Procesul "Negativelor pierdute", încheiat după ce părţile s-au înţeles

Procesul "Negativelor pierdute", o colecţie de 65 de fotografii alb-negru realizate la începutul secolului XX în Vestul american, s-a încheiat după câteva luni, cu înţelegerea părţilor şi acordul asupra faptului că negativele nu pot fi atribuite fotografului Ansel Adams, relatează The Independent.

Urmărește
7 afișări

Procesul între pictorul Rick Norsigian şi conducerea trustului Ansel Adams s-a încheiat, miercuri, în Statele Unite ale Americii.

O declaraţie comună a părţilor arată că, în continuare, există un dezacord privind provenienţa fotografiilor, dar că au decis să îşi rezolve aceste diferenţe. Fiecare parte îşi va plăti propriile cheltuieli de judecată, iar Norsigian poate vinde negativele, cu condiţia de a nu menţiona că acestea ar fi opera lui Ansel Adams.

El a postat imagini ale pozelor, miercuri noapte, pe un site, intitulându-le simplu "Negativele pierdute", fără a menţiona vreun autor.

Fotografiile, despre care Norsigian şi mai mulţi experţi plătiţi au spus că ar aparţine faimosului fotograf american Ansel Adams, au fost estimate în iulie la 200 de milioane de dolari.

Istoria acestor negative începe în anul 2000, într-un târg de vechituri din oraşul Fresno, situat la o distanţă de 260 de kilometri de San Francisco, când pictorul Rick Norsigian a cumpărat cu 45 de dolari cutia cu negativele fotografice pe plăci de sticlă.

Rick Norsigian a developat fotografiile şi a descoperit o asemănare frapantă cu opera lui Ansel Adams (1902 - 1984), celebru pentru fotografiile sale alb-negru realizate în Vestul american şi mai ales în Parcul Yosemite.

De atunci, pictorul a încercat să dovedească faptul că negativele descoperite în târgul de vechituri au fost realizate de Ansel Adams.

Experţi din diverse domenii au fost convocaţi la acea vreme, iar aceştia au au ajuns la concluzia că acestea au fost într-adevăr realizate de celebrul Ansel Adams. Aproximativ 5.000 de negative ale fotografului - o treime din lucrările sale din tinereţe - au dispărut în 1937, într-un incendiu care a distrus atelierul artistului.

Un expert în grafologie a stabilit că textul de pe plicurile care acopereau negativele a fost scris de soţia lui Ansel Adams. Un meteorolog a comparat o fotografie celebră a lui Ansel Adams cu o placă fotografică ce surprindea acelaşi peisaj şi a descoperit astfel, cu ajutorul norilor, zăpezii şi umbrelor făcute de un copac, că cele două clişee fotografice au fost realizate în aceeaşi zi.

David Streets, proprietarul galeriei de artă din Beverly Hills unde au fost expuse cele 65 de negative, a estimat valoarea acestora la peste 200 de milioane de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici