Promenada Operei a scos din case aproximativ 6.000 de oameni, sâmbătă seară, la Bucureşti

Opera Naţională Bucureşti a scos din case, sâmbătă seară, circa 6.000 de oameni, care s-au putut bucura de fragmente din opere celebre, precum "Carmen", de Georges Bizet, "Nabucco", de Giuseppe Verdi, şi "Turandot" de Giacomo Puccini, în cadrul evenimentului devenit tradiţional - Promenadei Operei.

Urmărește
541 afișări
Imaginea articolului Promenada Operei a scos din case aproximativ 6.000 de oameni, sâmbătă seară, la Bucureşti

Promenada Operei a scos din case aproximativ 6.000 de oameni, sâmbătă seară, la Bucureşti (Imagine: Arhiva MediafaxFoto)

Opera Naţională Bucureşti (ONB) a organizat, sâmbătă seară, cea de-a VI-a ediţie a Promenadei Operei, concert extraordinar în aer liber, devenit deja o tradiţie a instituţiei.

Evenimentul s-a desfăşurat pe esplanada ONB, iar intrarea a fost liberă. Astfel, publicul român a dovedit din nou că gratuitatea este întotdeauna bine-primită, fie că este vorba despre un miting de campanie, fie că este vorba despre un eveniment select, cum a fost cel de sâmbătă seară, de la Opera Naţională.

Cele circa 2.500 de scaune puse la dispoziţie de ONB s-au dovedit insuficiente pentru numeroşii participanţi la eveniment, estimaţi la aproximativ 6.000 de persoane, după cum au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii organizatorilor.

Promenada Operei a adunat şi pasionaţi de operă, care nu ratează niciun spectacol din stagiunile instituţiei, dar şi oameni care nu au mai participat la ediţiile anterioare ale evenimentului. Domni şi doamne mature, cupluri tinere, bunici cu nepoţi, copii veniţi cu bicicletele - cu toţii s-au bucurat pe îndelete de fragmentele din opere celebre, care au răsunat, între orele 21.00 şi 23.00, de pe scena uriaşă montată în faţa intrării Operei Naţionale.

Spectacolul, care i-a avut ca amfitrioni pe prim-balerina Monica Petrică şi pe tenorul Vlad Miriţă, aflaţi pentru prima dată în postura de prezentatori ai evenimentului, a început cu fragmentul "Bacchanale" din opera "Samson et Dalila" de Camille Saint-Saëns, interpretat de Orchestra ONB. A urmat Andreea Iftimescu, în aria Dalilei, "Mon Coeur s'ouvre a ta voix", din aceeaşi operă "Samson et Dalila".

Ediţia din acest an a Promenadei i-a adus în faţa publicului pe unii dintre cei mai talentaţi şi mai apreciaţi artişti lirici ai momentului, angajaţi sau colaboratori ai ONB, precum Iordache Basalic, Adriana Dumitriu, Andreea Iftimescu, Cristian Mogoşan, Emanuela Pascu, Ionuţ Pascu, Andrada Ioana Roşu, Crina Zancu, dar şi tinere speranţe ale genului liric românesc, printre care tenorul Ionuţ Hotea.

Un invitat special al serii a fost basul Marcel Roşca, solist la Aalto Oper din Essen (Germania), unde a realizat roluri importante ca Filippo din "Don Carlo", Zaccaria din "Nabucco", Boris Godunov din opera cu acelaşi titlu, Gremin din "Evgheni Oneghin", cât şi roluri din mai toate operele lui Richard Wagner. A fost oaspete în marile teatre de operă din Germania - la Berlin, Hamburg, Düsseldorf, München, Stuttgart, Frankfurt, Dresda - dar şi în afara Germaniei, la Paris, Torino, Viena, Barcelona, Valencia, Buenos Aires, Bruxelles, Amsterdam.

În faţa publicului bucureştean, Marcel Roşca a interpretat, sâmbătă seară, aria lui Mefistofele "Son lo spirito che nega", din opera "Mefistofele" de Arrigo Boito.

O prezenţă deosebită la ediţia din acest an a fost şi corul Operei Naţionale Bucureşti - pregătit de maestrul Stelian Olariu -, care a interpretat fragmente binecunoscute precum Marşul triumfal din opera "Aida", Corul sclavilor din opera "Nabucco" şi Corul soldaţilor din "Faust".

Orchestra, corul şi soliştii au evoluat sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare.

Promenada Operei s-a încheiat cu fragmentul "Finale" din opera "Turandot" de Giacomo Puccini, în interpretarea artistei Adriana Dumitriu şi a Corului ONB. Pe parcursul operei, publicul a putut admira şi un spectaculos foc de artificii.

Ediţia din acest an a Promenadei Operei s-a desfăşurat sub semnul proiectului european studiOpera, realizat de Opera Naţională Bucureşti prin Studioul Experimental de Operă şi Balet "Ludovic Spiess", în parteneriat cu Accademia Teatro alla Scala şi SVASTA ICG România şi desfăşurat pe durata a trei ani de zile (noiembrie 2009 - noiembrie 2012).

Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, "Investeşte în oameni!". Dintre artiştii care au cântat la Promenadă, baritonii Ionuţ Pascu şi Iordache Basalic şi soprana Adriana Dumitriu s-au perfecţionat în proiectul studiOpera.

În acest an, Promenada Operei a fost realizată şi cu sprijinul Primăriei Sectorului 5 a Municipiului Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici