- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (08.10.2018, 16:49)
- Razvan Tupa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Primul spectacol de teatru inspirat de incendiul din Colectiv are premiera pe 27 octombrie, la Centrul Naţional al Dansului
Primul spectacol de teatru care pune în discuţie momentul Colectiv din perspectiva unei generaţii, "153 de secunde", va avea premiera pe 27 octombrie, de la ora 19.30, la Centrul Naţional al Dansului din Bucureşti, arată un comunicat remis MEDIAFAX.
Urmărește
339 afișări
Primul spectacol de teatru inspirat de incendiul din Colectiv are premiera pe 27 octombrie, la Centrul Naţional al Dansului
Spectacolul "153 de secunde" pune în discuţie, dintr-o perspectivă subiectivă, implicaţiile politice, morale şi afective ale unui moment care a ajuns în profunzimea texturii sociale, mobilizând o mişcare de solidarizare fără precedent, dar şi un proces complex de reflecţie asupra generaţiei milenialilor, arată realizatorii proiectului.
Spectacolul porneşte de la povestea unei supravieţuitoare a incendiului din Colectiv şi devine un eseu artistic despre o generaţie aflată în blocaj. Montarea analizează condiţia de tânăr adult în România, schimbarea şi, mai ales, imaginarul schimbării.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia înarmează trupele nord-coreene cu arme de infanterie la frontiera cu Ucraina
-
Deputat PSD: Propunem zero impozit pe venit pentru tinerii sub 26 de ani
-
Alegeri SUA 2024. Ce plan au democraţii dacă Donald Trump îşi va declara prematur victoria
-
Noi percheziţii în R. Moldova: Gruparea „ŞOR” oferă oamenilor bani pentru a-l vota pe Stoianoglo
Incendiul din Clubul Colectiv din Bucureşti, declanşat în noaptea de 30 octombrie 2015, a durat 153 de secunde. "Un pompier intrat într-un club în flăcări reţine imaginea a zeci de telefoane mobile care sună, purtând, cam toate, aceleaşi nume pe ecran: tata sau mama. Un container industrial, construit ca să fie etanş, e vopsit în portocaliu şi instalat la intrarea în club. El blochează ieşirea. Apoi, timpul diluează totul. Furia, discursul, intenţiile", explică realizatorii.
Spectacolul "153 de secunde" este realizat de o echipă de peste 20 de artişti şi profesionişti, care şi-a asumat, în ultimii ani, misiunea de a discuta prin muzică, teatru, poezie, jurnalism şi dans cultura "milenialilor". Documentarea, realizată de regizoarea Ioana Păun, alături de jurnalista Laura Ştefănuţ, actriţa Smaranda Nicolau şi poeta Svetlana Cârstean, a urmărit principalele teme dezbătute în spaţiul public, mărturiile unora dintre victime, aflate în diverse momente ale vindecării şi ale procesării traumei, opinii ale unor psihologi sau ale reprezentanţilor instituţiilor şi ONG-urilor care au oferit asistenţă victimelor. Munca pentru spectacol a început din 2017, iar fiecare element din construcţia sa este contribuţia originală a creatorilor implicaţi. Din echipă mai fac parte coregrafa Andreea David, artistul pop Cătălin Rulea şi compozitorul Sillyconductor.
"Este un performance-eseu despre blocajul unei generaţii care a fost hrănită de imaginaţia unor adulţi care visa la libertate, în timp ce controlau până la asfixiere. Acum, copiii revoluţiei au 30 de ani, e timpul nostru, dar nu ştim cum să imaginăm schimbarea. După întâlnirile cu unii dintre cei a căror viaţă a fost transformată definitiv după noaptea incendiului din Colectiv, am decis că «153 de secunde» va fi nu despre corupţie, nici despre sfârşit, ci despre dezvăţare. Dezvăţarea de frică, de ruşine, de obedienţă, de resemnare şi de neîncredere. De toate condiţionările cu care am crescut", spune Ioana Păun, iniţiatoarea şi coordonatoarea proiectului.
Regizoarea Ioana Păun a realizat proiecte susţinute de instituţii europene şi internaţionale, de la Theatre Royal Stratford East, la Teatro Luna Chicago, Kunstraum Lakeside Austria, Live Art Development Agency UK, Schauspielhaus Viena şi Onassio Centre din Atena. Spectacolele ei au fost prezentate în Palestina, Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Germania, Grecia şi Suedia şi urmăresc cu predilecţie teme sociale, vizând subiecte complexe, de la condiţia muncitorilor dintr-o fabrică la viaţa lucrătoarelor filipineze. Nominalizată la premiul pentru incluziune socială la gala AFCN, Ioana Păun şi-a centrat munca pe înţelegerea comportamentului uman, în special în situaţii feroce şi condiţii extreme, economice, politice şi de sănătate. Anul viitor va lucra în Franţa, la Le Phenix Scene Nationalle, alături de un dramaturg incisiv, Amine Adjina, pentru un spectacol cu un subiect actual: violenţa născută ideologic. Cu educaţie în teatru şi arte performative la UNATC Bucureşti şi la Universitatea Goldsmiths din Londra, Ioana Păun este coordonatoarea Programului de Arte Performative al Muzeului Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti.
Svetlana Cârstean, născută în 1969, este poetă şi traducătoare şi a debutat în 1994, în volumul colectiv "Tablou de familie", alături de T.O. Bobe, Răzvan Rădulescu, Mihai Ignat, Sorin Ghergut şi Cezar Paul-Bădescu. Volumul de debut individual, "Floarea de menghină", a apărut în 2008, iar în 2013 a fost publicat în Suedia, la Editura Rámus, în traducerea poetei suedeze Athena Farrokhzad. Poemele sale au fost traduse în numeroase limbi. A lansat, în 2015, volumul "Gravitaţie", la Editura Trei. În aprilie 2016, volumul "Trado", scris împreună cu Athena Farrokhzad, a fost lansat în Suedia, de Editura Albert Bonnier, în colaborare cu Editura Rámus.
Citește pe alephnews.ro: Statele Unite își întăresc prezența militară în Orientul Mijlociu. Pentagonul anunță că mai multe bombardiere și nave de război americane sunt pe drum
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Satul strămoșesc al Kamalei Harris urmărește cu mândrie alegerile SUA. Cum o numesc localnicii pe candidată
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe