- Home
- Cultură-Media
- VATICAN, (12.12.2012, 15:45)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Primul mesaj pe Twitter al unui suveran pontif. Ce a postat Papa Benedict al XVI-lea pe reţeaua de socializare
Papa Benedict al XVI-lea a postat, miercuri, primul său mesaj pe contul său oficial de Twitter, de pe o tabletă electronică, ce i-a fost adusă de oficialii Consiliului pontifical al comunicaţiilor sociale şi de un responsabil al platformei de microblogging, Claire Diaz-Ortiz.
Urmărește
621 afișări
Primul mesaj pe Twitter al unui suveran pontif. Ce a postat Papa Benedict al XVI-lea pe reţeaua de socializare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
După ce i-a binecuvântat pe cei 4.500 de credincioşi adunaţi în sala Paul al VI-lea pentru audienţa sa săptămânală, papa, în vârstă de 85 de ani, a postat primul său tweet.
Tableta i-a fost pusă pe o masă acoperită cu o ţesătură roşie. După ce i s-a arătat cum funcţionează dispozitivul, Benedict al XVI-lea, zâmbitor, uşor ezitant, a apăsat pe tasta care i-a permis să trimită primul mesaj pe Twitter al unui suveran pontif din istorie.
"Dragi prieteni, mă bucur foarte mult să intru în contact cu voi pe Twitter. Mulţumesc pentru răspunsurile voastre generoase. Vă biencuvântez pe toţi din toată inima", a scris suveranul pontif în primul mesaj pe care l-a postat de pe contul său de pe Twitter - @pontifex - care a depăşit, cu puţin timp înainte de expedierea acestui prim mesaj pragul de un milion de "followers".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
În 40 de minute, mesajul său a fost preluat în versiunea sa din limba engleză de peste 15.600 de ori. Mesajul a fost difuzat în alte şapte limbi: italiană, spaniolă, portugheză, germană, franceză, arabă şi poloneză.
Într-un al doilea mesaj, expediat pentru a răspunde unei întrebări referitoare la cea mai bună manieră de a trăi "Anul credinţei", papa Benedict al XVI-lea le-a oferit credincioşilor catolici trei recomandări, în stilul telegrafic al mesajelor de pe Twitter: "Dialoghează cu Iisus, în timpul rugăciunilor, ascultă-l pe Iisus care îţi vorbeşte în Evanghelie, întâlneşte-l pe Iisus prezent în acela aflat la nevoie".
Papa va răspunde, miercuri, la alte două întrebări selecţionate dintre miile de întrebări care i-au parvenit, de la lansarea contului său pe Twitter, în urmă cu o săptămână. În principiu, papa nu "urmăreşte" pe nimeni pe Twitter.
Pe 3 decembrie, arhiepiscopul Claudio Maria Celli, preşedintele Consiliului pontifical pentru comunicaţii speciale, a spus că prezenţa pe Twitter a papei Benedict al XVI-lea, aflat în fruntea unei biserici care are 1,2 miliarde de credincioşi catolici, se explică prin "dorinţa sa (a papei) de a intra în dialog cu femeile şi bărbaţii din zilele noastre, acolo unde se află aceştia". Potrivit aceleiaşi surse, "va fi un dialog care va respecta omul din zilele noastre şi adevărurile sale".
Întrebat de jurnalişti despre riscurile unor reacţii imediate şi ostile, pe Twitter, faţă de mesajele papei, Greg Burke a spus că Twitter este "o piaţă liberă a ideilor, iar acesta este un lucru bun". Papa "va transmite pe Twitter perle de înţelepciune care îi inspiră inima".
Claudio Maria Celli spune că, pentru început, "papa va extrage trei sau patru întrebări din seria de mesaje primite" despre credinţă şi va încerca "să le dea răspunsuri satisfăcătoare".
Pe 27 iunie 2011, papa Benedict al XVI-lea a postat un mesaj pe contul de Twitter al Sfântului Scaun, cu ocazia lansării site-ului www.news.va, primul portal multimedia al Vaticanului, redactat în mai multe limbi. Însă acel mesaj nu a fost postat de pe contul său personal.
De când contul pontifical a fost dat publicităţii, mii de persoane i-au adresat întrebări papei Benedict al XVI-lea. Întrebările - unele serioase, altele ironice, critice sau chiar ofensatoare - i-au fost adresate într-un hashtag dedicat special liderului Bisericii Catolice.
Din acest eşantion de întrebări, unele, care aveau legătură cu credinţa, au fost condensate de Secretarul de Stat şi supuse atenţiei papei. Papa speră că prezenţa sa pe Twitter va contribui la "o nouă evanghelizare" a ţărilor din Occident.
Într-un editorial săptămânal postat pe site-ul Radio Vatican, purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, părintele Federico Lombardi, a vorbit despre importanţa acestei provocări, reluând o metaforă din Evanghelie: "Un tweet poate fi întâmpinat cu entuziasm sau cu respingere, sămânţa cade pe solul pietros sau în mărăcinii prejudecăţilor şi să piară astfel. Ea poate însă să cadă şi pe un pământ fertil şi liber, să rodească astfel şi să se înmulţească".
"140 înseamnă puţin", dar "cele mai multe dintre versetele din Evanghelie sunt şi ele scurte. Puţină concizie nu face rău nimănui", a adăugat părintele Lombardi.
Biserica Catolică înregistra o anumită întârziere în raport cu alte grupuri evanghelice în ceea ce priveşte prezenţa pe Twitter. În prezent, însă, opt cardinali, zeci de episcopi şi câteva sute de preoţi şi călugăriţe au conturi pe Twitter.
Părintele Antonio Spadaro, directorul revistei iezuite Civilta Cattolica, una dintre primele biserici care au expediat mesaje pe Twitter, consideră că "mediul personal al oamenilor este un univers fragmentat şi, în acest context, se impune necesitatea de a transmite mesaje de simţire, înţelepciune, atât profunde, cât şi scurte".
"Ceea ce mă frapează este disponibilitatea papei de a intra în acest joc. În mod clar, riscurile sunt numeroase. Cred că cea mai bună metodă este să înfrunţi provocările cu mult curaj", a adăugat părintele Spadaro, comentând faptul că multe dintre tweet-urile trimise papei, mai ales cele din Italia, asimilează bogăţia, scandalurile financiare şi scandalurile sexuale cu biserica.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe