Program special dedicat cineastului Želimir Žilnik, la prima ediţie a Festivalului Cinepolitica

Marele cineast sârb Želimir Žilnik, cunoscut drept unul dintre iniţiatorii genului "docudramă", va fi prezentat publicului român într-un program special din cadrul primei ediţii a Festivalului Cinepolitica, ce se desfăşoară în Capitală, în iunie, informează organizatorii.

Urmărește
103 afișări
Imaginea articolului Program special dedicat cineastului Želimir Žilnik, la prima ediţie a Festivalului Cinepolitica

Želimir Žilnik (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Želimir Žilnik a scris şi a regizat numeroase filme de ficţiune şi documentare, care au primit multe premii la festivalurile naţionale şi internaţionale. Încă de la începutul carierei, filmele sale s-au axat pe probleme contemporane şi au oferit opinii sociale, politice şi economice despre viaţa de zi cu zi: "A Newsreel on Village Youth in Winter" (1967), "Little Pioneers" (1968), "The Unemployed" (1968), "June Turmoil" (1969), "Black Film" (1971) şi "Uprising in Jazak" (1973).

După ce a avut de suferit din pricina cenzurii din Iugoslavia, Žilnik a trăit, în anii '70, în Germania, unde a produs şi regizat, ca cineast independent, şapte documentare şi un lungmetraj. Aceste filme au fost printre primele producţii care au prezentat situaţia forţei de muncă străine din Germania şi continuă să fie proiectate şi în prezent în cadrul diferitelor retrospective şi simpozioane.

După ce s-a întors în Iugoslavia, la sfârşitul anilor 1980, Žilnik a regizat un număr impresionant de filme de televiziune şi de docudrame pentru posturile din Belgrad şi Novi Sad. Până la sfârşitul anilor '80, Žilnik a continuat să facă filme prin intermediul unui sistem de parteneriat între producţia de televiziune şi cea de cinema şi toate aceste filme anunţau tensiunile tot mai mari şi schimbările politice şi sociale care urmau să afecteze ţara. Trecând, în anii '90, la producţia independentă de filme şi programe media, regizorul a făcut o serie de filme şi documentare axate pe cataclismele care s-au abătut asupra Balcanilor.

Filmele care vor fi difuzate la Cinepolitica în programul dedicat lui Želimir Žilnik sunt "Opere timpurii", din 1969, premiat cu Ursul de Aur la Berlin, inspirat de demonstraţiile studenţeşti din 1968 şi de dezastrul provocat de ocuparea Cehoslovaciei, şi "Vechea şcoală a capitalismului", din 2009, inspirat de primul val de revolte muncitoreşti ce a lovit Serbia după instaurarea capitalismului. Cele două producţii vor putea fi vizionate pe 18 iunie, de la ora 18.00, respectiv 20.30, la Cinema "Elvira Popescu", în prezenţa regizorului.

Prima ediţie Cinepolitica - Festivalul Internaţional al Filmului Politic va avea loc în Bucureşti, în perioada 15 - 21 iunie, la Cinema Studio şi Cinema "Elvira Popescu".

Festivalul este organizat sub patronajul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" (UNATC), Universităţii Naţionale de Arte (UNArte), Universităţii Bucureşti, Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici