- Home
- Cultură-Media
- LOS ANGELES, (18.03.2013, 11:15)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Premiul Pritzker pe 2013, decernat arhitectului japonez Toyo Ito
Premiul Pritzker pe 2013, cea mai prestigioasă recompensă din domeniul arhitecturii, a fost decernat, duminică, arhitectului japonez Toyo Ito, care a conceput un număr mare de clădiri inovatoare, a anunţat Peter Palumbo, preşedintele fundaţiei Hyatt, care acordă acest premiu.
Urmărește
286 afișări
Toyo Ito (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
"Pe parcursul întregii sale cariere, Toyo Ito a creat un ansamblu de opere care combină inovaţia conceptuală cu o serie de construcţii realizate superb", a declarat Peter Palumbo, într-un comunicat care a anunţat învingătorul ediţiei din 2013 a concursului pentru premiul Pritzker, considerat un echivalent al premiului Nobel pentru arhitectură.
Preşedintele juriului a lăudat "talentul unic al acestui profesionist", care a creat "o arhitectură extraordinară timp de peste 40 de ani", ce include biblioteci, case, parcuri, teatre, magazine, imobile de birouri şi diverse pavilioane.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Toyo Ito, în vârstă de 71 de ani, este cel de-al şaselea japonez care câştigă acest trofeu prestigios. El îşi va primi premiul la o ceremonie care va avea loc pe 29 mai, în oraşul american Boston.
Absolvent, în 1965, al Facultăţii de Arhitectură de la Universitatea din Tokyo, Toyo Ito şi-a început cariera lucrând pentru firma Kiyonori Kikutake.
În 1971, şi-a înfiinţat propriul cabinet de arhitectură la Tokyo, sub numele Urban Robot (Urbot). În 1979, compania a fost redenumită Toyo Ito & Associates, Architects.
A câştigat numeroase premii internaţionale, inclusiv Medalia de aur regală decernată de Institutul regal pentru arhitectură din Marea Britanie, în 2006.
Înfiinţat în 1979, la iniţiativa fundaţiei Hyatt, susţinută de Pritzker, o veche familie de antreprenori care activează în domeniul turismului, originară din Chicago, premiul constă într-un cec de 100.000 de dolari şi o medalie din bronz.
Premiul Pritzker, potrivit reprezentanţilor fundaţiei, "onorează în fiecare an un arhitect în viaţă, a cărui operă construită dovedeşte calităţi precum viziune, angajament şi talent, care a adus o contribuţie importantă şi constantă la dezvoltarea umanităţii şi la construirea lumii prin intermediul artei arhitectonice".
Procedura de nominalizare şi de desemnare a câştigătorilor este similară celei folosite de organizatorii premiilor Nobel, potrivit căreia "responsabili guvernamentali, scriitori, critici, academicieni şi arhitecţi" pot să propună fundaţiei liste cu candidaţi.
Juriul, alcătuit din şapte persoane, în principal arhitecţi, dar şi profesori universitari şi istorici, ia o decizie în urma unor deliberări şi a votului secret.
Primul premiu a fost acordat americanului Philip Johnson. Arhitecţii elveţieni Jacques Herzog şi Pierre de Meuron, care au proiectat Stadionul Olimpic din Beijing, au împărţit acest premiu în 2001. Câştigătorul din 2012 a fost arhitectul chinez Wang Shu.
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe