- Home
- Cultură-Media
- CLUJ-NAPOCA, (03.07.2013, 14:42)
- Pacala Dana , Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Primul lungmetraj de animaţie cu siluete de hârtie, proiectat la Cluj şi acompaniat de Filarmonică
Primul lungmetraj de desene animate din lume care a fost conceput în întregime din siluete de hârtie, produs în Germania în 1926 şi intitulat "Aventurile prinţului Achmed", va fi proiectat, vineri, în Parcul Central din Cluj-Napoca şi va fi acompaniat de Filarmonica de Stat Transilvania.
Urmărește
262 afișări
Primul lungmetraj de animaţie cu siluete de hârtie, proiectat la Cluj şi acompaniat de Filarmonică (Imagine: Shutterstock)
Fabian Muhlthaler, directorul Centrului Cultural German din Cluj-Napoca, unul dintre organizatorii manifestării, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că proiecţia este cel mai mare eveniment organizat de centru, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Centrul Cultural German din Cluj-Napoca aduce, în premieră în Transilvania, primul lungmetraj de animaţie din istoria cinematografiei conceput în întregime din siluete de hârtie, «Aventurile prinţului Achmed». Acesta va fi proiectat, vineri seară, în aer liber, în Parcul Central din Cluj-Napoca şi va fi acompaniat de Filarmonica de Stat Transilvania. Această proiecţie este cel mai mare eveniment organizat de Centrul Cultural German şi dorim să marcăm ambiţiile Clujului de a deveni Capitală Culturală Europeană în 2021", a spus Muhlthaler.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
Primarul Emil Boc a declarat, miercuri, în aceeaşi conferinţă de presă, că evenimentul "se pliază pe profilul cultural al municipiului Cluj-Napoca".
Directorul Filarmonicii de Stat Transilvania, Marius Tabacu, a afirmat, la rândul său, că filmul va fi acompaniat de 65 de artişti ai filarmonicii, dirijor fiind Stefan Geiger din Hamburg.
Reprezentanţii Centrului Cultural German au arătat că "Aventurile prinţului Achmed" a fost produs şi regizat de Lotte Reiniger între 1923-1926, muzica filmului aparţinându-i lui Wolfgang Zeller.
"Pelicula, în care pioniera filmului Lotte Reiniger prezintă poveşti orientale, pline de poezie şi magie, fascinează de aproape o sută de ani oameni din întreaga lume. Nimeni nu stăpâneşte tehnica decupajului filigranat la fel ca această premergătoare a filmului de animaţie. Dragostea sa pentru detalii este ilustrată în cele peste 50 de filme de animaţie cu siluete, dintre care se distinge ca şi capodoperă a creaţiei sale artistice «Aventurile prinţului Achmed». Lotte Reiniger recreează, prin cele 100.000 de imagini ale filmului, lumea celor 1001 de nopţi, plină de graţie şi mister, care nu şi-a pierdut nici până astăzi farmecul. Filmul este produs cu 22 de imagini pe secundă şi durează 70 de minute. Iniţial a fost un alb-negru, dar a fost colorat în post-producţie", au subliniat reprezentanţii Centrului Cultural German din Cluj-Napoca.
Muzica filmului este compoziţia originală a lui Wolfgang Zeller din 1926 "şi contribuie la crearea unei experienţe audio-vizuale unice, atât din punctul de vedere al tehnicii, cât şi al naraţiunii".
Filarmonica de Stat Transilvania a fost înfiinţată la Cluj-Napoca, în 1955, constituindu-se din Orchestra Teatrului Maghiar, existentă încă din anul 1792.
Proiecţia este gratuită, filmul fiind subtitrat în limba română.
Organizatorii manifestării sunt Centrul Cultural German din Cluj-Napoca, Primăria municipiului şi Goethe Institut din Bucureşti.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe