- Home
- Cultură-Media
- BRUXELLES, (23.04.2014, 19:43)
- Diana Pârvulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Primul lungmetraj românesc, "Independenţa României", proiectat la Bruxelles
Primul lungmetraj românesc, "Independenţa României", care a avut premiera pe 1 septembrie 1912 în Bucureşti, realizat de Grigore Brezeanu şi Aristide Demetriade, va fi prezentat, pe 30 aprilie, la Bruxelles, la Cinemateca regală, proiecţia fiind acompaniată de un recital al pianistei Ramona Horvath.
Urmărește
207 afișări
Primul lungmetraj românesc, "Independenţa României", proiectat la Bruxelles (Imagine: captură video)
Potrivit Institutului Cultural Român (ICR) din Bruxelles, filmul mut va fi prezentat de istoricul Bujor T. Rîpeanu şi va fi acompaniat live de pianista de jazz Ramona Horvath.
Artista de origine română Ramona Horvath a câştigat premiul pentru cel mai bun album de jazz - "Dor de acasă", înregistrat împreună cu pianistul Jancy Korossy - şi concertează în prezent pe numeroase scene europene.
Cea mai importantă retrospectivă dedicată filmului românesc organizată vreodată în Benelux, la Cinemateca regală a Belgiei, a debutat pe 3 aprilie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Retrospectiva, care marchează 100 de ani de cinematografie românească, a inclus 21 de filme semnate de regizori consacraţi ai "noului val" (Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu), de cineaşti ai deceniilor trecute (Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Elisabeta Bostan, Andrei Blaier, Dan Piţa, Mircea Daneliuc) şi întemeietorii celei de-a şaptea arte (Grigore Brezeanu, Aristide Demetriade, Jean Georgescu), care conturează fresca cinema-ului românesc.
Ciclul care se încheie pe 30 aprilie a fost organizat de Cinemateca regală a Belgiei şi Institutul Cultural Român din Bruxelles, cu o programare propusă de filmologul Dominique Nasta şi cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) şi al Arhivei Naţionale de Film.
Dominique Nasta este autoarea primului studiu despre cinematograful românesc în limba engleză, "Contemporary Romanian Cinema: The History of an Unexpected Miracle" (2013), a cărui lansare va avea loc pe 4 mai, la Bruxelles, cu prilejul Zilei Filmului Românesc.
Premiera lungmetrajului "Independenţa României" a avut loc pe 1 septembrie 1912, la cinematograful "Eforie" din Bucureşti. Din distribuţia filmului au făcut parte actori ai Teatrului Naţional din Bucureşti şi ai celorlalte instituţii de spectacole din oraş.
Acţiunea filmului începe cu imaginea unui sat obişnuit, aflat în sărbătoare, în timp ce la Bucureşti se decide, în Consiliul de Coroană, mobilizarea armatei. Hora sătească este întreruptă de apariţia hotărârii de mobilizare. "Cei nouă şi cu sergentul zece" pleacă la război, în timp ce femeile rămân în urmă cu inima frântă de necaz. În primele scene de război, ruşii sunt respinşi, iar la primele ostilităţi dintre turci şi români, artileristul Cobuz (unul din cei 10) este ucis. Se arată imagini din tabăra românească de la Poiana, apoi secvenţe din trecerea Dunării. În tablouri succesive sunt prezentate bătăliile de la Plevna şi Griviţa, situaţia tragică din Valea Plângerii şi din spitalele de campanie, în care regele şi regina împart medalii muribunzilor, căderea Plevnei şi predarea lui Osman. La final, Peneş se întoarce acasă decorat, o companie rusească întâlnită pe drum dându-i onorul. Filmul se termină cu prezentarea unor secvenţe reale, filmate la parada militară din 10 mai 1912, ca o punte peste ani.
În 2007, filmul (cu o durată de 82 de minute) a fost lansat pe DVD de TVR Media.
De asemenea, în 2006, Nae Caranfil începe filmările la "Restul e tăcere", după ce Ministerul Apărării Naţionale a decis, în cele din urmă, să pună la dispoziţia producătorilor un contingent de militari necesar reconstituirii unor momente de la 1877. Scris şi regizat de Nae Caranfil, filmul este inspirat din povestea regizorului Grigore Brezeanu, a producătorului Leon Popescu şi a filmului lor, "Independenţa României", primul lungmetraj artistic românesc. În filmul lui Caranfil, lansat în 2008, rolurile celor doi sunt interpretate de Marius Florea Vizante şi Ovidiu Niculescu, iar alături de ei apar, printre alţii, Mirela Zeţa, Valentin Popescu, Valentin Mihoc, Silviu Biriş şi Petru Gavril.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36