Propunere-şoc a Dumei: eliminarea operei lui Soljeniţîn, câştigător al Premiului Nobel, din programa şcolară

Potrivit guvernului, „Arhipelagul Gulag” este un text complet inventat care aruncă noroi asupra patriei ruse.

Urmărește
6037 afișări
Imaginea articolului Propunere-şoc a Dumei: eliminarea operei lui Soljeniţîn, câştigător al Premiului Nobel, din programa şcolară

Propunere-şoc a Dumei de Stat: eliminarea operei lui Soljeniţîn, câştigător al Premiului Nobel, din programa şcolară

Au trecut 15 ani de când fosta Uniune Sovietică a fost de acord să publice integral şi să difuzeze (inclusiv în programele şcolare) „Arhipelagul Gulag”, al lui Soljeniţîn, laureatul al Premiului Nobel.

Este cea mai radicală şi detaliată relatare a URSS-ului post-revoluţionar: în acele pagini, autorul demonstrează că regimul comunist şi-a putut guverna oamenii asupriţi doar cu ameninţarea cu închisoarea, dar şi că economia ţării în sine depindea de productivitatea forţei din lagărele de muncă.

Acum, în Rusia lui Putin, slăbită de un război nesustenabil şi de sancţiuni, se acţionează începând cu educaţia şi cultura şcolară.

Duma de Stat a propus eliminarea „Arhipelagul Gulag”, din programa şcolară. Motivul? „Conţine falsităţi şi idei demagogice care nu au trecut „testul timpului”, a declarat agenţiei Tass Dmitri Viatkin, primul adjunct al şefului Rusiei Unite în Duma de Stat.

„Aşa cum demonstrează el, multe fapte au fost inventate de către autor. Istoricii au verificat totul. Mandatul lui Soljeniţîn, care şi-a scris teza, a fost doar să ne arunce patria în noroi”, mai spune oficialul.

Soljeniţîn, 8 ani de închisoare

De la cricită la cenzură a fost un singur pas pentru şeful adjunct al Rusiei Unite în Duma de Stat, care anunţă că anul acesta programa de literatură şcolară va fi schimbată. Golul va fi umplut de o literatură conformă cu regimul: printre noile intrări „The Young Guard” de Alexander Fadeev şi „Hot Snow” de Yuri Bondarev.

Comisia pentru Cultură a Dumei de Stat va studia, de asemenea, propuneri de examinare publică a lucrărilor care primesc finanţare de la buget, precum filme în care „umilesc Rusia şi toarnă noroi pe ea”.

Capodopera lui Soljeniţîn, care va fi în curând eliminată din programe, povesteşte represiunile sângeroase care au avut loc în Uniunea Sovietică din 1918 până în 1956.

Lucrarea se bazează pe scrisorile, memoriile şi poveştile a 257 de prizonieri, precum şi pe experienţa personală a lui Alexandr Soljeniţîn. El şi-a petrecut opt ​​ani din viaţă în închisoare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici