Preşedintele Ungariei a sfinţit un obelisc de 3,5 metri în cimitirul eroilor secui din Pasul Nyerges

Preşedintele Ungariei, Ader Janos, care se află într-o vizită privată în Transilvania, a participat, marţi, la sfinţirea obeliscului comemorativ comandat de el şi ridicat în cimitirul eroilor secui din Pasul Nyerges, Harghita, în memoria martirilor secui paşoptişti ucişi de trupele ţariste în 1849.

Urmărește
344 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Ungariei a sfinţit un obelisc de 3,5 metri în cimitirul eroilor secui din Pasul Nyerges

Ader Janos (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele Ungariei, Ader Janos, împreună cu soţia sa, Herczegh Anita, a ajuns în judeţul Harghita la prânz şi a făcut o primă oprire la monumentul eroilor secui din Pasul Nyerges, unde au fost aşteptaţi de aproximativ o sută de persoane, consilieri şi primari din Ciucul de Jos.

Ader a fost întâmpinat de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, şi de primarul comunei Cozmeni, Bodo David, cu pălincă de prune şi kürtös kalács (colaci secuieşti - n.r.), potrivit unui străvechi obicei secuiesc.

Primarul comunei Cozmeni a făcut un scurt istoric al evenimentelor petrecute în 1849 în Pasul Nyerges, unde, la 1 august, aproximativ 200 de secui, aflaţi sub conducerea maiorului Tuzson János, au fost ucişi de trupele ţariste, în memoriul lor fiind ridicat Monumentul Eroilor de la Nyerges, loc de pelerinaj şi de comemorare, an de an, de Ziua Naţională a Maghiarilor de Pretutindeni.

Ader Janos a declarat presei că fiecare preşedinte al Ungariei are obligaţia morală de a veni în această zonă locuită preponderent de maghiari şi că, potrivit legii fundamentale a Ungariei, preşedintele "întruchipează unitatea naţiunii".

"Nu sunt primul preşedinte care vine aici, îmi este vie amintirea când Solyom Laszlo (fost preşedinte al Ungariei - n.r.) a fost pe un viscol cumplit pe Nyerges. Eu cred că fiecare preşedinte are obligaţia morală şi este prevăzut şi în Constituţie că preşedintele întruchipează unitatea naţiunii. Mai mult de atât nu se poate spune. Dacă cineva spune mai mult sau simte mai puţin în suflet înseamnă că undeva este o problemă", a declarat preşedintele Ungariei.

Ader Janos şi soţia sa au depus o coroană de flori la monumental Eroilor Secui, apoi au cântat, împreună cu fanfare din Cozmeni şi cu ceilalţi participanţi, inmul Ungariei.

Apoi s-au deplasat în cimitirul martirilor, aflat în vecinătatea monumentului, unde a fost sfinţit obeliscul funerar comandat şi donat de familia prezidenţială ungară.

Monumentul are o înălţime de 3,5 metri, este cioplit dintr-un trunchi de stejar şi sculptat cu modelele tradiţionale secuieşti: crucea, stelele şi soarele, de instructorul de sculptură Andras Lajos de la Şcoala Populară de Artă din Miercurea Ciuc.

Acest stâlp funerar a fost ampalsat în apropierea unui monument similar donat şi sfinţit în 2009 de fostul preşedinte al Ungariei Solyom Laszlo.

La finalul slujbei de sfinţire, oficiată de episcopul romano-catolic Tamas Jozsef, a fost intonat imnului secuiesc.

La plecarea din Pasul Nyerges, preşedintele Ungariei a primit un tablou din partea primarului comunei Sânmartin, Gergely Andras - o gravură intitulată "Rugăciune", realizată de artistul plastic Marton Arpad - un coş cu produse tradiţionale din partea primarului Bodo David şi o traistă secuiească în care au fost puse o sticlă cu pălincă, o cămaşă tradiţională secuiescă şi un drapel secuiesc.

Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, i-a dăruit lui Ader o sticlă cu vin din via proprie, din zona Cristurului.

După o oprire în municipiul Miercurea Ciuc, unde a servit masa de prânz la restaurantul unui hotel cunoscut din centrul oraşului, preşedintele Ungariei a pornit către Şiculeni, unde a fost aşteptat de aproximativ 250 de localnici în costume tradiţionale secuieşti, casele din comună fiind împodobite, la rândul lor, cu drapelele secuieşti şi ale Ungariei.

Ader Janos a depus o coroană de flori la monumentul Siculicidium, ridicat în memoria secuilor ucişi în dimineaţa de 7 ianuarie 1764 de trupele habsburgice, din ordinul împărătesei Maria Tereza, iar apoi s-a îndreptat către municipiul Gheorgheni, unde a ajuns în jurul orei 17:30, fiind întâmpinat de primarul Mezei Janos.

Familia prezidenţială ungară a vizitat Biserica Armeană din locallitate, considerată "perla oraşului”, construită în 1733 pe locul unei biserici mai mici din cimitirul străinilor.

Odată intrat pe aleea din curtea bisericii, Ader Janos a depus o coroniţă cu panglică în culorile drapelului Ungariei la o troiţă pe care se află placa comemorativă a generalului Czetz Janos, apoi a intrat în sfântul lăcaş, unde a ascultat un imn bisericesc în limba armeană, interpretat de corul bisericii şi cuvântul preotului.

De la Biserica Armeană, preşedintele Ungariei şi soţia acestuia au făcut o plimbare în centrul oraşului şi au depus buchete de flori la statuile lui Kossuth Lajos şi Petofi Sandor.

La plecarea din Gheorgheni, în jurul orei 19.50, preşedintele Ader Janos a primit în dar de la primarul municipiului un colac de casă şi un ştergar tradiţional.

Preşedintele Ungariei se îndreaptă către Cluj - Napoca. În judeţul Cluj, preşedintele Ungariei va vizita Castelul Banffy din Bonţida, muzeul din satul Răscruci, Cimitirul Central (Hazsongard) din Cluj-Napoca şi statuia episcopului Marton Aron din faţa Bisericii Romano-Catolice "Sfântul Mihail" din municipiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici