- Home
- Cultură-Media
- BERLIN, (18.11.2013, 14:19)
- Diana Pârvulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Producătoarea de film Ada Solomon va primi premiul Eurimages pentru coproducţie pe 2013: "Este extrem de motivant, dar reprezintă şi o responsabilitate"
Producătoarea Ada Solomon este laureata de anul acesta a premiului Eurimages pentru coproducţie, o distincţie care recunoaşte rolul decisiv pe care îl au coproducţiile în industria de film din Europa, informează un comunicat remis MEDIAFAX de Academia de Film Europeană.
Urmărește
299 afișări
Ada Solomon
Ada Solomon este unul dintre cei mai importanţi producători de film din România. "De la înfiinţarea propriei companii, HiFilm, Ada Solomon a produs scurtmetraje premiate ale regizorilor Cristian Nemescu («Marilena de la P7») şi Radu Jude («Lampa cu căciulă»), debutul în lungmetraj al lui Radu Jude («Cea mai fericită fată din lume»), al Melissei de Raaf şi al lui Răzvan Rădulescu («Felicia, înainte de toate»), al lui Paul Negoescu («O lună în Thailanda») şi documentarele realizate de Alexandru Solomon («Kapitalism - reţeta noastră secretă»), printre altele", se arată în comunicatul citat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
De asemenea, Ada Solomon a produs filme finanţate de Eurimages precum "Din dragoste cu cele mai bune intenţii", de Adrian Sitaru, câştigătorul a două premii la Festivalul de la Locarno în 2011 şi a două premii Gopo, dar şi "Toată lumea din familia noastră", de Radu Jude, care a câştigat şase premii Gopo şi trofeul Inima oraşului Sarajevo, marele premiu al Festivalului de la Sarajevo, în 2012. De asemenea, Ada Solomon a fost producătoarea lungmetrajului premiat cu Ursul de Aur la Berlin în 2013, "Poziţia copilului", regizat de Călin Peter Netzer.
Premiul Eurimages pentru coproducţie va fi înmânat pe data de 7 decembrie, la gala Academiei de Film Europene (EFA), care va avea loc la Berlin.
Ada Solomon, despre premiul Eurimages: Este extrem de motivant, dar reprezintă şi o responsabilitate
Producătoarea Ada Solomon, laureata de anul acesta a premiului Eurimages pentru coproducţie, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX că distincţia primită reprezintă "un moment foarte important în cariera sa", dar şi "o mare responsabilitate" din perspectiva colaborărilor care vor urma.
"Premiul reprezintă un moment foarte important în carieră, pentru că, de fapt, încununează relaţiile şi tot parcursul pe care l-am avut în ultimii 10 ani, pentru că am coprodus cu o seamă întreagă de ţări, am avut parteneri din întreaga Europă pentru majoritatea proiectelor la care am lucrat şi lucrurile acestea s-au construit în timp şi reprezintă nu numai un vot de încredere din partea oamenilor cu care am lucrat, ci şi un mod de a face să circule operele româneşti, pornind de la stadiul de idee şi până la produsul finit şi e un fel de relaţionare extrem de importantă pentru orice om care lucrează în domeniul cultural în ceea ce priveşte posibilitatea de a accede pe o piaţă cât mai largă internaţională", a declarat aceasta pentru MEDIAFAX.
Ada Solomon a mai spus că premiul Eurimages este motivant, dar reprezintă şi o mare responsabilitate. "Faptul că un for de însemnătate cum este Eurimages îmi acordă această distincţie reprezintă foarte, foarte mult pentru mine. Este extrem de motivant, dar este şi o responsabilitate foarte mare pentru proiectele care urmează şi pentru colaborările care vin", a explicat aceasta pentru MEDIAFAX.
Pe de altă parte, Ada Solomon a declarat că este foarte important că România este parteneră în proiectele cineaştilor din Europa. "Din păcate, până în prezent, din partea autorităţilor din România, sprijinul pentru acest gen de colaborare - în care să fim parte, fără să fim noi iniţiatorii proiectului - s-a confruntat cu un fel de rezistenţă, cu un fel de lipsă de interes faţă de acest gen de colaborare", a precizat aceasta.
Cea mai recentă mare reuşită a producătoarei Ada Solomon este lungmetrajul "Poziţia copilului", de Călin Peter Netzer, care a fost premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin 2013 şi reprezintă propunerea României la ediţia de anul viitor a Oscarurilor, la categoria "cel mai bun film străin".
Întrebată ce importanţă au distincţiile primite de lungmetrajul "Poziţia copilului" în parcursul său pentru Oscar, Ada Solomon a precizat pentru MEDIAFAX că este foarte greu de spus, afirmând că în cursa pentru premiile Academiei americane sunt importante două elemente - calitatea filmului şi construcţia campaniei de promovare a acestuia.
"Primul este calitatea filmului şi cel de-al doilea este modul în care este construită campania de promovare a filmului în Statele Unite ale Americii şi cât de mult atrage atenţia filmul astfel încât să fie privit. (...) Important e să ajungi ca decizătorii în această competiţie să vadă filmul şi să-l considere, pentru că filmele sunt multe, sunt multe filme bune şi pentru că aparatele, masinăriile de marketing puse în funcţiune de ţările care îşi trimit firmele în cursa pentru premiile Academiei de film americane sunt de multe ori extrem de puternice şi se întâmplă ca atunci când nu ai resursele, când nu ai această maşinărie pusă la punct la nivelul altora să nu reuşeşti să penetrezi chiar dacă ai un produs foarte, foarte bun", a spus aceasta.
Eurimages, creat în 1989, este fondul Consiliului Europei pentru sprijinul producţiei, distribuţiei şi exploatării operelor cinematografice europene, iar cele 34 de state membre cooperează activ şi susţin acordarea de sprijin financiar pentru coproducţii, distribuţie şi sălile de cinema. Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Bosnia & Herţegovina, Cipru, Croaţia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Elveţia, Finlanda, Franţa, Macedonia, Germania, Grecia, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia şi Ungaria erau la începutul acestui an membre Eurimages.
De la înfiinţarea sa, Eurimages a susţinut 1.542 de coproducţii europene, cu o sumă totală de aproximativ 468 de milioane de euro.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe