- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (06.12.2013, 19:35)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preşedintele CNA: Nu votăm politic şi nu am nici cea mai mică presiune politică. CNA a aplicat 253 sancţiuni pentru încălcarea legislaţiei audiovizuale, între 1 ianuarie-6 decembrie
Laura Georgescu, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a declarat, vineri, că trebuie să înceteze genul de jurnalism în care CNA este acuzat că votează politic, precizând totodată că nu se află sub nici cea mai mică presiune politică. Instituţia a aplicat 253 de scancţiuni pentru încălcarea legislaţiei audiovizuale între 1 ianuarie şi 6 decembrie 2013.
Urmărește
107 afișări
Preşedintele CNA: Nu votăm politic şi nu am nici cea mai mică presiune politică. CNA a aplicat 253 sancţiuni pentru încălcarea legislaţiei audiovizuale, între 1 ianuarie-6 decembrie (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)
Laura Georgescu a organizat, vineri, la sediul CNA din Bucureşti, o conferinţă de presă în care şi-a prezentat activitatea din acest an şi în care a vorbit şi despre atacurile la care a fost supusă atât din partea unor membri ai CNA, cât şi din partea unor radiodifuzori.
Astfel, Laura Georgescu a prezentat cazul televiziunii Realitatea TV, care în şedinţa de joi, a fost amendată de CNA cu 10.000 de lei pentru că Maria Grapini, ministrul pentru IMM, Turism şi Mediu de Afaceri, nu şi-a putut prezenta punctul de vedere în emisiunea "Jocuri de putere" din 7 octombrie. "Pentru" aplicarea amenzii de 10.000 de lei au votat Monica Gubernat (cea care a şi propus sancţiunea), Lorand Turos, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Cristina Trepcea şi Răsvan Popescu, în timp ce "împotrivă" au votat Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Christian Mititelu şi Radu Călin Cristea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Coaliția PSD-PNL-UDMR stabilește datele alegerilor prezidențiale. Primul tur, înainte de Paște?
-
Noul decret al lui Putin desemnează Ucraina drept sursă principală de „extremism” şi introduce conceptul de „rusofobie”
-
Elon Musk susţine partidul AfD într-un articol de opinie publicat într-un ziar german
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Zelenski sugerează schimbări importante în structura de personal / Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
La şedinţa CNA de joi au fost prezenţi şi ministrul Maria Grapini (în premieră în faţa CNA), dar şi Rareş Bogdan, cei doi purtând un schimb mai dur de replici. Disputele între Maria Grapini şi Rareş Bogdan au continuat şi pe holul din faţa sălii de şedinţe a CNA, unde cei doi s-au acuzat reciproc că nu spun adevărul.
Laura Georgescu a precizat în conferinţa de presă că sancţiunea a fost acordată nu pentru a o mulţumi pe ministrul Maria Grapini, adăugând că, de-a lungul timpului, la CNA s-au plâns atât simplii telespectatori, când şi ong-uri, demnitari şi şefi de instituţii. "Tuturor le-am răspuns", a spus Georgescu.
Potrivit unor extrase prezentate de Laura Georgescu în conferinţa de presă, joi seară, în direct, la Realitatea TV, Rareş Bogdan a spus că Maria Grapini a venit la CNA pentru a face presiune politică asupra membrilor CNA, care, la rândul lor, sunt numiţi politic.
Laura Georgescu a spus că ea vrea să apere "demnitatea" CNA, "o autoritate autonomă, sub control parlamentar, care reglementează cea mai tumultuoasă şi mare piaţă audiovizuală din Europa".
"Suntem 11 membri care nu au a respecta decât obiectivitatea de mandat exprimată prin cele două legi sub care coexistă (Legea audiovizualului şi Codul audiovizual, n.r.) (...) Nu votăm politic, desfid absolut orice acuzaţie", a spus Laura Georgescu, precizând că are 30 de ani de carieră.
"N-am fost în viaţa mea numită undeva, este în premieră mandatul de la CNA (Laura Georgescu a fost propunerea Guvernului pentru mandatul de membru al CNA, n.r.). Nu am avut niciodată treabă cu politica şi activitatea politică", a mai spus Laura Georgescu, precizând că, atâta vreme cât respectă legea şi codul, radiodifuzorii au în CNA un partener.
"Dar genul acesta de jurnalism şi de acuzaţii politice - chiar dacă sunt întreţinute de diverşi colegi, care au încercat politizarea acestei instituţii de acum 5 ani - trebuie să înceteze şi trebuie să înceteze şi cu sprijinul radiodifuzorilor (...) Personal, nu am nici cea mai mică presiune politică. Personal, provin din industria audiovizuală şi cred că am fost un producător care şi-a făcut meseria", a mai spus Laura Georgescu.
De asemenea, Laura Georgescu i-a rugat pe radiodifuzori să nu "augmenteze iniţiativele unor colegi (membri ai CNA, n.r.) care, de 5 ani, nu fac decât să târască această instituţie într-o comandă politică, într-o instituţie politică". Ea nu i-a nominalizat pe colegii la care făcea referire.
Consiliul Naţional al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, o instituţie publică autonomă aflată sub control parlamentar. Consiliul se întruneşte, în mod curent, de două ori pe săptămână, în şedinţe publice şi este mandatat să monitorizeze radiodifuzorii şi să aplice sancţiuni în cazul în care constată încălcări ale reglementărilor în vigoare. Totodată, CNA eliberează licenţe audiovizuale.
Membrii Consiliului sunt garanţi ai interesului public şi nu reprezintă autoritatea care i-a propus. Durata mandatului membrilor Consiliului este de 6 ani, iar numirea acestora se face eşalonat, în funcţie de expirarea mandatului. În cazul în care un loc în Consiliu devine vacant înaintea expirării mandatului, acesta va fi ocupat de supleant până la expirarea mandatului iniţial de 6 ani.
Potrivit Legii audiovizualului, membrii Consiliului au funcţie de demnitate publică asimilată funcţiei de secretar de stat. Consiliul este condus de un preşedinte, asimilat funcţiei de ministru.
Consiliul Naţional al Audiovizualului are, în prezent, următoarea componenţă: Laura Georgescu (preşedinte), Viorel Vasile Buda (vicepreşedinte), Florin Gabrea, Lorand Turos, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea.
CNA a aplicat 253 sancţiuni pentru încălcarea legislaţiei audiovizuale, între 1 ianuarie-6 decembrie
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a aplicat un număr total de 253 de sancţiuni pentru încălcarea legislaţiei audiovizualului, de la începutul anului şi până pe 6 decembrie, potrivit unui bilanţ prezentat de Laura Georgescu, preşedintele CNA, vineri, într-o conferinţă de presă.
Potrivit Laurei Georgescu, de la începutul anului şi până în prezent, CNA a acordat 86 de amenzi, 120 de somaţii, 15 decizii de drept la replică, 2 decizii de retragere aviz de retransmisie, 25 de decizii de intrare în legalitate a unor spoturi comerciale şi 5 decizii de retragere a licenţei audiovizuale.
Totodată, Laura Georgescu a spus că în acest an CNA a primit un număr de 13.500 de sesizări, în timp ce în 2012 Consiliul a primit 4.994 de sesizări.
Laura Georgescu a prezentat şi situaţia proceselor în care este implicat în prezent CNA.
"Un alt indicator al eficienţei acestei autorităţi este numărul de speţe juridice şi vorbim în anul în curs de 131 de dosare, dintre care pierdute 6, câştigate 77 şi restul pe rol. În 2012 vorbim despre 126 de speţe, 22 pierdute, 67 pe rol, dar câştigate în primă instanţă, pe fond, şi 16 câştigate definitiv", a mai spus Laura Georgescu.
Consiliul Naţional al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, o instituţie publică autonomă aflată sub control parlamentar. Consiliul se întruneşte, în mod curent, de două ori pe săptămână, în şedinţe publice şi este mandatat să monitorizeze radiodifuzorii şi să aplice sancţiuni în cazul în care constată încălcări ale reglementărilor în vigoare. Totodată, CNA eliberează licenţe audiovizuale.
Citește pe alephnews.ro: Sonda Parker Solar Probe a ajuns la 6,1 milioane kilometri față de Soare. Cristian Român: „A zburat cu cea mai mare viteză atinsă vreodată de un obiect creat de mâna omului”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Care sunt cele două CUVINTE din limba română pe care le-ai folosit greșit până acum. Le auzi tot timpul de sărbători
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe