- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (29.11.2013, 14:16)
- Diana Pârvulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Proiect al României la Bienala de la Veneţia, descalificat. Autorii sunt funcţionari publici ai Ministerului Culturii
Proiectul "Creativitate - Conservare" nu va mai reprezenta România la cea de-a 14-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură de la Veneţia, întrucât autorii acestuia sunt funcţionari publici în cadrul direcţiei Patrimoniu Cultural a Ministerului Culturii (MC), informează instituţia.
Urmărește
2029 afișări
Proiect al României la Bienala de la Veneţia, descalificat. Autorii sunt funcţionari publici ai Ministerului Culturii (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)
În urma concursului naţional pentru selectarea proiectelor care vor reprezenta România la cea de-a 14-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură (Bienala) de la Veneţia a fost desemnat câştigător pentru spaţiul expoziţional din Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică (IRCCU) din oraşul italian proiectul "Creativitate - Conservare" al autorilor Ileana Maria Zbirnea (Kisilewicz), Dan Victor Kisilewicz şi Dobrin Laurenţiu Datcu.
Potrivit sursei citate, selecţia s-a făcut cu respectarea condiţiei anonimatului, precizată în punctul 4 din regulamentul de concurs.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
"După verificarea dosarelor câştigătorilor, s-a constatat incompatibilitatea autorilor proiectului câştigător pentru spaţiul expoziţional din Noua Galerie a IRCCU Veneţia, întrucât aceştia sunt funcţionari publici în cadrul direcţiei Patrimoniu Cultural a Ministerului Culturii, unul dintre organizatorii concursului. Astfel, în conformitate cu prevederile legii 188/1999 privind statutul funcţionarilor publici şi ale legii 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, conducerea Ministerului Culturii a luat hotărârea de a descalifica proiectul", se arată în anunţul publicat de Ministerul Culturii.
Astfel, având în vedere situaţia prezentată, instituţiile organizatoare au decis drept câştigător proiectul "Exploting Identity: Archives of Romania National Pavilions Towards a Nomadic Museum of Arhitecture", al autorilor Ivănescu Emil, Mihali Elena-Loredana, Tănase Carmen, Danciu Marius, Zahalca Olivia, Iosub Laura. Acesta a fost următorul proiect clasat pentru spaţiul expoziţional din Noua Galerie a IRCCU Veneţia, în ordinea punctajelor acordate de comisia de selecţie.
Celălalt proiect care va reprezenta România la cea de-a 14-a ediţie a Bienalei de la Veneţia, pentru spaţiul expoziţional din Pavilionul României din Giardini della Biennale, cu un punctaj de 85,36 puncte, este "Site Under Construction", al autorilor Andreea Iancu, Raluca Sabau, Mihai Sima, Stejara Timis şi Anca Trestian.
Juriul concursului a fost format din arhitectul Vlad Gaivoronschi, profesorul universitar Ana Maria Zahariade, arhitectul Brian A. Spencer, din Statele Unite ale Americii, profesor arhitect Juhani Katainen, din Finlanda, Monica Morariu, din partea Ministerului Culturii, Alexandru Damian, de la Institutul Român pentru Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia, şi arhitectul Bogdan Tofan, de la Uniunea Arhitecţilor din România.
La concurs s-au înscris un număr de 46 de proiecte. În urma evaluării proiectelor, având în vedere criteriile prevăzute în regulamentul de organizare al concursului şi publicate pe paginile de internet ale Ministerului Culturii, Ministerului Afacerilor Externe, Institutului Cultural Român şi a Uniunii Arhitecţilor din România, juriul a acordat punctaje pentru fiecare proiect înregistrat.
Bienala de la Veneţia se va desfăşura în perioada 7 iunie - 23 noiembrie 2014.
Bienala de la Veneţia este un eveniment de primă importanţă în viaţa artistică internaţională, încorporând expoziţii şi dezbateri din artă, film, muzică, teatru şi arhitectură. La început înglobată în Expoziţia Internaţională de Artă, Expoziţia Internaţională de Arhitectură a început să se emancipeze în anul 1980. De atunci, ea a crescut ca importanţă, complexitate şi amploare şi a căpătat sensul unui moment unic de reflecţie asupra profesiunii, devenind un important eveniment mediatic, cu mare audienţă.
Bienala numără din ce în ce mai mulţi vizitatori, interesul ei depăşind limitele strict profesionale: în 2012, a atras aproximativ 178.000 de vizitatori, depăşind cu mult numărul înregistrat la ediţia dedicată artei din 2011. De-a lungul întregii perioade, bienala şi-a căutat o expresie proprie, sub semnul notorietăţii şi înclinaţiilor specifice directorului fiecărei ediţii, parcurgând teme şi proiecte curatoriale foarte diverse.
Directorul ediţiei din 2014 a Bienalei de la Veneţia, arhitectul Rem Koolhaas, a ales ca temă generală "Fundamentals" - fundamente ale arhitecturii. Modernitatea fiind o dimensiune fundamentală a arhitecturii, el invită toate pavilioanele naţionale să răspundă temei "Absorbing modernity. 1914-2014", care se poate interpreta atât ca "Modernitate absorbantă", cât şi ca "Absorbind modernitatea".
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe