Proiectul „DIMITRIE CANTEMIR - Romanian sound of the Orient” în Constanţa

Pe data de 23 octombrie 2023, ora 18:30, în Constanţa, în cadrul Centrului Multifuncţional Educativ pentru Tineret "Jean Constantin", s-a desfăşurat Proiectul “Dimitrie Cantemir – Romanian sound of the Orient”, format din expoziţie foto-documentară Dimitrie Cantemir şi concert al Ansamblului Cameral de Muzică Veche „Anton Pann”.

Urmărește
93 afișări
Imaginea articolului Proiectul „DIMITRIE CANTEMIR - Romanian sound of the Orient” în Constanţa

Proiectul „DIMITRIE CANTEMIR - Romanian sound of the Orient” în Constanţa

Cu ocazia împlinirii a 350 de ani de la naşterea marelui om de cultură şi principe al Moldovei, Dimitrie Cantemir (1673-1723), Asociaţia pentru Cultură şi Tradiţie Anton Pann organizează Proiectul Cultural finanţat de Ministerul Culturii, cu sprijinul Computerland România  “Dimitrie Cantemir – Romanian sound of the Orient”.

În deschiderea evenimentului, peste 150 de persoane au vizitat Expoziţia foto-documentară cu imagini după documente şi artefacte din perioada vieţii lui Dimitrie Cantemir, mai exact din secolele XVII-XVIII, organizată de către Arhivele Naţionale ale României, în parteneriat cu Academia Română, Academia de Ştiinţe a Moldovei şi Muzeul Naţional al Literaturii Române, ce a fost prezentată de Doamna Codruţa Mihailovici - curatorul Expoziţiei “Dimitrie Cantemir – Romanian sound of the Orient”.

Expoziţia cuprinde reproduceri ale principalelor lucrări cantemirene, scrieri literare, inclusiv manuscrise muzicale, reproduceri de hărţi, stampe si semne de validare (sigilii) ce acoperă deopotrivă perioada şederii prinţului Cantemir la Istanbul, anii de domnie pe tronul Moldovei, precum şi perioada refugiului în Rusia.  

În cea de-a doua parte a evenimentului, Ansamblul Cameral de Muzică Veche “Anton Pann” a fascinat audienţa cu 7 compoziţii muzicale, despre care se cunoaşte cu certitudine că au fost create de Dimitrie Cantemir. Compoziţiile sunt preluate din lucrarea sa „Cartea Ştiinţei Muzicii după forma literelor” şi sunt contextualizate sonor cu ajutorul muzicienilor-cercetători din Ansamblul “Anton Pann” şi muzicienii invitaţi din Turcia, Grecia şi Liban.

Unicitatea spectacolului a fost dată de utilizarea instrumentelor şi a interpretării specifice perioadei, alături de video-proiecţia principelui Dimitrie Cantemir, care şi-a prezentat “personal” creaţiile muzicale.

Proiectul “Dimitrie Cantemir – Romanian sound of the Orient” va continua în Alba Iulia, pe data de 6 noiembrie 2023, ora 18:30, în incinta Teatrului de Păpuşi „PRICHINDEL”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici