- Home
- Cultură-Media
- MADRID, (02.02.2012, 14:12)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Prima copie cunoscută a Giocondei: De ce era Mona Lisa mai tânără decât în varianta originală - FOTO
O copie a tabloului Mona Lisa de Leonardo da Vinci, considerată a fi "prima copie cunoscută", executată în aceeaşi epocă cu originalul şi în atelierul celebrului pictor de către unul dintre elevii săi, a fost identificată şi autentificată de experţii de la Muzeul Prado din Madrid.
Urmărește
1264 afișări
Prima copie cunoscută a Giocondei: De ce era Mona Lisa mai tânără decât în varianta originală (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Opera de artă, denumită "Mona Lisa de la Prado", era cunoscută de experţii muzeului madrilen, însă un fond negru acoperea peisajul din fundal, foarte asemănător cu cel din tabloul original.
Specialiştii au descoperit acel peisaj în timp ce lucrau la restaurarea tabloului. Ei au găsit şi alte câteva detalii care le-au permis să dateze pictura.
În această copie, Mona Lisa apare mai tânără, însă cu acelaşi surâs enigmatic ca şi Gioconda originală, expusă în Muzeul Luvru din Paris.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
"Aceasta este probabil prima copie cunoscută a Giocondei", a declarat într-o conferinţă de presă Miguel Falomir, conservatorul departamentului de Artă italiană de la Muzeul Prado.
Expertizele au sugerat faptul că tabloul "a fost realizat în atelierul pictorului. Acesta este conform cu metoda de lucru a lui Leonardo da Vinci. Chiar dacă este totuşi o operă asupra căreia Leonardo nu a intervenit", a declarat Falomir.
Invitat de jurnalişti să precizeze motivul pentru care tabloul nu a fost restaurat mai devreme, Falomir a explicat: "Avem o colecţie uriaşă, nu putem să restaurăm tot".
"Tabloul era foarte cunoscut. A fost timp de mulţi ani expus în sală. Nu ştiam ce exista sub stratul negru din fundal", a explicat Gabriele Finaldi, directorul adjunct al Muzeului Prado, care se ocupă de conservare şi cercetări ştiinţifice.
"Tabloul este uimitor de bine conservat. Nu se ştie de ce, dar cineva a acoperit fundalul, în secolul al XVIII-lea. Are probabil legătură cu gusturile estetice din acea epocă", a adăugat Finaldi.
"Este foarte apropiată de felul în care arăta pictura originală în 1505", când Leonardo da Vinci şi-a finalizat capodopera, a mai spus Finaldi.
În afara peisajului din fundal, restaurarea a permis scoaterea în evidenţă a altor elemente care au explicat felul în care cele două portrete au fost elaborate.
"Colegii noştri de la Luvru au de acum mult mai multe informaţii pe care speră să le poată folosi în cercetările lor" despre acest tablou celebru, a adăugat Finaldi.
În opinia lui, Mona Lisa de la Prado apare mai tânără în acea copie, deoarece originalul este "foarte murdar".
"Atunci când picturile sunt murdare, personajele au tendinţa de a părea mai în vârstă", a explicat Finaldi.
Tabloul de la Madrid va fi expus la Muzeul Luvru din Paris, începând din 26 martie, alături de capodopera originală, pentru o expoziţie temporară.
Portretul Mona Lisei este o pictură în ulei realizată pe un panou din lemn de plop, între anii 1503 şi 1505, şi reprezintă un bust, probabil cel al florentinei Mona Lisa del Giocondo. Gioconda este unul dintre puţinele tablouri atribuite de o manieră certă artistului Leonardo da Vinci.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:09
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 995. Ucraina neagă acuzaţiile privind dezvoltarea de arme nucleare / Biden şi Xi se pregătesc pentru discuţii privind sprijinul Chinei pentru Rusia
-
astăzi, 08:09
Peste 800 de milioane de oameni suferă de diabet, boala care ameninţă mai ales ţările sărace