- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (08.02.2018, 06:30)
- Ana Obretin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PROTEST anunţat astăzi la MNŢR, la "Soldaţii. Poveste din Ferentari". Muzeul: Cenzura, inacceptabilă
Un protest privind proiecţia, joi seară, la Muzeul Ţăranului Român, a filmului "Soldaţii. Poveste din Ferentari" a fost anunţat pe reţelele de socializare, iar instituţia transmite că nu are calitatea de a cenzura conţinutul unui film care a obţinut toate avizele de la autorităţile competente.
Urmărește
1829 afișări
Protest anunţat joi la MNŢR, la "Soldaţii. Poveste din Ferentari"; Muzeul: Cenzura, inacceptabilă
"Soldaţii. Poveste din Ferentari", debutul în lungmetraj al regizoarei Ivana Mladenovic, spune povestea lui Adi, un antropolog în vârstă de 40 de ani, părăsit de curând de iubita lui, care se mută în Ferentari pentru a documenta un doctorat despre manele. Acolo îl întâlneşte pe Alberto, un rom sărac, fost puşcăriaş, care promite să îl ajute să cunoască cântăreţi. Destul de repede, cei doi încep o relaţie. Când banii se termină, amândoi se trezesc captivi într-un apartament în care se iubesc sincer şi se folosesc unul de altul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Marcel Ciolacu a demisionat de la conducerea PSD. Partidul nu va contesta rezultatele alegerilor prezidenţiale
-
Iohannis nu a primit informări despre ingerinţe externe în alegeri
"Având în vedere reacţiile apărute astăzi, 7 februarie 2018, în mediile de socializare pentru iniţierea unor proteste privind proiectarea filmului 'Soldaţii. Poveste din Ferentari', la Cinema Muzeul Ţăranului, programată mâine, 8 februarie 2018, Muzeul Naţional al Ţăranului Român aduce următoarele clarificări: Muzeul Naţional al Ţăranului Român nu are calitatea de a cenzura conţinutul unei proiecţii cinematografice care în prealabil a obţinut de la autorităţile competente toate avizele şi certificatele de rating impuse de lege. Cinema Muzeul Ţăranului face parte din reţeaua cinematografică Europa Cinemas, respectând întru totul standardele de calitate în domeniu, difuzând filme europene non-naţionale şi naţionale", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.
"În acelaşi timp, conţinutul filmelor distribuite nu reprezintă în mod necesar punctul de vedere al MNŢR, acestea având acordul direct al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC)", mai spune conducerea muzeului în acelaşi comunicat.
"În aceste condiţii, MNŢR consideră inacceptabilă presiunea şi impunerea cenzurii, dreptul la libera exprimare fiind una din libertăţile fundamentale obţinute de societatea democratică românească. MNŢR îşi menţine aceeaşi opinie pe care a prezentat-o în data de 5 februarie în urma incidentelor care au avut loc în 4 februarie şi menţionează că, pentru a preveni noi manifestări nepotrivite, am solicitat autorităţilor legale sprijinul", potrivit aceluiaşi document.
Producţia "Soldaţii. Poveste din Ferentari" a primit o menţiune specială din partea juriului celei de 18-a ediţii a Premios Sebastiane, secţiune a Festivalului de Film de la San Sebastián ce recompensează peliculele care reflectă cel mai bine valorile şi realităţile comunităţii Lesbian, Gay, Transgender, Bisexual şi Intersex (LGBTI). Pelicula a mai fost selectată în competiţii ale Filmfest Hamburg, Central and Eastern European Film Festival Luxemburg (CinEast), Reykjavik International Film Festival, CPH PIX şi "Bright Future" a Festivalului Internaţional de Film de la Rotterdam. În octombrie 2017, lungmetrajul a fost recompensat cu Prix Découverte la cea de-a 32-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Francofon de la Namur.
O proiecţie a filmului "120 BPM/ bătăi pe minut", de Robin Campillo, tot cu tematică gay, programată duminică la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti, a fost întreruptă de proteste, în timpul cărora mai multe persoane, afişând icoane, steaguri şi pancarte anti-LGBT (lesbian, gay, bisexual, transgender), au intonat cântece bisericeşti.
Poliţiştii au fost sesizaţi prin apel la 112, mai multe echipaje de la Secţia 2 deplasându-se la faţa locului. Oamenii legii au stabilit că protestatarii participau la proiecţie şi, la un moment dat, s-au ridicat din sală şi au întrerupt filmul, intonând cântece bisericeşti şi afişând icoane, steaguri şi pancarte anti-LGBT. Aceştia au fost amendaţi de poliţişti.
Reprezentanţii Muzeului Ţăranului din Bucureşti au transmis, luni, într-un comunicat că protestatarii au avut un mod de comportament generat de "confuzia în a ataşa unei instituţii publice de cultură o misiune pe care îndeobşte o au cultele religioase".
"Muzeul Naţional al Ţăranului Român este o instituţie culturală de prim rang în contextul lumii muzeale româneşti şi europene care, prin programul său expoziţional şi al acţiunilor culturale realizate, organizate în parteneriate sau găzduite de-a lungul timpului, a propus o perspectivă vie asupra tradiţiei şi a fenomenelor corelate acesteia, chestionând şi valorificând sub diverse forme şi expresii culturale teme majore ale culturii ţărăneşti şi urbane. Preocuparea constantă de a documenta şi valoriza problematica lumii şi a societăţii tradiţionale în relaţie directă cu cea a culturii urbane este deja o marcă a muzeului nostru şi expoziţiile, acţiunile culturale, conferinţele, publicaţiile de specialitate ale editurii noastre sunt o mărturie în acest sens. De peste zece ani, prin înfiinţarea Cinema Muzeul Ţăranului, MNŢR a iniţiat un proiect cultural de anvergură, deschis publicului ca o activitate conexă, cu rol de formator cultural şi de dezbatere de idei şi teme dintre cele mai reprezentative ale fenomenului cinematografic naţional şi internaţional, fiind gazda celor mai importante festivaluri româneşti şi internaţionale (premierele celor mai bune producţii cinematografice româneşti, Les films des Cannes, Docuart, Kinodisseea, Next, Astra film, Culese din Balkani, Săptămâna Filmului Maghiar, British Documentary, Audience Award, Dakino, Festivalul Filmului European etc.). Trebuie să menţionăm caracterul cultural al CMT, al cărui sprijin financiar de la Europa Cinemas a impus o calitate a proiecţiilor cinematografice oferite publicului, proporţia covârşitoare a filmelor fiind dedicată documentarelor antropologice şi etnologice, a filmelor de artă, a filmelor care tratează probleme psiho-socio-culturale, a filmelor pentru tineri. Unele dintre acestea au produs dezbateri reale asupra problemelor şi dramelor contemporane, contribuind la o cunoaştere mai profundă a societăţii actuale", se mai arăta în comunicatul de luni al muzeului.
Regizorul Cristian Mungiu, distribuitorul filmului "120 BPM", prin Voodoo Films, a spus, în legătură cu incidentul de duminică, de la Muzeul Ţăranului, că astfel de întâmplări asociază din nou România cu termeni ca "primitivism", "fanatism", "intoleranţă". Totodată, Mungiu a anunţat că proiecţia de duminică va fi reluată la cinematograful de la Muzeul Ţăranului Român pe 20 februarie, de la ora 18.00, cu intrare liberă pentru cei care îşi cumpăraseră bilete pentru 4 februarie.
Citeşte şi: Un român, selectat la Oxford International Art Fair 2018/ Bogdan Mihai Radu: Simpla expunere a lucrării mele ca reprezentativă pentru această ediţie o consider un succes | FOTO
Citeşte şi: Vedetele vor purta ţinute negre la gala BAFTA 2018, în semn de solidaritate cu victimele hărţuirilor sexuale
Citeşte şi: Filmul "Soldaţii. Poveste din Ferentari", proiecţii speciale în prezenţa echipei de producţie | FOTO, VIDEO
Citeşte şi: Concertele lunii februarie în Bucureşti: De la Mariza şi Caro Emerald la Tosca şi Arkona
Citeşte şi: Blackstone devine acţionar majoritar în Thomson Reuters Finance, pentru 17 miliarde de dolari, şi concurent direct al Bloomberg
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: Ciolacu demisionează de la conducerea PSD după rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur. „Cine e vinovat?” – „Eu!”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe