Preşedintele Băsescu cere reexaminarea legii pentru finanţarea revistelor de cultură reprezentative

Preşedintele Traian Băsescu a cerut, marţi, reexaminarea legii pentru finanţarea revistelor de cultură reprezentative, care reglementează finanţarea de la bugetul de stat a revistelor uniunilor de creatori din România, motivând că distribuirea sumei pentru finanţare nu este făcută în mod echitabil.

Urmărește
112 afișări
Imaginea articolului  Preşedintele Băsescu cere reexaminarea legii pentru finanţarea revistelor de cultură reprezentative

Preşedintele Băsescu cere reexaminarea legii pentru finanţarea revistelor de cultură reprezentative (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit cererii de reexaminare asupra legii pentru finanţarea revistelor de cultură reprezentative din România, semnată de preşedintele Traian Băsescu, actul normativ trimis spre promulgare reglementează finanţarea de la bugetul de stat a revistelor uniunilor de creatori din România, membre ale Alianţei Naţionale a Uniunilor de Creatori (ANUC), precum şi a altor reviste şi publicaţii culturale.

”Finanţarea se va face prin bugetul Ministerului Culturii cu suma de minim 4500 mii lei. Din această sumă, un procent de 10% va fi repartizat de Ministerul Culturii pentru finanţarea altor reviste şi publicaţii culturale în afară de cele propuse de uniunile de creatori.Considerăm că distribuirea sumei pentru finanţare nu este făcută în mod echitabil între revistele culturale româneşti, având în vedere faptul că nu toate revistele reprezentative apar sub egida Alianţei Naţionale a Uniunilor de Creatori, iar cea mai mare parte a sumei alocate revine revistelor membre ale ANUC şi doar un procent de 10% din sumă va fi repartizată de Ministerul Culturii pentru finanţarea celorlalte reviste şi publicaţii culturale, în afară de cele propuse de uniunile de creatori”, se menţionează în cererea de reexaminare.

Preşedintele precizează că ”pentru evitarea creării unei discriminări între revistele de cultură reprezentative din România, este oportună o împărţire justă a sumei pentru finanţarea şi susţinerea editării revistelor şi publicaţiilor culturale din România”.

”Menţionăm faptul că o lege menită să susţină financiar revistele culturale reprezentative este necesară, însă distribuirea finanţării acestor reviste trebuie să se realizeze într-un mod just şi echitabil pentru a se îndeplini întocmai îndatorirea prevăzută de Art. 33 alin. (3) din Constituţia României care statuează că: „Statul trebuie să asigure păstrarea identităţii spirituale, sprijinirea culturii naţionale, stimularea artelor, protejarea şi conservarea moştenirii culturale, dezvoltarea creativităţii contemporane, promovarea valorilor culturale şi artistice ale României în lume.”, se mai arată în document.

Preşedintele Traian Băsescu solicită ”reexaminarea Legii trimise spre promulgare, din punct de vedere al oportunităţii, ţinând cont de motivele invocate”.

Proiectul de Lege pentru subvenţionarea revistelor de cultură reprezentative din România a fost adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, pe 3 decembrie, şi este semnat de 82 de senatori şi deputaţi de la toate formaţiunile politice din Parlament.

Potrivit proiectului, Revistele uniunilor de creatori din România, membre ale Alianţei Naţionale a Uniunilor de Creatori, precum şi alte reviste şi publicaţii culturale vor fi finanţate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, cu suma de minimum 4500 mii lei, sumă indexabilă anual.

În plus, un procent de 10% din suma prevăzută la alin. (1) va fi repartizat de Ministerul Culturii pentru finanţarea şi susţinerea editării revistelor şi publicaţiilor culturale, altele decât cele propuse de uniunile de creatori, potrivit legii.

Potrivit proiectului, Din suma alocată de la bugetul de stat, Uniunile de creatori din România, membre ale ANUC, fiecare pentru domeniul s său, vor stabili lista revistelor care urmează a fi finanţate, precum şi sumele necesare. Dacă sumele solicitate de către uniunile de creatori, membre ale ANUC, cumulate, depăşesc suma alocată acestora, potrivit prevederilor prezentei legi, ministrul culturii, cu consultarea uniunilor de creatori, aprobă prin ordin distribuirea sume lor pentru revistele propuse, cu încadrarea în plafonul alocat.

Pentru revistele şi publicaţiile culturale ale uniunilor de creatori, finanţarea se acordă pe bază de contracte încheiate între Ministerul Culturii şi uniunile de creatori beneficiare. Uniunile de creatori beneficiare încheie la rândul lor contractele aferente cu beneficiarii finali: revistele şi publicaţiile culturale.

Proiectul de lege mai menţionează că suma prevăzută la art. 1 poate fi utilizată de către uniunile de creatori din România, precum şi de beneficiari, pentru finanţarea următoarelor categorii de cheltuieli aferente susţinerii editării revistelor şi publicaţiilor culturale: cheltuieli de personal, cheltuieli administrative, drepturi de autor, costuri material şi servicii, cheltuieli pentru tipărire şi difuzare, precum şi premii decernate de reviste.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici