victor Petrini, din filmul "Cel mai iubit dintre pământeni" (1993), după romanul omonim al lui Marin Preda, în regia lui Şerban Marinescu.
Unul dintre primele filme în care a jucat a fost "Dimineţile unui băiat cuminte"(1966), în regia lui Andrei Blaier. Au urmat "Bietul Ioanide" de Dan Piţa, în 1980, "De ce trag clopotele, Mitică?" de Lucian Pintilie (1981), în care a jucat alături de Gheorghe Dinică, Răzvan Vasilescu şi Mircea Diaconu.
Iordache a mai jucat în "Concurs" (1982), de Dan Piţa, "Ciuleandra" (1985), de Sergiu Nicolaescu, "Glissando" (1985), de Mircea Daneliuc, şi "Ticăloşii" (2007), în regia lui Şerban Marinescu.
Artistul a primit Premiul de Excelenţă în Cinematografia Românească în 2006, în cadrul celei de-a cincea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.
Pasionat de muzică, actorul şi-a lansat propriul album, "Magazinul Meu de Vise", în 2007. De asemenea, a colaborat cu Gheorghe Dinică şi Nelu Ploieşteanu la albumul "Cântece de petrecere" (2003).
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Meteorologii Accuweather anunță temperaturi de -6 grade și NINSORI viscolite în București. Pe ce dată vine iarna
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe