Proiectul de ordonanţă privind ajutoarele pentru sectorul cultural, în dezbatere publică

  • Ministerul Culturii a anunţat luni că proiectul de ordonanţă privind acordarea ajutoarelor pentru relansarea sectorului cultural este în dezbatere publică.
Urmărește
122 afișări
Imaginea articolului Proiectul de ordonanţă privind ajutoarele pentru sectorul cultural, în dezbatere publică

Proiectul de ordonanţă privind ajutoarele pentru sectorul cultural, în dezbatere publică

Potrivit proiectului, suma totală alocată Schemei de ajutor de stat pentru susţinerea sectorului cultural este de 161.200.000 lei şi va fi suportată în proporţie de 85% din fonduri externe nerambursabile şi diferenţa de la bugetul de stat. „Schema cuprinde 4 măsuri, repectiv granturi pentru organizarea de festivaluri culturale, granturi pentru organizarea de evenimente culturale, granturi pentru librării şi granturi pentru edituri. Numărul estimat de beneficiari ai ajutorului de stat este de aproximativ 700 operatori culturali”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

De asemenea, suma totală alocată Ajutorului de minimis pentru susţinerea sectorului cultural este de 212.750.000 lei şi va fi suportată în proporţie de 85% din fonduri externe nerambursabile şi diferenţa de la bugetul de stat. Ajutorul de minimis va fi în sumă fixă forfetară de 8.000 euro/operator cultural şi va fi utilizat pentru desfăşurarea activităţii culturale curente. Numărul estimat de beneficiari ai ajutorului de minimis este de maxim 5.000 operatori culturali.

Din cauza măsurilor necesare pentru reducerea răspândirii coronavirusului Sars-CoV-2, majoritatea evenimentelor şi festivalurilor culturale planificate pentru anul 2020 au fost anulate, astfel industria organizatoare de evenimente a fost puternic afectată, infrastructura artistică fiind în pericol de colaps economic, susţin reprezentanţii Ministerului Culturii.

„În lunile iulie, august şi septembrie ale anului 2019 au avut loc 5 evenimente cu mai mult de 10.000 de participanti, 26 de evenimente cu un număr între 5.000 şi 10.000 de participanţi şi aproximativ 640 de evenimente cu mai puţin de 5000 de participanţi. În lunile iulie, august şi septembrie ale anului 2020, au fost anunţate 107 evenimente culturale care nu s-au mai desfăşurat din cauza restricţiilor impuse de măsurile luate de Guvernul României pentru diminuarea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2. Anul 2021 stă în continuare sub semnul întrebării cu privire la posibilitatea desfăşurării în condiţii optime unor astfel de manifestări culturale”, se mai arată în document.

Astfel, potrivit notei de fundamentare, în anul 2020, librăriile au înregistrat vânzări între 25% şi 45% mai mici decât în anul 2019, editurile micii şi medii au înregistrat vânzări cu circa 75 – 80% mai mici decât în 2019, iar în cazul editurilor mari, scăderea a fost de 20% comparativ cu anul 2019.

Potrivit Ministerului Culturii, suma totală aferentă celor două scheme va fi împărţită astfel: 60% pentru sectorul cultural independent din România prin schema de ajutor de minimis şi 40% pentru evenimente culturale şi festivaluri (20%), respectiv librării şi edituri (20%) prin schema de ajutor de stat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici