- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (16.12.2008, 14:17)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Program de guvernare: Oprirea procesului de degradare a patrimoniului cultural
Viitorul guvern îşi propune ca obiective pe perioada mandatului 2009 - 2012 oprirea procesului de degradare a patrimoniului cultural naţional, precum şi restaurarea, protejarea şi promovarea acestuia prin dezvoltarea proiectelor integrate şi a reţelelor de cooperare culturală.
Urmărește
55 afișări
Două brăţări dacice, expuse în vitrina Muzeului Naţional de Istorie a României (Imagine: Mediafax Foto)
Programul de guvernare pentru perioada 2009 - 2012 prevede, la capitolul "Cultură şi culte", o serie de obiective care mai includ şi susţinerea diversităţii culturale şi artistice, modernizarea, renovarea şi înzestrarea corespunzătoare a infrastructurilor culturale, în acord cu realităţile de pe plan internaţional. De asemenea, Guvernul doreşte "perfecţionarea profesională continuă" a personalului angajat în instituţiile de cultură.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
În ceea ce priveşte promovarea valorilor culturale româneşti, aceasta trebuie realizată la nivelul circuitului cultural internaţional, iar promovarea patrimoniului naţional - în cadrul turismului cultural naţional şi internaţional. Ca ultim obiectiv, programul de guvernare menţionează dezvoltarea parteneriatului între stat şi culte în domeniile social, cultural şi educaţional şi "susţinerea relaţiei de respect şi cooperare între culte în beneficiul întregii societăţi".
Guvernul îşi propune în acest sens mai multe direcţii de acţiune. Astfel, pentru oprirea procesului de degradare a patrimoniului se are în vedere elaborarea şi punerea în aplicare a unei strategii naţionale de restaurare şi protejare a patrimoniului cultural, dar şi înfiinţarea de noi muzee şi spaţii expoziţionale, în parteneriat cu administraţiile publice locale, promovarea unui rol activ al bibliotecii în societate, precum şi construirea şi dotarea corespunzătoare a acestora.
Totodată, se intenţionează asigurarea sprijinului financiar necesar pentru o prezenţă cât mai vizibilă a oamenilor de cultură la cele mai importante evenimente culturale din ţară şi străinătate (târguri de carte, festivaluri teatrale şi cinematografice, festivaluri muzicale, expoziţii de artă vizuală) etc.
În ceea ce priveşte instituţiile culturale din mediul rural şi din zonele defavorizate, programul de guvernare menţionează că activitatea acestora va fi încurajată prin crearea unor aşezăminte culturale, biblioteci săteşti şi orăşeneşti, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei. De asemenea, se intenţionează construirea de ateliere de creaţie potrivit cerinţelor existente în comunitatea artiştilor plastici, precum şi susţinerea parteneriatului statului cu uniunile de creaţie.
Pe de altă parte, noul guvern mai are în vedere modernizarea şi renovarea teatrelor şi filarmonicilor, construcţia de noi săli de spectacole în parteneriat cu administraţia publică locală şi crearea de instituţii (de spectacole, de proiecte sau gazdă) cu repertoriu multidisciplinar (spectacole de teatru, muzică, balet, arte vizuale etc.).
Printre direcţiile menţionate în programul de guvernare se mai numără şi elaborarea de iniţiative legislative pentru salarizarea personalului din instituţiile de cultură, legiferarea statutului artistului în România şi integrarea programatică a patrimoniului cultural material şi imaterial în cadrul turismului cultural naţional şi internaţional.
De asemenea, noul guvern doreşte susţinerea prezenţei şi a rolului Bisericii în societate, pornind de la principiul recunoaşterii contribuţiei Bisericii la binele comun al societăţii, şi sprijinirea dezvoltării comunităţilor religioase, inclusiv în diaspora românească.
Totodată, programul mai menţionează promovarea unui parteneriat activ între stat şi culte, prin crearea unor centre de asistenţă socială, încurajând astfel misiunea socială a bisericilor şi a celorlalte culte.
Citeşte şi:
Programul de guvernare pentru perioada 2009-2012
Program de guvernare: Salariu minim brut de 500 euro la intrarea României în zona euro Program de guvernare: 6% din PIB pentru educaţie Program de guvernare: TVA redusă la 5% pentru alimentele de bază Program de guvernare: Impozitele pe clădiri şi automobile, majorate Program de guvernare: Finalizarea mai devreme a grupurilor 3 şi 4 de la Cernavodă
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe