Conform viceprimarului din Timişoara Adrian Orza, în 31 martie, evenimentul „Earth Hour Timişoara” va fi marcat, începând cu ora 20.00, în Piaţa Victoriei din municipiu.
„La fel ca în anii trecuţi, Timişoara aniversează Ora Pământului. Primăria Timişoara organizează o serie de evenimente în Piaţa Victoriei, locul pe care l-am declarat punctul zero, deoarece în acest loc ne aşteptăm să vină un număr mare de persoane pentru a sărbători Pământul. Vor fi organizate aici spectacole atât pentru copii, cât şi pentru cei mari, dar şi alte surprize”, a declarat viceprimarul Adrian Orza.
La ora 20.30, iluminatul public stradal, cel architectural sau artistic din zona centrală a oraşului vor fi înterupte timp de o oră.
Potrivit sursei citate, Ora Pământului va fi marcată, în Piaţa Victoriei, printr-un concert cu instrumente de percuţie, jonglerii, jocuri cu foc, dar şi alte programe de divertisment dedicate copiilor, toate la lumina lumânărilor. De asemenea, se vor organiza plimbări la lumina lumânărilor sau a lanternelor prin centrul istoric.
Tot atunci, Primăria Timişoara organizează prezentări ale instrumentelor optice şi observaţii astronomice, în cazul în care condiţiile meteo vor fi favorabile.
Viceprimarul Adrian Orza a făcut, totodată, apel la timişoreni să participe în număr cât mai mare la eveniment şi să stingă lumina între orele 20.30 – 21.30.
Evenimentul „Earth Hour” („Ora Pământului”) a fost iniţiat în 2007, când autorităţile şi locuitorii oraşului Sydney au luat poziţie faţă de ameninţarea pe care o reprezintă încălzirea globală.
Peste două milioane de persoane au luat parte la această iniţiativă, prin stingerea luminilor şi/sau prin deconectarea tuturor aparatelor aflate în stand-by.
Evenimentul a constituit un mesaj puternic privind nevoia de acţiune conjugată a oamenilor în ceea ce priveşte reducerea consumului de energie. Exemplul a atras atenţia întregii planete, iar în 2008 „Earth Hour” a devenit o mişcare globală, 27 de oraşe mari ale lumii participând la eveniment.
În 2009, evenimentul a atras participarea a sute de milioane de persoane din peste 4.000 de oraşe, din 88 de ţări, iar în 2010 s-a atins numărul de un miliard de participanţi.