Preşedintele CNA, despre Mircea Badea şi Radu Banciu: Sunt la fel de talentaţi şi carismatici

Preşedintele CNA, Laura Georgescu, a declarat, în şedinţa de joi, că Mircea Badea, realizatorul emisiunii "În gura presei" de la Antena 3, şi Radu Banciu, realizatorul emisiunii "Lumea lui Banciu" de la B1 TV, sunt "amândoi la fel de talentaţi, de carismatici şi de inteligenţi".

Urmărește
3091 afișări
Imaginea articolului Preşedintele CNA, despre Mircea Badea şi Radu Banciu: Sunt la fel de talentaţi şi carismatici

Laura Georgescu (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)

Laura Georgescu a făcut aceste afirmaţii după ce membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au vizionat fragmente din emisiunile "În gura presei", "Lumea lui Banciu" şi "Sinteza zilei", difuzate în perioada 3 - 7 februarie.

Potrivit rapoartelor elaborate de reprezentanţii Departamentului de monitorizare al CNA, în emisiunea "Sinteza zilei" din 6 februarie, Mircea Badea a comentat pe marginea unor declaraţii făcute de Cătălin Striblea, realizator al televiziunii România TV, după ce acesta din urmă şi-a revenit în urma unui atac cerebral pe care l-a suferit de curând.

În emisiunile "În gura presei" din 4 şi 5 februarie, Mircea Badea a făcut comentarii cu privire la un editorial scris de jurnalistul Ion Cristoiu în Evenimentul zilei.

Pe de altă parte, în emisiunile "Lumea lui Banciu" din 4, 5 şi 7 februarie, Radu Banciu a vorbit despre "războiul Dan Voiculescu versus Uniunea Europeană", comentând un articol scris de Lucian Avramescu în Jurnalul Naţional. Radu Banciu a făcut alte afirmaţii şi despre jurnalişti şi realizatori ai posturilor Antena 3, România TV şi ai ziarului Adevărul, dar şi despre mai mulţi politicieni.

După ce a vizionat fragmente din emisiunile respective, Florin Gabrea, membru al CNA, a spus că emisiunile "În gura presei" şi "Lumea lui Banciu" ar fi trebuit analizate de Departamentul de monitorizare al CNA "în oglindă". "Sunt două emisiuni pamflet, funcţionează amândouă în paralel, între 23.00 - 24.00. Pentru care motiv la Antena 3, la constatări scrie selecţia (monitorizării, n.r.), iar la B1 TV s-a dat în extenso patru zile. Eu nu pot să fac niciun fel de judecată (...) Dacă vom avea nişte monitorizări în oglindă, identice, îmi va fi foarte uşor să spun ăsta a făcut 28 de porcării, ăsta, 16", a spus Florin Gabrea.

Laura Georgescu, preşedintele CNA, a spus că este "consumatoare", seară de seară, a ambelor emisiuni. "Nu plecăm de la ideea de porcării. Nu le văd. Sincer", i-a răspuns ea lui Florin Gabrea.

"Sunt porcării, doamnă. Ce să mai discutăm?!. Dacă nu e porcărie ca unul să spună că se urinează pe un cadavru, iar alălaltul că dă picioare în c..", a reacţionat Florin Gabrea.

Totuşi, Laura Georgescu i-a atras atenţia că atât "În gura presei", cât şi "Lumea lui Banciu" sunt difuzate "în convenţie de pamflet". "Haideţi să definim pamfletul", l-a invitat Laura Georgescu pe Florin Gabrea, acesta din urmă spunând că nu are ce să definească, pentru că "pamfletul nu arată aşa....".

În mod ironic, Christian Mititelu, membru al CNA, a spus că este un avantaj faptul că aceste emisiuni nu au un moderator. "În primul rând, e clar a cui e răspunderea. În al doilea rând, nu am acest element enervant, un moderator strident care să intervină exact când spune ceva mai deocheat", a spus Christian Mititelu.

Laura Georgescu a intervenit şi a spus că emisiunile "În gura presei" şi "Lumea lui Banciu" au "un mare noroc". "Au doi oameni talentanţi, inteligenţi şi şarmanţi. Haideţi să fim corecţi şi să recunoaştem acolo unde există valoarea. Nu ştiu ce discutăm altceva", a spus Georgescu.

Florin Gabrea a precizat apoi că nu vrea să facă "proces de intenţie" Departamentului de monitorizare al CNA, dar diferenţa în care au fost redactate rapoartele despre cele două emisiuni este "flagrantă". "Sunt două emisiuni la aceeaşi oră, cu aceeaşi durată, cu doi pamfletari", a susţinut el.

În schimb, Laura Georgescu a spus că între cele două emisiuni există o diferenţă foarte simplă. "Vedeta mai trecută experimental prin televiziune e mult mai subtilă. O să ajungă şi cea de-a doua vedetă la aceeaşi subtilitate. Sunt amândoi la fel de talentaţi, de carismatici şi de inteligenţi, deci au şanse mari să ajungă la finish la aceeaşi valoare", a spus Laura Georgescu.

Ea a mai spus că în privinţa Departamentului de monitorizare există "o deschidere totală" pentru rezolvarea tuturor problemelor. "Ne lipseşte o procedură tehnică (de monitorizare a emisiunilor, n.r.)", a spus Georgescu.

În schimb, Narcisa Iorga, un alt membru al CNA, a spus că ar fi fost mai eficientă "o monitorizare de linie" (pe o perioadă mai îndelungată, n.r.) pe cele două emisiuni, aşa cum ea cere de mai mulţi ani.

"Îmi imaginez ce ar însemna să monitorizăm emisiunea 'În gura presei' de acum trei seri când (Mircea Badea, n.r.) încerca să imite muzica lui (Robert) Turcescu, când totul a fost jucat din mimică şi gestică", i-a spus Laura Georgescu râzând.

"Unele pot fi foarte amuzante, altele pot fi foarte grave...", i-a răspuns, la rândul său, Narcisa Iorga.

Pe de altă parte, Christian Mititelu a spus că o astfel de monitorizare de linie este o "muncă sisifică". "(Oamenii de la monitorizare, n.r.) o să stea să transcrie şi să selecteze dintr-o oră de emisiune zilnică. Ca să aflăm ce? Că se cam ştie cum sunt aceste emisiuni. Eu zic să intervenim atunci când sunt reclamaţii, când au sărit peste cal în aşa măsură încât să fie o reclamaţie. Altfel, ori acceptăm acest format de pamflet mai grosolan sau mai puţin grosolan, ori să facem monitorizări până când o să-i doborâm pe cei care lucrează la serviciul de monitorizare lucrând la lucruri care nu duc la mare rezultat", a spus Mititelu.

Florin Gabrea a remarcat, însă, faptul că la raportul de monitorizare de la emisiunea "Lumea lui Banciu" nu există reclamant. "Dacă nu este niciun reclamant, de ce am făcut noi monitorizarea?", a întrebat Gabrea.

"Pentru că aşa s-a hotărât. Să facem monitorizare de o săptămână la amândouă", i-a explicat Laura Georgescu, precizând că ea nu "influenţează" personalul de la Departamentul de monitorizare. "Cunosc ambele emisiuni, nu am nicio problemă cu niciuna dintre ele. Sunt după ora 23.15 şi sunt sub pamflet. Pentru mine asta este suficient (...) Sunt emisiuni de autor în primul rând", a mai spus Laura Georgescu.

"Atunci, de ce le mai discutăm?", a insistat Florin Gabrea, întrebând cine s-a autosesizat în legătură cu aceste emisiuni. Ca urmare a acestui fapt, Christian Mititelu a spus: "S-a discutat în Consiliu şi, într-un moment de entuziasm, s-a decis asta".

La rândul său, Narcisa Iorga a intervenit şi a spus că ea nu a avut un moment de entuziasm când a solicitat, acum trei ani, dar şi acum un an, "monitorizare de linie" pe "În gura presei" şi "Lumea lui Banciu".

"Am considerat că este normal să intervenim, dincolo de denumirea pe care amândoi o reneagă, anume de pamflet. Asta nu este un pamflet. Sub această denumire se ascund nişte libertăţi de exprimare şi sper să înţelegeţi ironia, după ora 23.00. Dar la ora 6.00, când este în reluare emisiunea lui Radu Banciu, dar la ora 10.00, când este în reluare emisiunea lui Mircea Badea? Cum sunt? Nu sunt după ora 23.00. Nu cred că un pamflet acest înţeles îl are şi continuu să susţin că trebuie monitorizare de linie pe toate direcţiile. Nu le putem face pe toate odată, dar totuşi cer de trei ani. Nu se poate nici acum. Nu-i nicio problemă. Mai cer şi la anul, că la anul mi se termină mandatul. Poate reuşesc într-un mandat de şase ani la CNA să obţin o monitorizare de linie pe cele două emisiuni. Mai insist, că ştiţi că sunt insistentă", a mai spus Iorga.

Laura Georgescu, preşedintele CNA, a spus, la rândul său, că "singura problemă este la reluare". "Cred că putem să cerem (posturilor Antena 3 şi B1 TV, n.r.) să cureţe efectiv la reluări ce nu este în regulă pentru orele de redifuzare", a mai spus ea.

Însă recomandarea la care s-a referit Laura Georgescu nu a mai putut fi supusă la vot pentru că Viorel-Vasile Buda, vicepreşedintele CNA, a intervenit şi a spus că programul de lucru al Consiliului s-a încheiat.

"Am început şedinţa prin a aproba ordinea de zi şi programul de lucru (...) Consider că am vorbit destul. Vă fac propunerea, în primul rând, să respectăm ce am votat. După părerea mea, nu se încalcă nimic, nu avem a interveni. Mi-ar fi plăcut ca emisiunile pe care le-am somat marţi (emisiunile de tip tabloid difuzate pe mai multe televiziuni, începând cu ora 22.00, n.r.) să le aducem la ora aceasta ca să fie în concurenţă cu aceste emisiuni şi, după ora 23.15, ei pot să facă absolut orice, copiii şi oamenii care au de lucru s-au culcat. Eu propun să considerăm că am epuizat acest punct şi să ridicăm şedinţa, fiindcă am depăşit programul aprobat cu 45 de minute", a mai spus Viorel-Vasile Buda.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici