- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (21.03.2012, 17:52)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Prima campanie de promovare a bibliotecilor din România, lansată cu sprijinul Fundaţiei Bill Gates
Radu Paraschivescu, Vlad Petreanu şi Cătălin Ştefănescu vor face un tur al bibliotecilor publice din România în căutare de istorii autentice, în cadrul primei campanii naţionale de promovare a acestor instituţii, lansată în programul Biblionet, finanţat de Fundaţia Bill & Melinda Gates.
Urmărește
483 afișări
Prima campanie de promovare a bibliotecilor din România, lansată cu sprijinul Fundaţiei Bill Gates
Campania "Căutătorii de Poveşti" a fost lansată miercuri, fiind un demers ce devine prima campanie naţională de promovare a bibliotecilor publice din România. Astfel, mai mulţi scriitori şi personalităţi publice din România vor pleca într-un tur al bibliotecilor din ţară în căutare de istorii autentice, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Scriitorul Radu Paraschivescu şi jurnaliştii Vlad Petreanu şi Cătălin Ştefănescu vor deveni "Căutători de Poveşti" pentru o carte care se va scrie sub ochii utilizatorilor, pe site-ul www.cautatoriidepovesti.ro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Vîlceanu: PNL trebuie să-şi schimbe conducerea toată şi trebuie să plece de la guvernare imediat
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
Ei vor iscodi după poveşti prin bibliotecile modernizate în programul Biblionet.
La sfârşitul marii călătorii şi al proiectului, poveştile celor trei se vor întâlni într-un ebook şi într-o carte, un manifest pentru redescoperirea bibliotecilor publice din România. Cartea se va regăsi în peste 2.000 de biblioteci publice din România.
Campania naţională de promovare a bibliotecilor publice din România este o iniţiativă Biblionet, în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România şi Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.
Cele 2.933 de biblioteci publice din România pot oferi cetăţenilor acces la informaţia la scară naţională. Până în prezent, prin intermediul programului Biblionet, peste 1.500 de biblioteci publice au fost dotate cu 6.460 de calculatoare şi echipamente aferente, iar aproape 2.175 de bibliotecari au parcurs cursuri de formare.
Potrivit comunicatului, programul Biblionet are scopul de a reda bibliotecilor publice locul vital în inima comunităţilor. Astfel, bibliotecile publice de la sat sau de la oraş redevin adevărate centre sociale, spaţii în care oamenii vin să caute informaţii pe internet, de la ştiri la locuri de muncă sau la soldul de pe cardul bancar, informaţii medicale sau să vorbească cu familia aflată la distanţă.
Bibliotecarii sunt formaţi, prin cursuri de IT şi de management al noilor sevicii de bibliotecă, să gestioneze, de acum, un spaţiu adus la zi şi contemporan cu societatea informaţiei.
Totodată, bibliotecarii îi pot instrui mai departe gratuit pe localnici şi îi pot asista în demersurilor lor.
Peste jumătate (54%) din populaţia ţării nu a folosit niciodată un calculator, conform unui studio Eurostat din 2011.
"Mulţi dintre bibliotecari au făcut parte din această categorie, dar programul Biblionet i-a motivat să recupereze rapid şi să devină ei promotori ai accesului digital în comunităţile lor. Procentul este în continuare foarte mare, România şi Bulgaria ocupând ultimele locuri în Uniunea Europeană privind accesul la internet la nivel naţional. Este însă în scădere faţă de anul trecut, când se situa la 65%, iar bibliotecile moderne prezente în tot mai multe comunităţi şi în fiecare judeţ al României deţin un rol considerabil în reducerea decalajului digital", a mai spus Paul-Andre Baran, directorul programului Biblionet.
Potrivit unui studiu naţional lansat odată cu iniţierea campaniei "Căutătorii de Poveşti", aproape un sfert dintre români spun că nu merg la bibliotecă din lipsă de timp, în timp ce 42% dintre români spun că citesc cărţi o dată pe an sau niciodată.
Conform studiului, 275.000 de români au intrat pentru prima dată pe internet datorită noului serviciu oferit de bibliotecă, în timp ce 7.000.000 de vizite au fost înregistrate la bibliotecile publice pentru utilizarea computerelor şi a internetului.
Pentru utilizatorii bibliotecilor publice, internetul este principala sursă de informare, spre deosebire de non-utilizatori, unde principalul canal este televizorul. Aproape 28% dintre respondenţii care nu merg la bibliotecă au afirmat că petrec zilnic peste trei ore în faţa televizorului. Nefolosirea internetului în general se asociază statistic cu venituri dintre cele mai mici în cadrul populaţiei României.
Potrivit aceluiaşi studiu naţional, numărul persoanelor care trec pragul unei biblioteci a crescut cu 50% în comunităţile mici (sub 15.000 de locuitori), din 2010 până în prezent.
Biblionet este o iniţiativă a Fundaţiei Bill & Melinda Gates, în valoare totală de 26,9 milioane de dolari. Programul are o durată de 5 ani şi îşi propune facilitarea accesului la informaţie prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
PROSPORT.RO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:49
-
astăzi, 14:47
Numărul cabinetelor medicale de familie din rural este cu 51% mai mic decât în mediul urban