„Primul român în cosmos” include o expoziţie şi două conferinţe legate de voiajul românului Dumitru Prunariu în spaţiu, organizate de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, în colaborare cu Academia de Ştiinţe a Moldovei şi Universitatea Tehnică a Moldovei, în cadrul Programului Centenar. Evenimentele vor debuta joi, la ora 15.00, în holul mare al Academiei, cu inaugurarea expoziţiei „Dumitru Prunaru – Primul român în cosmos”, pentru ca, de la ora 15.30, Sala Mică a instituţiei să găzduiască conferinţa „Demersuri româneşti în istoria aviaţiei şi astronauticii”, susţinută de Dumitru Prunariu.
Centrul Tekwill din Universitatea Tehnică a Moldovei este locul de desfăşurare al conferinţei „Importanţa şi consecinţele ştiinţifice şi de dezvoltare a cuceririi spaţiului cosmic”, susţinută vineri, de la ora 9.30, de Dumitru Prunariu.
„Evenimentele ştiinţifice şi culturale de o înaltă ţinută academică şi diplomatică aduc în prim plan, la ceas aniversar pentru naţiunea română, una dintre contribuţiile importante care a marcat istoria contemporană a cuceririi spaţiului cosmic. Zborul românului Dumitru Prunariu a însemnat pentru istoria aviaţiei româneşti o nouă şi binemeritată realizare. Se împlinesc 37 de ani de la lansarea cu succes a misiunii Soiuz 40 din cadrul programului spaţial Intercosmos, când pentru 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute, inginerul aeronautic Dumitru Prunariu avea să fie cetăţean al spaţiului cosmic. Expoziţia de un inedit debordant pune la dispoziţia publicului interesat, în zilele de 26 – 28 septembrie, imagini, texte, ilustraţii cu referire directă la evenimentele cruciale din viaţa şi activitatea cosmonautului, aviatorului, inginerului dar şi diplomatului român”, spun organizatorii.