- Home
- Cultură-Media
- MADRID, (02.02.2012, 14:12)
Prima copie cunoscută a Giocondei: De ce era Mona Lisa mai tânără decât în varianta originală - FOTO
O copie a tabloului Mona Lisa de Leonardo da Vinci, considerată a fi "prima copie cunoscută", executată în aceeaşi epocă cu originalul şi în atelierul celebrului pictor de către unul dintre elevii săi, a fost identificată şi autentificată de experţii de la Muzeul Prado din Madrid.
Urmărește
1284 afișări
Prima copie cunoscută a Giocondei: De ce era Mona Lisa mai tânără decât în varianta originală (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Opera de artă, denumită "Mona Lisa de la Prado", era cunoscută de experţii muzeului madrilen, însă un fond negru acoperea peisajul din fundal, foarte asemănător cu cel din tabloul original.
Specialiştii au descoperit acel peisaj în timp ce lucrau la restaurarea tabloului. Ei au găsit şi alte câteva detalii care le-au permis să dateze pictura.
În această copie, Mona Lisa apare mai tânără, însă cu acelaşi surâs enigmatic ca şi Gioconda originală, expusă în Muzeul Luvru din Paris.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
"Aceasta este probabil prima copie cunoscută a Giocondei", a declarat într-o conferinţă de presă Miguel Falomir, conservatorul departamentului de Artă italiană de la Muzeul Prado.
Expertizele au sugerat faptul că tabloul "a fost realizat în atelierul pictorului. Acesta este conform cu metoda de lucru a lui Leonardo da Vinci. Chiar dacă este totuşi o operă asupra căreia Leonardo nu a intervenit", a declarat Falomir.
Invitat de jurnalişti să precizeze motivul pentru care tabloul nu a fost restaurat mai devreme, Falomir a explicat: "Avem o colecţie uriaşă, nu putem să restaurăm tot".
"Tabloul era foarte cunoscut. A fost timp de mulţi ani expus în sală. Nu ştiam ce exista sub stratul negru din fundal", a explicat Gabriele Finaldi, directorul adjunct al Muzeului Prado, care se ocupă de conservare şi cercetări ştiinţifice.
"Tabloul este uimitor de bine conservat. Nu se ştie de ce, dar cineva a acoperit fundalul, în secolul al XVIII-lea. Are probabil legătură cu gusturile estetice din acea epocă", a adăugat Finaldi.
"Este foarte apropiată de felul în care arăta pictura originală în 1505", când Leonardo da Vinci şi-a finalizat capodopera, a mai spus Finaldi.
În afara peisajului din fundal, restaurarea a permis scoaterea în evidenţă a altor elemente care au explicat felul în care cele două portrete au fost elaborate.
"Colegii noştri de la Luvru au de acum mult mai multe informaţii pe care speră să le poată folosi în cercetările lor" despre acest tablou celebru, a adăugat Finaldi.
În opinia lui, Mona Lisa de la Prado apare mai tânără în acea copie, deoarece originalul este "foarte murdar".
"Atunci când picturile sunt murdare, personajele au tendinţa de a părea mai în vârstă", a explicat Finaldi.
Tabloul de la Madrid va fi expus la Muzeul Luvru din Paris, începând din 26 martie, alături de capodopera originală, pentru o expoziţie temporară.
Portretul Mona Lisei este o pictură în ulei realizată pe un panou din lemn de plop, între anii 1503 şi 1505, şi reprezintă un bust, probabil cel al florentinei Mona Lisa del Giocondo. Gioconda este unul dintre puţinele tablouri atribuite de o manieră certă artistului Leonardo da Vinci.
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Orașul din România în care va ninge 3 zile neîncetat, începând chiar de astăzi. Prognoza meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe