Protest faţă de decizia trecerii ICR sub autoritatea Senatului: Câteva sute de oameni au participat la "Mişcarea papioanelor" - FOTO

Câteva sute de oameni au participat, luni seară, la sediul Institutului Cultural Român (ICR), la "Mişcarea papioanelor", un protest paşnic şi "accesorizat" faţă de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 27/ 2012, ce prevede trecerea ICR de sub autoritatea preşedintelui sub cea a Senatului.

Urmărește
912 afișări
Imaginea articolului Protest faţă de decizia trecerii ICR sub autoritatea Senatului: Câteva sute de oameni au participat la "Mişcarea papioanelor" - FOTO

Protest faţă de decizia trecerii ICR sub autoritatea Senatului: Câteva sute de oameni au participat la "Mişcarea papioanelor" (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Organizată de Asociaţia Română pentru Cultură Educaţie şi Normalitate (ARCEN), manifestaţia a avut loc între orele 19.00 şi 19.30, în faţa sediului Institutului Cultural Român, unde s-au adunat sute de oameni purtând papion, celebrul accesoriu al lui Horia-Roman Patapievici, preşedintele ICR. Protestul a fost unul paşnic, aşa cum fusese anunţat, desfăşurându-se fără incidente şi transformându-se într-o mare adunare a "fanilor ICR" de toate vârstele, dar în majoritate tineri, care au stat de vorbă relaxaţi, timp de o jumătate de oră.

La început, s-a încercat limitarea spaţiului ocupat de participanţii la protest la trotuarul din faţa sediului ICR, dar, dat fiind numărul acestora, acest lucru nu a fost posibil, astfel că toată porţiunea de stradă din apropierea institutului a fost plină.

Papioane de toate culorile, unele supradimensionate, inclusiv la gâtul unor copii, dar şi al unui buldog francez adus de stăpână la manifestaţie, au putut fi văzute pe Aleea Alexandru din Bucureşti. Unii participanţi au venit şi cu tricouri imprimate cu mesajul "ICR nepolitizat".

Altfel, nu prea au existat elemente de protest, nu s-a strigat, nu s-a scandat, fiind afişată doar o pancartă cu mesajul "Un diacon historion şi penal şi sfidător vrea cultura de decor" (aluzie la faptul că ministrul Culturii, Mircea Diaconu, susţine OUG nr. 27/2012, n.r) a circulat prin mulţime, în aplauzele participanţilor.

De aplauze timp de minute în şir a fost însoţit şi discursul la portavoce al reprezentantului ARCEN, care, după o jumătate de oră, i-a anunţat pe cei prezenţi că autorizaţia pentru protest a expirat şi i-a îndemnat să se retragă, cu mesajul că se doreşte abrogarea OUG nr. 27/2012.

Acelaşi tânăr din ARCEN i-a spus şi lui Mihai Răzvan Ungureanu, venit la manifestaţie cu papion la gât, că organizatorii "Mişcării papioanelor" nu doresc politizarea acesteia.

De la eveniment nu a lipsit nici celebrul "purtător de papion", după cum s-a prezentat, Theodor Paleologu.

În mulţime au putut fi văzuţi mai mulţi artişti şi oameni de cultură, precum Cristi Puiu, Hanno Hoefer, Mihai Chirilov, Andrei Creţulescu, Răzvan Ion, Vasile Ernu, Iulia Popovici şi jurnalişti din cultură veniţi de această dată la ICR pentru a-şi manifesta sprijinul faţă de instituţie.

Pe lângă "Mişcarea papioanelor" a mai fost anunţată online o contra-manifestaţie, la aceaşi oră, la sediul ICR. Într-adevăr, 3 - 4 oameni care stăteau pe trotuarul de vizavi de institut afişau pe nişte foi mesaje precum "Cultura are nevoie de idei, nu de sinecuri" "Patapievici, papionul lui Băsescu" şi "Purtaţi papion dar mirosiţi a şaorma". În afară de un scurt schimb de replici între unul dintre aceştia şi câţiva participanţi la "Mişcarea papioanelor" - de tipul "-Dar de unde eşti? - Sunt un cetăţean plătitor de taxe, un demonstrant din Piaţa Universităţi şi nu-mi convine că Patapievici, care e un susţinător al lui Băsescu, e plătit din bani mei" -, aceştia nu au fost băgaţi în seamă de manifestanţi.

Guvernul a decis, miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, că Institutul Cultural Român va trece de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Senatului, decizia fiind justificată de premierul Victor Ponta prin faptul că instituţia era "mult prea politizată".

Ordonanţa stabileşte că, în termen de maximum 15 zile, plenul Senatului va numi atât conducerea operativă a institutului, cât şi membrii Consiliului de conducere. Conducerea operativă a ICR va fi asigurată de un preşedinte, cu rang de secretar de stat, ajutat de doi vicepreşedinţi, numiţi şi revocaţi în/din funcţie de plenul Senatului, cu votul majorităţii senatorilor prezenţi, la propunerea Biroului Permanent al Senatului. Mandatul vicepreşedinţilor va fi de patru ani, cu posibilitatea reînnoirii.

Până în prezent, Institutul Cultural Român a funcţionat sub autoritatea preşedintelui României, care este şi preşedintele de onoare al ICR. Institutul este condus în prezent de Horia-Roman Patapievici, din postura de preşedinte, şi de Tania Radu şi Mircea Mihăieş, din postura de vicepreşedinţi.

Premierul Victor Ponta a justificat, miercuri, decizia Guvernului de a trece Institutul Cultural Român de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Parlamentului prin faptul că instituţia era "mult prea politizată" şi a arătat că ICR va fi subordonat Senatului, condus acum de Vasile Blaga, apropiat şefului statului.

"Trecerea ICR în subordinea Parlamentului este o decizie de democratizare a instituţiei şi are menirea de a se transforma într-o structură mai transparentă. Folosirea fondurilor publice trebuie să fie la adăpost de orice suspiciune, ori printr-un mecanism transparent şi democratic de control parlamentar acest lucru se poate îndeplini", a spus şi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu.

De cealaltă parte, preşedintele Traian Băsescu a declarat, tot miercuri, că este mândru de activitatea ICR de când este el şef al statului, iar Horia Roman Patapievici este preşedinte al institutului, acuzând Guvernul şi PSD că nu au avut decenţa să îl anunţe despre mutarea ICR de la Preşedinţie la Senat. "Ce vreţi să vă mai spun? În loc să te ocupe să creezi locuri de muncă, te uiţi cum poţi lua, să goleşti de conţinut instituţia prezidenţială. Asta arată, este expresia modului de a gândi al PSD-ului. Dar asta e viaţa, mergem înainte", a spus şeful statului.

Cristi Puiu, Mihai Mihalcea, Voicu Rădescu şi Florin Iaru s-au numărat printre cei circa 30 de artişti şi profesionişti din cultură care au manifestat luni, de la Ambasada Canadei la sediul Guvernului, împotriva Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 27/ 2012.

Acţiunea a fost precedată de depunerea la Guvernul României a unei petiţii însoţite de semnăturile celor care contestă OUG nr. 27/ 2012. Postat vineri pe site-ul petitieonline.ro, apelul unor reprezentanţi ai comunităţii culturale din ţară şi din străinătate, printre care se numără Dan şi Lia Perjovschi, Mihai Mihalcea, Alexandra Pirici, Alexandru Solomon, Anca Benera, către premierul Victor Ponta, ca legea de funcţionare a ICR să fie păstrată în forma iniţială (Legea nr. 356/ 2003, modificată prin OUG nr. 27/ 2012) şi ca, înainte de orice schimbare structurală, să fie organizată o dezbatere publică, a fost semnat de peste 2.500 de persoane până în prezent.

De asemenea, într-un comunicat remis, vineri, MEDIAFAX, mai mulţi cineaşti români şi-au exprimat sprijinul faţă de ICR. Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Cătălin Mitulescu şi Cristi Puiu au criticat decizia Guvernului de a trece ICR de sub autoritatea Preşedinţiei sub cea a Senatului, cineaştii considerând că această instituţie funcţionează foarte bine în prezent.

Totodată, Cristian Pârvulescu, Alina Mungiu Pippidi şi Norman Manea se numără printre semnatarii unui protest al Alianţei pentru o Românie Curată - postat vineri pe site-ul organizaţiei - faţă de trecerea Institutului Cultural Român sub autoritatea Senatului prin ordonanţă de urgenţă. Până în prezent, această petiţie a fost semnată de aproximativ 1.500 de persoane, printre care se mai numără Andrei Pleşu şi Ana Blandiana.

La rândul său, preşedintele ICR, Horia-Roman Patapievici a susţinut, joi, o conferinţă de presă cu privire la această OUG. La conferinţă au venit numeroşi artişti şi oameni de cultură care au colaborat cu ICR de-a lungul timpului, pentru a-şi exprima sprijinul faţă de instituţie. Printre aceştia s-au numărat Cristi Puiu, Andrei Şerban, Alexandru şi Ada Solomon, Grigore Leşe, Dan Dediu, Mihai Mihalcea, Ada Milea, Voicu Rădescu, Irina Margareta Nistor, Cristina Modreanu şi Doina Jelea.

Atunci, Horia-Roman Patapievici a spus că el crede că soarta ICR este pecetluită odată cu trecerea ei sub autoritatea parlamentară şi alegerea conducerii ei după un algoritm politic, dând ca exemplu funcţionarea CNSAS şi CNA. "Părerea noastră este că ne aflăm în faţa unei grave involuţii instituţionale (...) Singura concluzie este că ICR are soarta pecetluită şi asta nu îi afectează pe cei trei membri ai conducerii, noi oricum plecam când ni se termină cel de-al doilea mandat, în ianuarie 2013. (...) Nu este un discurs al conducerii, ci al culturii instituţionale pe care am creat-o aici", a adăugat Patapievici, subliniind că se va pierde tot ceea ce a reuşit echipa de la ICR să facă în aceşti ani.

Patapievici a mai spus atunci că faptul că premierul Victor Ponta a calificat ICR drept o instituţie politizată şi lipsită de transparenţă reprezintă două "minciuni calificate".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici