Propunerea privind aplicarea timbrului cultural pe fiecare produs artistic, adoptată luni în Senat

Senatorii au adoptat, luni, o propunere legislativă privind aplicarea timbrului cultural pe fiecare tip de produs artistic - literar, cinematografic, teatral, muzical, de divertisment, arhitectural sau al artelor vizuale.

Urmărește
9 afișări

Potrivit propunerii legislative, ar urma să fie interzisă deţinerea produselor artistice în vederea comercializării sau introducerea lor în circuitul comercial de către distribuitori fără ca acestea să aibă aplicat timbrul cultural.

Proiectul de act normativ a fost iniţiat de mai mulţi senatori şi deputaţi PNL, PSD, UDMR şi PNL, printre care se numără Tiberiu Bokor, Marko Bela, Mircea Diaconu, Sergiu Nicolaescu, Radu F. Alexandru, Iulian Urban, Varujan Vosganian, Theodor Paleologu, Victor Socaciu, Teodora Trandafir, Raluca Turcan şi Mădălin Voicu.

"Această prevedere se impune ca urmare a faptului că produsele artistice sunt tipărite cu cod de bară, nemaiexistând, astfel, posibilitatea verificării dacă valoarea timbrului cultural este adăugată la preţul de vânzare a produselor artistice. (...) În plus, s-au constatat disfuncţionalităţi privind modul de încasare de către uniunile de creatori a sumelor reprezentând valoarea timbrelor", se menţionează în expunerea de motive a propunerii legislative.

Prin iniţiativa legislativă nu sunt modificate procentele pentru determinarea valorii timbrului cultural, care au fost menţinute la nivelul actual. Astfel, timbrul literar reprezintă 2% din preţul de vânzare al cărţii de beletristică şi 0,20 de lei din preţul de vânzare al manualelor de literatura şi al culegerilor de texte comentate. Timbrul cinematografic este de 2% din preţul de vânzare al unui bilet, timbrul teatral este de 5% din preţul unui bilet. Timbrul muzical şi cel folcloric sunt de 5% din preţul unui bilet şi 2% din preţul fiecărui produs video sau audio cu caracter muzical înregistrate. Timbrul de divertisment este de 3% din preţul biletului, iar timbrul arhitecturii de 0,5% din valoarea investiţiei.

Plenul Senatului a adoptat această iniţiativă legislativă cu 97 de voturi "pentru", cinci "abţineri" şi trei voturi "împotrivă", în calitate de primă Cameră sesizată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici