Proiectul Eurocinema, inaugurat la Tinerimea Română (Video)

Eurocinema Tinerimea Română a fost inaugurat joi, cu proiecţii ale filmelor "La drumul mare", de Gabriel Sârbu, şi "Elevator", de George Dorobanţu, în prezenţa a aproximativ 150 de persoane.

Urmărește
138 afișări
Imaginea articolului Proiectul Eurocinema, inaugurat la Tinerimea Română (Video)

Proiectul Eurocinema, inaugurat la Tinerimea Română

"A fost odată o ţară în care, după două războaie mondiale, au mai rămas 47 de cinematografe funcţionale (...) Azi, după aproape 65 de ani, în România mai funcţionează 9 cinematografe", a declarat directorul de proiect, Constantin Fugaşin, înainte de începerea proiecţiilor.

"În timp ce în perioada interbelică era o medie de 100 de persoane pe proiecţie, astăzi este o medie de 12 persoane pe proiecţie. În ţara asta există 400 de cinematografe în care lumea joacă Bingo sau vede spectacole de striptease", a adăugat Fugaşin. "Toate cinematografele sunt ale statului şi, de fapt, ale nimănui".

Fugaşin a spus că, în aceste condiţii, a dorit să creeze, în fiecare weekend, la Sala Tinerimea Română, un cinematograf unde să fie proiectate toate filmele refuzate, experimentale sau alte pelicule care în restul cinematografelor sunt proiectate la ore imposibile.

La eveniment au fost prezenţi criticul Irina Margareta Nistor, Gabriel Sârbu şi Andi Vasluianu (care au colaborat la filmul "La drumul mare") şi echipa filmului "Elevator", formată din George Dorobanţu, actriţa Iulia Verdeş, Florin Piersic Junior (care i-a consiliat pe artişti) şi Alexandra Păun.

Scurtmetrajul "La drumul mare" spune povestea unui hoţ care se urcă în maşina unei femei, dar, în loc să îi fure geanta, acesta ajunge să se împrietenească cu ea. Pelicula a câştigat premiul publicului şi premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la ediţia de anul acesta a Festivalului Anonimul.

"Elevator", care a fost întâi spectacol de teatru, a fost realizat cu un buget record de 200 de euro. Filmul, care se bazează pe o poveste reală, despre doi tineri care au murit după ce s-au blocat într-un lift, a câştigat premiul pentru debut la ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Constantin Fugaşin a declarat pentru MEDIAFAX că i-a venit ideea să creeze un cinematograf "altfel" din necesitate, pentru că "nu există niciun cinematograf de nişă în România, unde să ruleze filme controversate, filme româneşti şi europene (...), din dorinţa de a oferi spectatorilor cât mai multe posibilităţi de a se întâlni în sălile de cinema".

"O generaţie de tineri a crescut fără necesitatea de a merge la cinematograf", a explicat acesta.

Astfel, în cinematograf urmează să ruleze atât filme de şcoală ale unor cineaşti consacraţi, precum Cristian Mungiu şi Corneliu Porumboiu, cât şi filme ale studenţilor din ani terminali la facultăţile de film, filme profesioniste şi filme de amatori.

"Vom căuta filme, vom descoperi filme şi realizatori de filme, vrem să îi ajutăm puţin pe cineaşti", a adăugat Fugaşin, care a subliniat că doreşte ca Eurocinema: Tinerimea Română să fie o platformă unde autorii de filme să îi întâlnească pe cinefili. "Nu garantăm că toate filmele prezentate la noi vor fi geniale, dar noi încercăm să ajutăm tânăra generaţie de cineaşti", a mai adăugat Fugaşin.

Eurocinema este situat în clădirea Tinerimea Română, centru înfiinţat de Nicolae Iorga pentru tinerii din Bucureşti, în 1934.

Eurocinema Tinerimea Română va funcţiona de vineri până duminică, astfel: programul pentru familii începe la ora 11.00, grupajele de filme scurte, experimentale sau documentare - de la ora 18.00 şi film românesc sau european în premieră - de la ora 20.00.

În primul weekend de funcţionare sunt programate scurtmetrajele "Nevroze nocturne" de George Dogaru, "O zi bună" de Cătălin Apostol, "Ajutoare umanitare" de Hanno Hofer, "Zapping" de Cristian Mungiu şi "La drumul mare" de Gabriel Sârbu. De asemenea, în această perioadă va mai rula şi filmul "Elevator", de George Dorobanţu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici