Profesorul Vintilă Mihăilescu a încetat din viaţă la vârsta de 68 de ani

  • Profesorul Vintilă Mihăilescu, fost director al Muzeului Ţăranului Român, a încetat din viaţă la vârsta de 68 de ani
  • El se lupta de mai multă vreme cu o boală grea
  • Anul trecut, Vintilă Mihăilescu a fost operat în Franţa
Urmărește
3672 afișări
Imaginea articolului Profesorul Vintilă Mihăilescu a încetat din viaţă la vârsta de 68 de ani

Profesorul Vintilă Mihăilescu a încetat din viaţă la vârsta de 68 de ani

Antropologul şi profesorul Vintilă Mihăilescu şi-a pierdut viaţa la vârsta de 68 de ani. Decesul a survenit duminică dimineaţă, la sptalul Fundeni din Bucureşti, în jurul orei 11.40.
 
El se lupta de mai multă vreme cu o boală grea, iar anul trecut fusese internat la un spital din Franţa. Anunţul morţii fostului director al MŢR a fost confirmat pentru MEDIAFAX de Bogdan Iancu,Bogdan Iancu, lector universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice. 
 
Vintilă Mihăilescu s-a născt pe 23 mai 1951. A fost cunoscut în calitate de scriitor, publicist, psihosociolog şi atropolog. Din 2005 până în 2010 a fost directorul Muzeului Ţăranului Român. Era specializat în etnopsihologie, identitate şi etnicitate şi studiul comunităţilor. A condus, din 2000, Catedra de Sociologie de la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice (SNSPA). 
 
În 1990 a iniţiat organizarea Societăţii de Antropologie Culturală din România (SACR), al cărei preşedinte a fost între 1994 şi 2000. Între 1998 şi 2018 a fost colaborator permanent la revista Dilema (Veche), unde a deţinut rubrica „Socio-hai-hui”. A mai publicat: Paysans de l’histoire (în colab., 1992), Fascinaţia diferenţei (1999), Socio-hai-hui. O altă sociologie a tranziţiei (2000), Svakodnevica nije vise ono sti je bila (Belgrad, 2002), Sfîrşitul jocului. România celor 20 de ani (2010). De acelaşi autor, la Editura Polirom au apărut Socio-hai-hui prin Arhipelagul România (2006), Antropologie. Cinci introduceri (ed. I, 2007; ed. a II-a revăzută şi adăugită, 2009), Etnografii urbane. Cotidianul văzut de aproape (coord., 2009), Scutecele naţiunii şi hainele împăratului. Note de antropologie publică (ed. I-II, 2013), Condiţia romă şi schimbarea discursului (coord. împreună cu Petre Matei, 2014), Apologia pîrleazului (2015), De ce este România astfel? Avatarurile excepţionalismului românesc (coord., 2017), Hotel Ambos Mundos. Scurt eseu de antropologie borgesiană (2017) şi Etnogeneză şi ţuică 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici