- Home
- Cultură-Media
- CHICAGO, (29.03.2011, 10:27)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Premiul Pritzker pe 2011, decernat arhitectului portughez Eduardo Souto de Moura
Premiul Pritzker pe 2011, cea mai prestigioasă recompensă din domeniul arhitecturii, a fost decernat, luni, arhitectului portughez Eduardo Souto de Moura, ale cărui lucrări exprimă "atât putere, cât şi modestie, curaj şi subtilitate", a anunţat fundaţia Hyatt care acordă acest premiu.
Urmărește
8 afișări
Potrivit Reuters, premiul Pritzker, considerat un echivalent al premiului Nobel pentru arhitectură, urma să fie anunţat şi decernat luna viitoare, la Washington, însă, în urma unei scurgeri de informaţii, numele laureatului din acest an a apărut mai devreme în presa americană.
Înfiinţat în 1979, la iniţiativa fundaţiei Hyatt, susţinută de Pritzker, o veche familie de antreprenori care activează în domeniul turismului, originară din Chicago, premiul constă într-un cec de 100.000 de dolari şi o medalie din bronz.
Premiul Pritzker, potrivit reprezentanţilor fundaţiei, "onorează în fiecare an un arhitect în viaţă, a cărui operă construită dovedeşte calităţi precum viziune, angajament şi talent, care a adus o contribuţie importantă şi constantă la dezvoltarea umanităţii şi la construirea lumii prin intermediul artei arhitecturii".
Primul premiu Pritzker a fost acordat americanului Philip Johnson, în 1979. Printre laureaţii din anii precedenţi se numără şi fostul profesor al lui Souto de Moura, arhitectul Alvaro Siza, recompensat în 1992.
Printre lucrările arhitectului portughez Eduardo Souto de Moura, în vârstă de 58 de ani, se numără stadionul din Braga, The Burgo Tower din Porto, o mănăstire transformată în hotel în Amares, metroul din Porto, Paula Rego Museum din Cascais, dar şi numeroase centre comerciale, şcoli, galerii de artă, reşedinţe de lux şi săli de cinematograf.
Cele mai multe dintre lucrările sale se află în Portugalia, dar unele dintre operele arhitectului portughez au fost realizate şi în Spania, Italia, Germania, Marea Britanie şi Elveţia.
Procedura de nominalizare şi de desemnare a câştigătorilor este similară celei folosite de organizatorii premiilor Nobel, potrivit căreia "responsabili guvernamentali, scriitori, critici, academicieni şi arhitecţi" pot să propună fundaţiei liste cu candidaţi.
Juriul, alcătuit din şapte persoane, în principal arhitecţi, dar şi profesori universitari şi istorici ia o decizie în urma unor deliberări şi a votului secret.
În 2010, premiul Pritzker a fost decernat arhitecţilor japonezi Kazuyo Sejima şi Ryue Nishizawo.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
Citește pe alephnews.ro: Moscova nu are bani nici să câștige războiul cu Ucraina, nici să piardă. Care este situația economică a Rusiei
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe