Primul emiţător privat cu semnal digital terestru – DVB-T2 – a fost lansat la Buzău de TV Sat 2002 - FOTO

Primul DVB-T2 privat din România a fost lansat oficial, pe 8 iunie, la Buzău, de către societatea TV Sat 2002, iar prin intermediul multiplexului locuitorii oraşului vor putea recepţiona, începând cu această toamnă, 16 televiziuni româneşti, folosind un receptor digital şi o antenă TV.

Urmărește
12407 afișări
Imaginea articolului Primul emiţător privat cu semnal digital terestru – DVB-T2 – a fost lansat la Buzău de TV Sat 2002 - FOTO

Primul emiţător privat cu semnal digital terestru – DVB-T2 – a fost lansat la Buzău de TV Sat 2002 - FOTO

Evenimentul de lansare a emiţătorului cu semnal digital terestru (DVB-T2) a avut loc miercuri, 8 iunie, la Hotelul Pietroasa din Buzău şi a fost difuzat în direct de televiziunea regională TV Sud Est, parte a Grupului Media Tvsat, în contextul în care trecerea la televiziunea digitală terestră trebuie finalizată, la nivelul întregii ţări, până la sfârşitul anului, atunci când ţinta de acoperire va depăşi 90 % din teritorul României.

În cadrul evenimentului presedintele ANCOM, Cătălin Marinescu, şi preşedintele Grupului Media TVSat, Adrian Neagu, au apăsat împreună pe telecomanda care a pornit receptorul ce primea un semnal transmis prin antena situată (la o altitudine de 749 de metri) pe dealul Istriţa.

Directorul general al societăţii TV Sat 2002, Adrian Neagu, a amintit că societatea a câştigat unul dintre cele cinci multiplexuri regionale la licitaţia organizată de ANCOM anul trecut.

Întrebat care e publicul-ţintă al emisiei digitale, acesta a vorbit despre "zonele albe", neacoperite cu semnal în prezent. De asemenea serviciul de televiziune digitală terestră se adresează clienţilor care îşi doresc mai puţine programe, transmise la o calitate mai bună şi la un preţ mai mic.

Totodată va reprezenta "o soluţie inclusiv pentru posturile locale care vor să emită regional", a mai spus acesta.

"Am fost întrebat de multă lume dacă nu cumva îmi voi pierde clienţii de pe cablu. Noi avem nişte cheltuieli foarte mari pe infrastructură. DVB-T2 va ajuta clienţii prin preţuri mai mici", a declarat Adrian Neagu în cadrul conferinţei.

Acesta a menţionat că pentru recepţie se foloseşte o antenă TV de tip "yagi" (în genul celor pe care le foloseau oamenii în trecut şi le îndreptau spre bulgari), adăugând că echipamentul care va fi implementat până în această toamnă nu este foarte scump ("pana în 100 de lei") şi că va fi acoperit de societate.

Din cele 16 televiziuni care vor prezente pe multiplex, opt erau accesibile pentru demonstraţia făcută în cadrul evenimentului – Kiss TV, Antena 1, Pro TV, Kanal D, Prima TV, Naţional TV, Eurosport HD şi TV Sud-Est, cu menţiunea că lista de canale urmează să fie definitivată după ce se stabileşte strategia.

"Întotdeauna noi ne-am orientat către clienţii noştri, am încercat să ne modernizăm, să facem totul pentru cei din jurul nostru. Pentru buzoieni şi pentru România, acest eveniment înseamnă extrem de mult. Din toamnă, cu acest multiplex regional, buzoienii vor reuşi să prindă 16 posturi de televiziune cu un receptor digital şi cu o antenă", a declarat Adrian Neagu.

În acelaşi timp, Neagu a spus că "o decizie a CNA a făcut ca nouă să ni se limiteze puţin partea de retransmisie", menţionând "dar am început deja o discuţie cu CNA".

"Nu este vorba doar de multplexul acesta; încercam să facem cumva să rezolvăm problema", a completat, referindu-se la faptul că televiziunile deja licenţiate care intră într-un multiplex trebuie să obţină de la CNA o altă licenţă (o licenţă digitală).

De asemenea, şi televiziunile străine trebuie să obţină licenţă românească, potrivit declaraţiei sale.

În cadrul evenimentului, Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM a afirmat: "Pentru un om de rând înseamnă o nouă posibilitate de a recepţiona programe de televiziune, o nouă posibilitate faţă de cablu şi faţă de satelit şi o oportunitate pentru mai mulţi oameni să recepţioneze programele locale. Asta pentru că noi vorbim despre un multiplex regional care acoperă judeţul Buzău, dar mai mult decât judeţul Buzău şi o parte din judeţele limitrofe. Există oportunitatea pentru furnizorii de conţinut local, pentru televiziunile locale să intre pe acest multiplex şi să ajungă în mai multe case din zona respectivă".

Prezent la lansare, Mihai Ursoi, directorul general SES, a spus că susţine digitalizarea: "Platformele vor avea probleme de a acoperi 100% teritoriul ţării, unde satelitul vine ca un complement pentru acoperire. În Cehia şi Slovacia digitalizarea terestră şi prin satelit a pornit în paralel şi s-a ajuns la 100% acoperire".

În cadrul evenimentului, Adrian Neagu a anunţat că Gabriela Stoian a fost numită director strategic business development în cadrul Grup Media TVSat şi se va ocupa de dezvoltarea strategică a grupului media, pe toate direcţiile de business, atât în Buzău, cât şi în Bucureşti.

Aceasta îşi va desfăşura activitatea de la noul birou din Bucureşti al Grupului Media TVSat, situat în apropierea sediului CNA.

Gabriela Stoian vine de la compania Discovery Networks, unde a fost responsabilă pentru distribuţia la nivel naţional a tuturor canelelor din portofoliul Discovery şi Eurosport.

Lansarea primulului DVB-T2 privat din România a avut loc după aproape un an de când Grup Media TvSat şi-a adjudecat unul dintre cele cinci multiplexuri regionale de televiziune digitală terestră.

La eveniment au participat reprezentanţi ai Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii "Radiocom", preşedintele ANCOM - Cătălin Marinescu, directorul executiv al Asociaţiei pentru Comunicaţii Electronice din România (ACeR) – Alin Petran, oficialităţi locale precum primarul oraşului Buzău şi cel al comunei Pietroasele, dar şi reprezentanţi ai mai multor televiziuni locale şi naţionale.

Lansarea oficială a primului DVB-T2 privat din România a fost transmisă în direct la televiziunea regională TVSud Est, după ora 13:00.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Asociaţiei de Comunicaţii Electronice şi susţinut de compania de comunicaţii prin satelit SESAstra.

Grup Media TVSat reuneşte postul de televiziune regional TVSudEst, postul local TVSat, agenţia naţională de presă NewsS, publicaţia Scurt pe 2, radioul regional Radio Boom, portalul de ştiri video www.tvsudest.ro şi o reţea modernă de cinematografe în mai multe judeţe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici