Primul tablou suprarealist de Salvador Dali, pictat în tinereţe, autentificat de experţi

Un tablou în ulei vândut într-un anticariat spaniol, în urmă cu peste 20 de ani, cu suma de 150 de euro, a fost autentificat drept prima operă suprarealistă pictată de Salvador Dali, realizată la vârsta de 17 ani, au anunţat joi experţii în artă din Madrid.

Urmărește
1402 afișări
Imaginea articolului Primul tablou suprarealist de Salvador Dali, pictat în tinereţe, autentificat de experţi

Primul tablou suprarealist de Salvador Dali, pictat în tinereţe, autentificat de experţi (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Tomeu L'Amo, pictor şi istoric de artă, a descoperit tabloul într-un magazin din Girona, în nord-estul Spaniei, în 1988 şi, bănuind că ar putea fi vorba de o operă a maestrului catalan, l-a cumpărat pentru 25.000 de pesete, moneda naţională a Spaniei în acea epocă.

"Am fost foarte mulţumit. Mă simţeam ca un copil într-un magazin de bomboane", a spus el în faţa presei, prezentând opera de artă.

"Când am văzut culorile, mi-am spus că ar putea fi un Dali, dar nu aveam nicio dovadă. Am început o anchetă şi, treptat, am înţeles că era într-adevăr vorba de un Dali", a precizat el.

Tabloul, intitulat "Naşterea intrauterină", de Salvador Dali, prezintă îngeri care zboară în aer deasupra unui vulcan şi poartă semnătura pictorului spaniol, sub o scurtă dedicaţie.

Tabloul a fost multă vreme considerat ca o operă aparţinând unui artist necunoscut, pentru că era datat cu anul 1896, cu opt ani înainte de naşterea lui Dali.

După ce a fost supus unor analize detaliate, inclusiv o scanare în infraroşu, cu raze X şi cu raze ultraviolete, între 2004 şi 2013, experţii au ajuns la concluzia că opera a fost pictată de fapt în 1921 de către Salvador Dali, pe vremea când acesta avea vârsta de 17 ani.

Analizele au dezvăluit că tabloul a fost desenat mai întâi cu un stilou albastru şi negru înainte de a fi pictat, a explicat Carmen Linares, directorul departamentului de conservare de la Muzeul Frederic Mares din Barcelona.

"Analiza în infraroşu a permis evidenţierea clară a liniilor negre şi confirmatea folosirii acestei tehnici, la care artistul a recurs şi pentru alte opere", a adăugat acelaşi expert.

O analiză grafologică a concluzionat că scrisul folosit în acea dedicaţie de 10 cuvinte, notată în partea dreaptă de jos a tabloului, corespunde felului în care scria Dali în epocă, a precizat Jose Pedro Venzal, expert în grafologie care colaborează cu Interpol.

Dedicaţia, scrisă în catalană, conţine şi o greşeală de ortografie pe care Dali obişnuia să o facă şi care a fost corectată pentru a deveni invizibilă cu ochiul liber, a adăugat Jose Pedro Venzal.

Experţii consideră de asemenea drept dovadă o frază atribuită lui Dali: "Când eram foarte tânăr, am realizat o operă cu îngeri".

Tomeu L'Amo consideră că Dali, renumit pentru gustul său pentru provocare şi mistificare, a folosit un cod numeric pentru a masca data realizării tabloului. "Cred că Dali râde în mormânt gândindu-se că a reuşit să înşele pe toată lumea pentru atât de mult timp", a adăugat el.

Tomeu L'Amo a vândut în cele din urmă tabloul în această lună unui colecţionar a cărui identitate a rămas anonimă.

"Tabloul poate fi considerat drept prima operă suprarealistă a lui Dali", a subliniat Nicolas Descharnes, un expert specializat în opera pictorului, care a analizat tabloul.

Deşi mişcarea suprarealistă a fost înfiinţată oficial abia în 1924 de poetul francez André Breton, termenul exista deja în epoca în care Dali a pictat acest tablou, a precizat acelaşi expert.

Salvador Dali a murit în urma unei crize cardiace în oraşul Figueres din Catalonia, în 1989, la vârsta de 85 de ani.

Artistul a rămas un pictor controversat, adulat pentru geniul său creativ, dar considerat de anumiţi critici de artă drept un produs mercantil, un obişnuit al farselor, care se îngropa în bancnote sau semna autografe purtând elecrozi ataşaţi pe craniu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici