Primul jurnalist care a transmis ştirea despre demisia Papei: Creierul meu a suferit un scurtcircuit. Eram convinsă că nu va demisiona niciodată

Giovanna Chiri, care acoperă din punct de vedere mediatic evenimentele de la Vatican pentru agenţia de presă italiană ANSA, este primul jurnalist din lume care a transmis ştirea despre demisia Papei Benedict al XVI-lea.

Urmărește
408 afișări
Imaginea articolului Primul jurnalist care a transmis ştirea despre demisia Papei: Creierul meu a suferit un scurtcircuit. Eram convinsă că nu va demisiona niciodată

Papa Benedict al XVI-lea (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Atunci când Papa Benedict al XVI-lea a început să citească cu o voce tremurândă discursul lui de rămas bun, în limba latină, creierul meu a suferit un scurtcircuit. Mi-am spus că era ceva absurd. Ştiam, ca toată lumea, ceea ce scrisese el în cartea lui. Însă eram convinsă că nu va demisiona niciodată", a declarat jurnalista italiană, informează huffingtonpost.com.

În calitate de jurnalist care acoperă evenimentele de la Vatican încă din anul 1994, Giovanna Chiri a reuşit să transmită această ştire foarte repede, deşi s-a aflat sub o presiune foarte mare. "Ca persoană, îmi părea foarte, foarte rău. Îl admir pe Ratzinger. Îl respect", a spus ea. "Mi-am dat seama de importanţa ştirii: Am luat legătura cu agenţia, pentru ca informaţia să fie verificată, deşi nu mă îndoiam de latina mea, iar colegii de la sediul agenţiei au publicat ştirea. Aşa am comunicat informaţia".

Vaticanul este un loc destul de greu de monitorizat din punct de vedere mediatic. Jurnaliştii acreditaţi iau pulsul evenimentelor de acolo şi se informează despre cum stau lucrurile în sânul Bisericii. Ei monitorizează astfel o organizaţie care influenţează vieţile multor milioane de credincioşi, pentru care două ştiri individuale sunt mai importante decât toate celelalte: numirea unui nou Papă şi despărţirea de cel actual.

Cel mai important Breaking News al zilei de luni, încheiat cu multe lacrimi din partea credincioşilor catolici, a părut să înceapă însă ca o primă frază dintr-un banc - cu un italian, un mexican, doi francezi şi un japonez, aflaţi luni dimineaţă în camera pentru presă de la Vatican.

Charles De Pechpeyrou, un reporter francez acreditat la Vatican, care lucrează pentru agenţia de presă i.media, a relatat pentru Huffington Post felul în care a transmis el însuşi ştirea despre demisia Papei Benedict al XVI-lea. El se afla luni dimineaţă la Vatican, într-o zi în care singurul eveniment trecut în calendar era un consistoriu public organizat pentru canonizarea unor persoane considerate binecuvântate.

"Era important, dar nu era totuşi un eveniment foarte important, pe care să îl subliniezi în agenda ta. Dacă te ocupi de el, faci acest lucru ca o măsură de precauţie, pentru a raporta ceea ce se întâmplă acolo", a declarat Charles De Pechpeyrou, care se afla în sala de conferinţe de la Vatican, alături de un alt coleg francez, de Giovanna Chirri, Andreas Beltramos (jurnalist pentru Notimex) şi un reporter japonez acreditat la Vatican.

De regulă, reporterii urmăresc consistoriul pe ecranele televizoarelor care transmit imagini cu circuit intern din Vatican. "Doar câteva evenimente sunt televizate. În acest caz, transmisia video era live", spune Pechpeyrou.

Pechpeyrou afirmă că reporterii acreditaţi la Vatican vorbeau între ei despre cuvintele - citate încă o dată luni de părintele Lombardi - publicate în cartea papei Benedict al XVI-lea, "Light of the World", referitoare la o eventuală demisie. În acea carte, Papa Benedict al XVI-lea afirmă că nu se poate demisiona într-un moment de criză, ci doar într-un moment de linişte sau pur şi simplu atunci "când nu mai poţi".

Giovanna Chirri a confirmat şi ea aceste informaţii. "Am citit şi eu cartea, dar nu-mi venea să cred că el chiar va face acest lucru cu adevărat. Nu ne-am fi imaginat niciodată că se va întâmpla azi (luni, n.r.). La sfârşitul consistoriului, l-am văzut pe părintele Marini înmânându-i Papei o coală de hârtie. Benedict al XVI-lea a început să citească în latină şi...".

Acela a fost momentul în care competiţia dintre jurnalişti a început. Cine va fi acela care va raporta primul din lume despre demisia papei? Cine era suficient de curajos pentru a transmite primul această ştire? Probabil că aceste întrebări nu înseamnă prea mult în afara companiilor mass-media, însă ele devin chestiuni foarte importante pentru oamenii care lucrează pentru aceste companii.

"Bravo, Giovanna!", au scris mulţi jurnalişti italieni pe Twitter. Giovanna Chiri a fost primul jurnalist din lume care a transmis ştirea despre demisia Papei. Reporter la Vatican "care nu ţine pasul cu moda", aşa cum se descrie ea însăşi, Giovanna Chirri nu a pierdut nicio secundă.

Luni dimineaţă, la ora locală 11.46, ştirea ei a fost publicată în regim FLASH pe fluxul agenţiei de presă ANSA, cu titlul "Papa lascia pontificato" ("Papa renunţă la pontificat").

"Giovanna a fost cu mult înaintea mea. Cred că ea a fost prima (din lume, n.r.) care a publicat ştirea", afirmă Pechpeyrou. "Pe lângă asta, noi a trebuit să facem multe verificări înainte de a publica ştirea pe fluxul nostru, colegii din Franţa au trebuit să facă şi ei verificări".

Dificultatea cea mare a fost "înţelegerea limbii latine", spune reporterul francez. "La un moment dat, de exemplu, am auzit cuvântul «incapacitate» în discursul Papei. M-am întors şi am vorbit cu colegul meu mexican. Am văzut atunci că Papa avea o expresie tristă pe chip, acela nu era felul în care arăta el de obicei. Ceva nu era bine. Apoi, atunci când cardinalul Sodano a vorbit despre «tristeţe», am înţeles în sfârşit cu toţii. Apoi, părintele Lombardi a confirmat la telefon că Papa a demisionat".

Acesta este felul în care ştirea despre demisia Papei Benedict al XVI-lea a apărut în presa internaţională. Jurnalista Giovanna Chirri şi agenţia de presă ANSA, ca şi toate sursele de ştiri din Italia, au primit complimente de la companiile mass-media din străinătate, inclusiv de la The New York Times.

Papa Benedict al XVI-lea şi-a anunţat, luni, demisia începând cu 28 februarie, o premieră în istoria modernă a Bisericii, invocând "vârsta avansată", într-un discurs rostit în latină într-un consistoriu la Vatican.

"Papa a anunţat că va renunţa la ministerul său la ora 20.00 (21.00 ora României), la 28 februarie. Atunci va începe perioada «sede vacante» (locul vacant)", a precizat părintele Federico Lombardi, într-un anunţ fără precedent în istoria modernă a Bisericii Catolice.

Un nou papă va fi desemnat "pentru Paşti", a precizat el ulterior, într-o conferinţă de presă convocată din scurt la Vatican. Benedict al XVI-lea se va retrage ulterior la o mănăstire, în incinta Vaticanului, a adăugat el.

În anunţul în latină, tradus ulterior de către Vatican, Benedict al XVI-lea, în vârstă de 85 de ani, a spus că a "ajuns la certitudinea că forţele (sale), din cauza vârstei ("ingravescentem aetatem" în latină), nu mai sunt apte pentru a exercita adecvat ministerul" de Papă şi Episcop al Romei.

El a făcut acest anunţ într-o sală a Palatului Apostolic, în cursul unui consistoriu, la Vatican, pentru canonizarea martirilor din Otranto.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici