Premiera într-un cinematograf din România a filmului documentar ”colectiv” a avut loc marţi seară, la Cinematograful ”Florin Piersic”, toate biletele fiind vândute. La final, spectatorii au păstrat liniştea cât timp pe ecran se derula genericul, după care s-au ridicat în picioare şi au aplaudat minute în şir.
Regizorul Alexandru Nanau, prezent în sală, a declarat, pentru MEDIAFAX, că a fost ales Cluj-Napoca pentru premiera filmului întrucât oraşul are un public tânăr care vibrează la astfel de pelicule.
„Am ales Cluj-Napoca penru prima priecţie a filmului, şi nu Bucureştiul, pentru că are un public foarte tânăr şi ne-am dorit să fim într-o sală mare, în care multe filme de la TIFF au premiera. Ştiam că aici este un public care e tânăr şi vibrează, este o universitate aici. La Bucureşti vom avea destule ocazii pentru a merge ulterior. Pentru noi a fost fantastic. Liniştea care s-a lăsat după film timp de 5 minute, cât a curs genericul, a fost ca într-o biserică şi, cumva, ne încurajează că filmul, într-adevăr, comunică cu oamenii şi, mai ales, cu publicul atât de tânăr”, a spus Nanau.
Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, prezent, de asemenea, în sală, a declarat la final, pe scenă, că ce s-a întâmplat după momentul ”Colectiv”, minciuna în formă continuată, corupţia, neimplicarea în viaţa cetăţii, este rezultatul alegerilor mici făcute de fiecare.
„Cred că fiecare facem alegeri în fiecare zi şi ceea ce construim împreună e rezultatul acestor alegeri mici făcute zilnic. Faptul că am ajuns la ceea ce s-a întâmplat la clubul Colectiv e tot rezultatul alegerilor noastre, al unui şir de alegeri. Pentru generaţia noastră cred că există din ce în ce mai puţine scuze să nu îţi faci treaba ca lumea, să accepţi compromisuri mici şi mari, pentru a nu face ceea ce ţine de tine”, a spus Voiculescu.
Regizorul şi protagoniştii filmului ”colectiv” au participat, marţi, la două proiecţii cu publicul, la Cinema ”Florin Piersic” din Cluj-Napoca.
„colectiv” spune povestea primului an de după incendiul din clubul cu acelaşi nume din Bucureşti şi urmăreşte cu egal interes autorităţi şi jurnalişti, într-o interacţiune permanentă de căutare şi expunere a adevărului.
„Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj şi responsabilitate individuală”, reprezentanţii filmului.
Aceştia au explicat că producţia oferă spectatorilor din cinematografe acces în locurile cheie de după evenimentul tragic din clubul Colectiv, cum ar fi redacţii de ziare, cabinete de miniştri, coridoare de instituţii, săli de şedinţe, urmărind jurnalişti, avertizori de integritate, pacienţi şi familiile lor, dar şi oficiali din guvern şi reprezentanţi ai statului, ”dezvăluind fără compromisuri o întreagă reţea a corupţiei, minciunii şi manipulării”.
Premiera mondială a filmului a avut loc în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, fiind primul film documentar românesc selectat în cadrul prestigiosului festival, iar premiera nord-americană la Toronto International Film Festival. Pelicula a fost selectată şi în cadrul altor competiţii europene, printre care Festivalul de Film din Zurich, unde a obţinut premiul pentru cel mai bun film documentar. Cel mai recent, „colectiv” a făcut parte din selecţia oficială a Festivalului de Film Sundance 2020, unul dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume, care se desfăşoară în Statele Unite.
Filmul este regizat de Alexander Nanau, regizor şi producător germano-român, care a studiat regia la Academia Germană de Film şi Televiziune din Berlin (DFFB), fiind deţinătorul a două burse la Institutul Sundance, respectiv Academia de Artă (Akademie der Künste) din Berlin.
”colectiv” va rula în peste 50 de cinematografe din România începând cu data de 28 februarie.