Producătorul unei adaptări "Să ucizi o pasăre cântătoare", dat în judecată de Fundaţia Harper Lee

Producătorul unei adaptări pentru Broadway a romanului "Să ucizi o pasăre cântătoare" a fost dat în judecată de administratorii moştenirii scriitoarei Harper Lee, pentru că scenariul spectacolului, semnat de Aaron Sorkin, deviază prea mult de la subiectul celebrei cărţi, transmite Reuters.

Urmărește
199 afișări
Imaginea articolului Producătorul unei adaptări "Să ucizi o pasăre cântătoare", dat în judecată de Fundaţia Harper Lee

Producătorul unei adaptări "Să ucizi o pasăre cântătoare", dat în judecată de Fundaţia Harper Lee

Procesul a fost intentat marţi, la o instanţă din Alabama şi are ca scop să le permită administratorilor moştenirii lui Harper Lee - decedată în februarie 2016, la vârsta de 89 de ani - să aibă ultimul cuvânt în ceea ce priveşte această adaptare a romanului, produsă de Scott Rudin.

Administratorii spun că mai multe personaje au fost modificate, inclusiv protagonistul Atticus Finch, care, iniţial, este descris ca fiind un naiv în ceea ce priveşte rasismul. De asemenea, "scenariul nu include o descriere corectă a unui orăşel din Alabama anilor 1930", făcându-se asocieri cu climatul social din zilele noastre, potrivit documentelor depuse în instanţă.

Totodată, Sorkin, recompensat cu premii Oscar ("Reţeaua de socializare/ The Social Network", 2010) şi Emmy, scenarist, printre altele, al serialului de succes "The West Wing", a adăugat două personaje în scenariu şi a declarat pentru revista Playbill că volumul, aşa cum este scris, "nu poate fi pus în scenă".

Spectacolul ar trebui să aibă premiera pe 1 noiembrie, pe Broadway, New York. Actorul Jeff Daniels a fost distribuit în rolul lui Finch, un avocat care trebuie să apere un bărbat de culoare acuzat în mod fals de un viol, într-o perioadă încărcată de rasism din istoria SUA.

Potrivit documentelor depuse în instanţă, un avocat al companiei de producţie a lui Scott Rudin, Rudinplay Inc, a răspuns printr-o scrisoare că, potrivit contractului încheiat cu administratorii moştenirii, producătorul are ultimul cuvânt în ceea ce priveşte adaptarea.

Rudin este un producător celebru atât pe Broadway, cât şi la Hollywood, a câştigat un premiu Oscar ("Nu există ţară pentru bătrâni/ No Country for Old Men", 2007) şi mai multe trofee Tony şi este considerat unul dintre cei care au contribuit la renaşterea teatrului american modern.

Harper Lee s-a născut în Monroeville, Alabama, pe 28 aprilie 1926. A studiat dreptul, apoi s-a stabilit la New York, dedicându-se scrisului. În 1959, l-a însoţit pe Truman Capote, prietenul ei din copilărie, în Holcombe, Kansas, ca asistent în munca de cercetare ce a stat la baza romanului "Cu sânge rece".

În 1960 a publicat "...Să ucizi o pasăre cântătoare", distins cu premiul Pulitzer în 1961 şi ecranizat în 1962, în regia lui Robert Mulligan, cu Gregory Peck în rolul principal, un film care a obţinut trei premii Oscar din opt nominalizări, trei Globuri de Aur şi premiul Gary Cooper la Cannes.

"Să ucizi o pasăre cântătoare", o poveste despre rasă şi copilărie în statul american Alabama în anii 1930, este bazat în mare parte pe experienţele personale ale scriitoarei Harper Lee. Volumul a fost publicat în 1960, în perioada în care mişcarea pentru drepturi civile prindea avânt şi a devenit o lectură obligatorie în multe şcoli americane.

Deşi s-a bucurat de un succes uriaş (ediţia în limba engleză s-a vândut în peste 30 de milioane de exemplare în întreaga lume şi a fost tradusă în peste 40 de limbi străine, inclusiv română), Lee şi-a întrerupt activitatea literară, mutându-se înapoi în Monroeville, împreună cu sora ei, Alice. În 2007, preşedintele Statelor Unite ale Americii i-a decernat Medalia Libertăţii.

În 2015, editura HarperCollins a anunţat că scriitoarea Harper Lee îşi va publica al doilea roman, intitulat "Go Set a Watchman", la peste 50 de ani de la lansarea volumului "Să ucizi o pasăre cântătoare". "Du-te şi pune un străjer" este continuarea poveştii din "...Să ucizi o pasăre cântătoare", însă a fost scrisă, de fapt, înaintea cărţii care a consacrat-o pe scriitoarea americană şi a fost descoperită, în toamna anului 2014, de avocata autoarei, Tonja Carter.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici