- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (18.08.2010, 12:26)
- , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Proiectul "Despre oameni şi melci", de Tudor Giurgiu - cea mai mare finanţare la concursul CNC
Proiectul "Despre oameni şi melci", de Tudor Giurgiu, înscris la categoria ficţiune lungmetraj, a obţinut cea mai mare finanţare - 1.635.000 de lei - la concursul organizat, anul acesta, de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), informează site-ul instituţiei.
Urmărește
245 afișări
Proiectul "Despre oameni şi melci", de Tudor Giurgiu - cea mai mare finanţare la concursul CNC (Imagine: Adrian Paduretu/Mediafax Foto)
Pe locul al doilea în clasamentul finanţărilor s-a situat Sergiu Nicolaescu, care a obţinut 1.561.841 de lei. Proiectul "Ultimul corupt al României", pentru care acesta a primit finanţare de la CNC, va fi realizat de casa de producţie MediaPro Pictures.
Pe locul al treilea în topul creditelor alocate la secţiunea ficţiune lungmetraj s-a situat proiectul "El Rumano", care va fi regizat de Cătălin Mitulescu. Acest proiect a primit o finanţare de 1.269.909 lei de la CNC.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri prezidențiale 2024 și Referendum București. Secțiile de votare s-au deschis în toată țara. Până la ora 13:00, prezența la vot este de 22,42 %. 4 milioane de români au votat
-
Referendum local în Capitală. Prezenţa la vot în rândul bucureştenilor
-
Incidente la Alegerile Prezidenţiale 2024: de la amenzi şi urne fără escortă poliţienească la Diana Şoşoacă filmându-se în cabina de vot / George Simion acuză nereguli la Roma: „Am văzut oameni care intrau câte doi în cabina de vot"
-
Judeţele cu cea mai mare şi cea mai mică prezenţă la urne pentru alegerile prezidenţiale 2024
Pe poziţia a patra în topul finanţărilor la categoria Lungmetraj-ficţiune s-a clasat proiectul "Doar cu buletinul la Paris", de Horaţiu Mălăele, care a primit 1.097.559 de lei, urmat de "Iguanele", de Marian Crişan - 1.084.828 de lei. "Elisabeta Rizea", proiectul inclus în seria despre eroii luptei anticomuniste realizată de Constantin Popescu, a primit o finanţare de 1.068.490 de lei, iar proiectul Hi Film "Toată lumea din familia noastră", care va fi regizat de Radu Jude, a primit 1.006.982 de lei. Proiectul lui Radu Jude a fost respins în sesiunea precedentă de concurs CNC.
Proiectul care va fi regizat de Adrian Sitaru, "Domestic", a primit o finanţare de 977.811 lei, în timp ce proiectul care va fi regizat de Adrian Popovici, "Bonded/ Încătuşat", a primit o finanţare de 812.505 lei, iar proiectul lui Geo Saizescu "A doua şansă" a primit o finanţare de 795.890 de lei.
La categoria Debut, proiectul "Lupu", care va fi regizat de Bogdan Mustaţă, a primit o finanţare de 988.753 de lei, acesta fiind urmat de "Câinele japonez" de Tudor Jurgiu - 935.904 lei, "Angelica" de Bogdan Dumitrache - 930.665 de lei, "Roxanne by the Police" de Valentin Hotea - 872.417 lei şi "Acasă la tata" de Andrei Cohn - 759.847 de lei.
La categoria Documentar au fost finanţate şase proiecte:
-
"Kakaia feedom? Eta carnaval", care va fi regizat de Şerban Marinescu, Constantin Popescu şi Andrei Gruzsniczki - 616.100 de lei,
-
"Maria, regina noastră", de Adrian Popovici (câştigător şi la categoria Lungmetraj-ficţiune) - 268.887 de lei,
-
"Fântâna tinereţii", de Hanno Höfer - 371.135 de lei,
-
"Ultimele zile din viaţa lui Nicolae Ceauşescu", de Radu Gabrea (după un scenariu de Grigore Cristian Cartianu) - 696.087 de lei,
-
"Niascharian (să renaştem)", de Leonardo Tonitza - 307.218 lei şi
-
"Nevastă din India", de Robert Arpad Lakatos - 114.096 de lei.
La categoria Scurtmetraj-ficţiune au fost finanţate şase proiecte:
-
"Vaca finlandeză", de Gheorghe Preda - 229.365 de lei,
-
"Cheful", de Adrian Sitaru - 192.947 de lei,
-
"High Definition", de Adrian Sitaru - 169.776 de lei,
-
"Detaşamentul orb", de Vlad Feneşan - 344.400 de lei,
-
"Silent river", de Anca Miruna Lăzărescu - 99.561 de lei şi
-
"Betoniera", de Liviu Săndulescu - 104.489 de lei.
La categoria Animaţie au fost finanţate patru proiecte:
-
"Mercy street", de Alexandru Buzea - 715.000 de lei,
-
"Aventurile lui Boxhead şi Roundhead", de Elliott Cowan - 595.200 de lei,
-
"Povestea lui Noni", de Leonardo Tonitza - 501.400 de lei şi
-
"Scrisoarea a treia", de Luminiţa Mardare, Robert Wegeman şi Velika Stoica - 343.200 de lei.
La categoria Dezvoltare lungmetraj ficţiune şi documentar au fost finanţate şase proiecte:
-
"Tratat de descompunere" (casa Mandragora) - 25.361 de lei,
-
"Ileana" (Strada Film) - 17.020 de lei,
-
"Aştept eliberare (Hi Film) - 8.154 de lei,
-
"Circuitul business-ului în natură" (4 Proof Film) - 8.154 de lei,
-
"Cain şi Abel" (Periscop Pictures) - 8.154 de lei şi
-
"11 ani" (Hi Film) - 30.224 de lei.
Centrul Naţional al Cinematografiei a anunţat, la sfârşitul lui aprilie, că va organiza un concurs de proiecte cinematografice anul acesta. Anul trecut, CNC nu a organizat nicio sesiune de concurs de proiecte cinematografice.
Pentru prima dată, anul acesta, secţiunile dedicate documentarelor şi animaţiei din cadrul concursului au avut jurii separate.
Comisia de selecţie a proiectelor cinematografice pentru secţiunea filme de ficţiune de lungmetraj şi scurtmetraj - producţie şi dezvoltare de proiecte, pentru prima sesiune de concurs din 2010, în vederea acordării de credite financiare directe, i-a avut în componenţă pe Constantin Chelba, director de imagine, Laurenţiu Damian, regizor, profesor universitar, Marius Iuraşcu, director RADEF, Florin Mihăilescu, director de imagine şi profesor universitar, şi Călin Stănculescu, critic de film.
Totodată, comisia de selecţie a proiectelor cinematografice, secţiunea filme documentare - producţie şi dezvoltare de proiecte, pentru prima sesiune de concurs din acest an, în vederea acordării de credite financiare directe, a fost compusă din Răzvan Georgescu, regizor şi producător, Doru Mitran, director de imagine, producător şi profesor universitar, şi Marin Traian, profesor şi scenarist.
Comisia de selecţie a proiectelor cinematografice, secţiunea filme de animaţie - producţie şi dezvoltare de proiecte, pentru prima sesiune de concurs din 2010, în vederea acordării de credite financiare directe, a fost formată din Manuela Hodor - director Animafilm, Constantin Păun - regizor şi profesor universitar şi Sergiu Plămădeală - regizor.
Cei mai mulţi bani, 9,8 milioane de lei, sunt alocaţi proiectelor de lungmetraj ficţiune, 3,6 milioane de lei - filmelor de lungmetraj ficţiune debut, câte 1,8 milioane de lei - documentarelor, respectiv, animaţiilor, 900.000 de lei - scurtmetrajelor de ficţiune şi 100.000 de lei - pentru dezvoltarea proiectelor de filme, lungmetraj ficţiune, documentare şi animaţie.
Activitatea Centrului Naţional al Cinematografiei a fost criticată în ultimii ani, fiind ţinta mai multor scrisori deschise semnate de cineaşti precum Cristian Mungiu şi Tudor Giurgiu. Cristian Mungiu, care a făcut parte din cel mai recent juriu al concursului de proiecte cinematografice organizat de CNC, a criticat aspru modul de organizare a competiţiei, chiar în şedinţa de anunţare a rezultatelor. Acesta a fost susţinut de mai mulţi cineaşti, care au avut, la un moment dat, o întâlnire cu ministrul Culturii de anul trecut, Theodor Paleologu.
Proiectele care au obţinut cea mai mare finanţare la ultimele sesiuni de concurs CNC, la categoria lungmetraj, sunt "Aurora", de Cristi Puiu, şi "Marţi, după Crăciun", de Radu Muntean, ambele selectate în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes 2010.
Citește pe alephnews.ro: Un polițist de frontieră, desemnat să protejeze secția de vot, s-a împușcat în cap în propriul autoturism. Incidentul a avut loc în comuna Frătești din județul Giurgiu
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Până la ora 10:00, 4,30% dintre alegători au votat la referendumul din București. Ce se întâmplă după referendum
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Alegeri Prezidențiale 2024 | Cifrele de la ora 12:00. Județele care au aruncat în aer prezența la vot. Cum stă Bucureștiul cu prezența la referendum?!
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe