- Home
- Cultură-Media
- BRUXELLES, (16.11.2009, 18:47)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Presa din România se concentrează prea puţin pe programele electorale ale candidaţilor
Raportul interimar al misiunii OSCE/ODIHR de observare a alegerilor din România arată, la capitolul dedicat presei din România, că aceasta se concentrează prea puţin pe programele electorale ale candidaţiilor la prezidenţiale.
Urmărește
25 afișări
Presa din România se concentrează prea puţin pe programele electorale ale candidaţilor (Imagine: Mediafax Foto)
"România beneficiază de o piaţă media dinamică şi care serveşte pluralismul, cu radiodifuzori publici şi privaţi şi o largă varietate de presă scrisă; numărul, tipul şi accesibilitatea presei furnizează votanţilor informaţii ample şi diverse pe teme politice şi despre alegeri, în special prin ştiri şi dezbateri electorale", se arată în sumarul raportului interimar al Misiunii OSCE de observare a alegerilor, datat 13 noiembrie şi publicat luni.
Conform raportului, televiziunea este principala sursă de informaţie politică, cele mai populare posturi de televiziune din ţară fiind Pro TV, Antena 1 şi TVR 1. De asemenea, remarcă OSCE, posturile private Realitatea TV şi Antena 3 îşi cresc cotele de audienţă în timpul campaniilor electorale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Totodată, OSCE susţine că cel mai citit ziar din România este Adevărul, dar remarcă faptul că publicaţia a decis să nu acopere campania electorală, distanţându-se astfel de candidaţii intraţi în cursă.
"Acoperirea media a campaniei se concentrează pe candidaţii principalelor partide parlamentare. Cu toate acestea, presa se concentrează mai puţin pe platformele-program ale candidaţilor decât pe actualul preşedinte şi pe managementul crizei financiare sau discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional", remarcă OSCE.
De asemenea, în raport se precizează că Legea alegerilor prezidenţiale reglementează accesul candidaţiilor la media în timpul campaniei electorale, în timp ce Consiliul Naţional al Audiovizualului are ca rol supravegherea şi monitorizarea radiodifuzorilor.
Conform amendamentelor aduse Legii alegerilor prezidenţiale, candidaţii au dreptul la timpi de antenă gratuiţi şi egali, atât pe postul public de televiziune, cât şi pe posturile private.
"Doi dintre candidaţi (Constantin Ninel Potîrcă şi Gheorghe-Eduard Manole) au făcut plângeri la Curtea Constituţională în ceea ce priveşte accesul la timpii de antenă gratuiţi pe posturile publice de radio şi televiziune. În ambele cazuri, Curtea Constituţională a acceptat plângerile şi a cerut radiodifuzorilor să ia măsuri pentru a corecta situaţia şi pentru a oferi timpii de antenă candidaţilor", mai remarcă Raportul interimar al OSCE.
OSCE/ODIHR a început monitorizarea presei pe 29 octombrie. Misiunea OSCE monitorizează campania electorală în prime time (18.00 - 24.00) pe cinci posturi de televiziune (TVR 1, Pro TV, Realitatea TV, Antena 1 şi Prima TV) şi cinci ziare centrale (Cotidianul, Evenimentul zilei, Jurnalul Naţional, Gândul şi România liberă).
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe