- Home
- Cultură-Media
- (14.11.2023, 19:02)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Proiectul „DIMITRIE CANTEMIR - Romanian sound of the Orient”, organizat la Opera Naţională Bucureşti
Pe data de 13 noiembrie 2023, ora 18:30, în incinta Operei Naţionale Bucureşti, s-a desfăşurat ultimul eveniment din cadrul Proiectului cultural “Dimitrie Cantemir – Romanian sound of the Orient”, format din expoziţie foto-documentară Dimitrie Cantemir şi concert al Ansamblului Cameral de Muzică Veche „Anton Pann”, ce a fost organizat in parteneriat cu Opera Naţională Bucureşti.
Urmărește
96 afișări
Proiectul „DIMITRIE CANTEMIR - Romanian sound of the Orient”, organizat la Opera Naţională Bucureşti
Cu ocazia împlinirii a 350 de ani de la naşterea marelui om de cultură şi principe al Moldovei, Dimitrie Cantemir (1673-1723), Asociaţia pentru Cultură şi Tradiţie Anton Pann a organizat Proiectul Cultural finanţat de Ministerul Culturii, cu sprijinul Computerland România “Dimitrie Cantemir – Romanian sound of the Orient”.
În deschiderea evenimentului, peste 900 de persoane au vizitat cu vizibil interes Expoziţia foto-documentară cu imagini după documente şi artefacte din perioada vieţii lui Dimitrie Cantemir, mai exact din secolele XVII-XVIII, organizată de către Arhivele Naţionale ale României, în parteneriat cu Academia Română, Academia de Ştiinţe a Moldovei şi Muzeul Naţional al Literaturii Române, ce a fost prezentată de Doamna Codruta Mihailovici - curatorul Expoziţiei “Dimitrie Cantemir – Romanian sound of the Orient”.
Expoziţia a cuprins reproduceri ale principalelor lucrări cantemirene, scrieri literare, inclusiv manuscrise muzicale, reproduceri de hărţi, stampe si semne de validare (sigilii) ce acoperă deopotrivă perioada şederii prinţului Cantemir la Istanbul, anii de domnie pe tronul Moldovei, precum şi perioada refugiului în Rusia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Liga Naţiunilor: România - Kosovo 0-0. Meciul este întrerupt. Jucătorii naţionalei Kosovo au părăsit terenul în minutele de prelungire
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
În cea de-a doua parte a evenimentului, Ansamblul Cameral de Muzică Veche “Anton Pann” a încântat audienţa cu 7 compoziţii muzicale, despre care se cunoaşte cu certitudine că au fost create de Dimitrie Cantemir. Compoziţiile sunt preluate din lucrarea sa „Cartea Ştiinţei Muzicii după forma literelor” şi sunt contextualizate sonor cu ajutorul muzicienilor-cercetători din Ansamblul “Anton Pann” şi muzicienii invitaţi din Turcia, Grecia şi Liban.
Unicitatea spectacolului a fost dată de utilizarea instrumentelor şi a interpretării specifice perioadei, alături de proiecţia holografica a principelui Dimitrie Cantemir, care şi-a prezentat “personal” creaţiile muzicale. Marea surpriză a serii a fost generată de apariţia neaşteptată a domnitorului Dimitrie Cantemir pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, marele cărturar fiind interpretat de actorul Silviu Man.
La finalul concertului, cei 8 muzicieni au fost ovaţionati minute întregi la scena deschisă de către cele peste 900 de persoane prezente la eveniment.
Citește pe alephnews.ro: Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua Administrație Trump asupra marilor companii
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a devenit şi miliardară in euro
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a dorit să fie văzut mort!'
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:17
-
ieri, 22:59