Premiul Pritzker pe 2011, decernat arhitectului portughez Eduardo Souto de Moura

Premiul Pritzker pe 2011, cea mai prestigioasă recompensă din domeniul arhitecturii, a fost decernat, luni, arhitectului portughez Eduardo Souto de Moura, ale cărui lucrări exprimă "atât putere, cât şi modestie, curaj şi subtilitate", a anunţat fundaţia Hyatt care acordă acest premiu.

Urmărește
8 afișări

Potrivit Reuters, premiul Pritzker, considerat un echivalent al premiului Nobel pentru arhitectură, urma să fie anunţat şi decernat luna viitoare, la Washington, însă, în urma unei scurgeri de informaţii, numele laureatului din acest an a apărut mai devreme în presa americană.

Înfiinţat în 1979, la iniţiativa fundaţiei Hyatt, susţinută de Pritzker, o veche familie de antreprenori care activează în domeniul turismului, originară din Chicago, premiul constă într-un cec de 100.000 de dolari şi o medalie din bronz.

Premiul Pritzker, potrivit reprezentanţilor fundaţiei, "onorează în fiecare an un arhitect în viaţă, a cărui operă construită dovedeşte calităţi precum viziune, angajament şi talent, care a adus o contribuţie importantă şi constantă la dezvoltarea umanităţii şi la construirea lumii prin intermediul artei arhitecturii".

Primul premiu Pritzker a fost acordat americanului Philip Johnson, în 1979. Printre laureaţii din anii precedenţi se numără şi fostul profesor al lui Souto de Moura, arhitectul Alvaro Siza, recompensat în 1992.

Printre lucrările arhitectului portughez Eduardo Souto de Moura, în vârstă de 58 de ani, se numără stadionul din Braga, The Burgo Tower din Porto, o mănăstire transformată în hotel în Amares, metroul din Porto, Paula Rego Museum din Cascais, dar şi numeroase centre comerciale, şcoli, galerii de artă, reşedinţe de lux şi săli de cinematograf.

Cele mai multe dintre lucrările sale se află în Portugalia, dar unele dintre operele arhitectului portughez au fost realizate şi în Spania, Italia, Germania, Marea Britanie şi Elveţia.

Procedura de nominalizare şi de desemnare a câştigătorilor este similară celei folosite de organizatorii premiilor Nobel, potrivit căreia "responsabili guvernamentali, scriitori, critici, academicieni şi arhitecţi" pot să propună fundaţiei liste cu candidaţi.

Juriul, alcătuit din şapte persoane, în principal arhitecţi, dar şi profesori universitari şi istorici ia o decizie în urma unor deliberări şi a votului secret.

În 2010, premiul Pritzker a fost decernat arhitecţilor japonezi Kazuyo Sejima şi Ryue Nishizawo.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici