Proiectul RESTITUTIO CANTEMIR a ajuns şi în Germania

Proiectul RESTITUTIO CANTEMIR a ajuns şi în Germania, miercuri, 17 mai 2023, în Sala Otto Braun a Bibliotecii de Stat din Berlin.

Urmărește
219 afișări
Imaginea articolului Proiectul RESTITUTIO CANTEMIR a ajuns şi în Germania

Proiectul RESTITUTIO CANTEMIR a ajuns şi în Germania

Evenimentul s-a bucurat de prezenţa E.S. Doamna Adriana-Loreta STĂNESCU, Ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Federală Germania, a invitatului special al serii dr.h.c. Gunter STOCK, fostul Preşedinte al Academiei de Ştiinţe şi Ştiinţe Umaniste Berlin-Brandenburg, a Domnului Cristian NICULESCU, Directorul ICR Berlin şi a Doamnei Codruţa MIHAILOVICI, curatorul Expoziţiei RESTITUTIO CANTEMIR.

Peste 200 de persoane au avut plăcerea de a vizita Expoziţia foto-documentară cu imagini după documente şi artefacte din perioada vieţii lui Dimitrie Cantemir, mai exact din secolele XVII-XVIII, organizată de către Arhivele Naţionale ale României, în parteneriat cu Academia Română, Academia de Ştiinţe a Moldovei şi Muzeul Naţional al Literaturii Române.

Expoziţia RESTITUTIO CANTEMIR cuprinde reproduceri ale principalelor lucrări cantemirene, scrieri literare, inclusiv manuscrise muzicale, reproduceri de hărţi, stampe si semne de validare (sigilii) ce acoperă deopotrivă perioada şederii prinţului Cantemir la Istanbul, anii de domnie pe tronul Moldovei, precum şi perioada refugiului în Rusia.  

Concertul Ansamblului Cameral de Muzica Veche „Anton Pann” a fost deschis de discursul E.S. Doamna Adriana-Loreta STĂNESCU, Ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Federală Germania, urmat de o scurtă prezentare a Proiectului RESTITUTIO CANTEMIR susţinută de Domnul Constantin RĂILEANU, Preşedintele Asociaţiei pentru Cultură şi Tradiţie „Anton Pann”, ce a fost tradusă în limba germană de Domnul Cristian NICULESCU, Directorul ICR Berlin.

Audienţa a fost fascinată de cele 7 compoziţii muzicale interpretate, despre care se cunoaşte cu certitudine că au fost create de Dimitrie Cantemir. Compoziţiile sunt preluate din lucrarea sa „Cartea Ştiinţei Muzicii după forma literelor” şi sunt contextualizate sonor cu ajutorul muzicienilor-cercetători din Ansamblul “Anton Pann” şi muzicienii invitaţi din SUA, Canada, Turcia şi Liban.               

Unicitatea spectacolului a fost dată de utilizarea instrumentelor şi a interpretării specifice perioadei, alături de video-proiecţia holografică a principelui Dimitrie Cantemir, care şi-a prezentat “personal” creaţiile muzicale.

La finalul concertului, aplauzele, ce au durat minute întregi, au rechemat pe scena cei 8 artişti, care au oferit cadou audienţei o piesă ce nu era inclusă în repertoriul iniţial.

Proiectul RESTITUTIO CANTEMIR va continua în Bruxelles, pe data de 22 mai 2023, ora 18:00, M Hall, BOZAR.

Cu ocazia împlinirii a 350 de ani de la naşterea marelui om de cultură şi principe al Moldovei, Dimitrie Cantemir (1673-1723), Computerland România, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, organizează Proiectul RESTITUTIO CANTEMIR, ce pune accentul atât pe latura academică, cât şi pe cea culturală a personalităţii enciclopedice a lui Dimitrie Cantemir.

Parteneri Proiect: Academia Română, Academia de Ştiinţe a Moldovei, Institutul Cultural Român, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Arhivele Naţionale ale României, Asociaţia pentru Cultură şi Tradiţie Anton Pann, Primăria Municipiului Iaşi, Ateneul Naţional din Iaşi, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Societatea Română de Televiziune, Radio România, Trinitas TV, Software Imagination & Vision (SIMAVI), Prodal 94, Carpatina şi Romfilatelia.

Proiectul este înscris în Calendarul de Manifestări al Ministerului Culturii, care a acceptat şi patronajul acestuia. Organizarea proiectului încearcă să reflecte dimensiunea enciclopedică a vieţii şi operei lui Dimitrie Cantemir.

Mai multe imagini de promovare a Proiectului pot fi descărcate accesând link-ul: https://shorturl.at/cdTW3

Despre Ansamblul Cameral de Muzică Veche Anton Pann

Ansamblul Anton Pann (est. 2003), numit după compozitorul valah Anton Pann din secolul al XIX-lea este primul şi singurul grup profesionist din România care şi-a ales ca misiune redescoperirea frumuseţii muzicii vechi româneşti şi împărtăşirea sa, cu bucurie, publicului, generând o revitalizare a acestui repertoriu şi ulterior un curent de inspiraţie pentru alte grupuri.

Redescoperirea şi promovarea muzicii din Evul Mediu până la sfârşitul secolului al XIX-lea, de către Ansamblul Anton Pann, urmăreşte sporirea valorii culturale şi a tradiţiei muzicale româneşti. Este singurul ansamblu românesc care a înregistrat, pentru prima dată în lume, toate compoziţiile cu paternitate certă ale domnitorului Dimitrie Cantemir într-un volum unitar.

Ca semn de recunoaştere a efortului şi profesionalismului lor, Ansamblul Anton Pann a fost invitat să cânte în Festivalul Europalia în 2019, fiind reprezentantul muzicii clasice româneşti de curte. In timpul anilor de activitate, ansamblul a susţinut sute de concerte în ţări precum: Anglia, Spania, Italia, Grecia, Turcia, Maroc, Moldova, Belgia, Franţa, Polonia, Germania, Ucraina şi la nivel naţional: Bucureşti, Timişoara, Braşov, Sibiu, Piteşti, Iaşi, Constanţa, Galaţi, Târgu Mureş, Cluj Napoca, Vaslui,Piatra-Neamţ,Drobeta Turnu-Severin, Focşani etc.

Muzicienii ce alcătuiesc ansamblul sunt profesionişti ai domeniului, premiaţi în nenumărate concursuri, doctori în muzică şi profesori universitari. Toate aceste elemente converg la un rezultat concertistic de excepţie.

Componenţa Ansamblului Anton Pann:

1. Răileanu Constantin- orchestrator, kanun, voce

2. Alexandru Stoica- oud

3. Andrei Niţescu- cello

4. Sabin Penea- vioară

5. Ghassan Bouz- bendir, riq

6. Ziya Tabassian- tombak, bendir

7. Emmanuel Hovhannisyan- duduk

8. Murat Salim Tokaç- tanbur, ney

Inginer sunet:

Leonidas Palaskas

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici