- Home
- Cultură-Media
- SINAIA, (10.08.2016, 10:21)
- Departamentul Corespondenţi
Preşedintele Klaus Iohannis, la Castelul Peleş unde aduce un ultim omagiu Reginei Ana
Preşedintele Klaus Iohannis a depus, miercuri, o coroană de flori la Castelul Peleş din Sinaia, unde aduce un ultim omagiu Reginei Ana, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
974 afișări
Preşedintele Klaus Iohannis, la Castelul Peleş unde aduce un ultim omagiu Reginei Ana
Klaus Iohannis a ajuns la Castelul Peleş în jurul orei 10.00.
Preşedintele a depus o coroană de flori pe platoul din faţa Castelului Peleş şi a aprins o lumânare, iar apoi, întâmpinat de Principesa Moştenitoare Margareta şi de Principele Radu, a intrat în castel.
Premierul Dacian Cioloş este aşteptat la Castelul Peleş să îşi prezinte mesajul de condoleanţe tot miercuri la ora 15.00.
Sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana a fost depus, marţi după-amiază, în Holul de Onoare al Castelului Peleş din Sinaia şi va rămâne aici până miercuri, la ora 18.30, când va fi transportat la Sala Tronului din Palatul Regal din Capitală. Toate evenimentele de la Peleş au caracter privat, publicul şi presa neavând acces în Holul de Onoare pe durata şederii sicriului la Domeniul Regal Sinaia.
Regele Mihai I nu va participa la înmormântarea Reginei Ana şi va rămâne pe perioada funeraliilor regale în reşedinţa din Elveţia, alături de prieteni şi apropiaţi, de angajaţi ai Casei Majestăţii Sale şi de două maici ortodoxe detaşate la reşedinţă, potrivit unui comunicat de presă al Casei Regale.
Principesa Ana de Bourbon-Parma, soţia regelui Mihai, a decedat luni, 1 august, la vârsta de 92 de ani, la Spitalul din Morges, în Elveţia.
Ultimele funeralii regale din ţara noastră au avut loc la 24 iulie 1938, când Regina Maria a fost condusă pe ultimul drum. La dorinţa Majestăţii Sale Regelui Mihai I, funeraliile Reginei Ana vor respecta tradiţia înaintaşelor Majestăţii Sale.
Castelul Peleş a fost reşedinţa de vară a Regilor României, iar în prezent se numără printre edificiile istorice cele mai vizitate din România.
Domeniul Regal Sinaia a luat fiinţă prin cumpărarea, cu fonduri personale, de către Regele Carol I, a unui teren aflat în proprietatea Eforiei Spitalelor Civile, în apropierea Mânăstirii Sinaia. Pe acest teren, Regele a construit Castelul Peleş, adăugând, treptat, parcele cumpărate de la locuitorii din vecinătate. Construcţia s-a realizat din fondurile sale personale. Astfel, Domeniul Regal Sinaia nu a făcut niciodată parte din Domeniile Coroanei, care aparţineau statului şi erau puse la dispoziţia Regelui ca şef de stat.
După decesul lui Carol I, castelul s-a transmis Regelui Ferdinand, care l-a lăsat mai departe moştenire, în mod direct, Regelui Mihai, alături de întreg Domeniul Regal Sinaia. Singurul rege care a locuit efectiv în Castelul Peleş a fost Carol I. Regele Ferdinand şi Regele Mihai au locuit în Castelele Pelişor şi Foişor.
După abdicarea forţată a Regelui Mihai în 1947, regimul comunist i-a confiscat toate proprietăţile, Castelul Peleş fiind declarat muzeu de stat în 1953. În ultimii ani ai dictaturii (între 1975-1990), întreaga zonă a fost închisă, accesul fiind permis numai personalului administrativ şi militar.
După decembrie 1989, castelele Peleş şi Pelişor au fost reintegrate circuitului turistic, iar castelul Foişor, locul unde s-a născut Regele Mihai, a rămas reşedinţă a protocolului de stat.
De altfel, Regele Mihai a afirmat că va păstra pentru eternitate destinaţia de muzeu a Castelului Peleş.
Citeşte şi: Preşedintele Iohannis a vrut să o decoreze pe Regina Ana, dar cutumele Familiei Regale nu îi permit
Citeşte şi: Sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana a fost depus în Holul de Onoare de la Castelul Peleş. Programul vizitei oficialităţilor pentru condoleanţe - GALERIE FOTO
Citeşte şi: Trupul neînsufleţit al Reginei Ana a ajuns în România, pe Aeroportul Otopeni, cu o cursă de linie - FOTO, VIDEO
Citeşte şi: Funeraliile Reginei Ana în România. Trupul neînsufleţit va fi adus astăzi în ţară. Urmează cinci zile de ceremonii în Bucureşti, Sinaia şi Curtea de Argeş - FOTO
Citeşte şi: Reportaj - Curtea de Argeş: Pregătirile pentru înmormântarea Reginei Ana, pe ultima sută de metri - FOTO, VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe