Proteste la New York faţă de un spectacol considerat antisemit, pus în scenă la Metropolitan Opera - FOTO

Rudy Giuliani, fostul primar al oraşului New York, a condus, luni, un miting de protest în faţa Metropolitan Opera, instituţia culturală fiind acuzată că spectacolul "The Death of Klinghoffer", care a avut premiera luni, este antisemit şi "simpatizează" cu terorismul.

Urmărește
123 afișări
Imaginea articolului Proteste la New York faţă de un spectacol considerat antisemit, pus în scenă la Metropolitan Opera - FOTO

Proteste la New York faţă de un spectacol considerat antisemit, pus în scenă la Metropolitan Opera (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Piesa, scrisă în 1991, prezintă uciderea lui Leon Klinghoffer, un evreu american infirm, care a fost omorât de patru palestinieni, ce au deturnat vasul de croazieră Achille Lauro în timp ce naviga pe Marea Mediterană, în 1985. După ce a fost ucis, cei patru atacatori au ordonat aruncarea corpului lui Klinghoffer peste bord, împreună cu scaunul său cu rotile.

Opera a fost considerată, de unii critici, drept o capodoperă a compozitorului american John Adams.

Protestatarii care au manifestat luni în faţa Operei din New York, dintre care unii au recunoscut că nu au văzut niciodată spectacolul, spun că Adams a scris pentru personajele care îi reprezintă pe ucigaşii lui Klinghoffer unele dintre cele mai frumoase cântece incluse în show, într-o încercare de a raţionaliza faptele lor.

"Această idealizare a terorismului nu a făcut decât să-l transforme într-un pericol mai mare şi mai grav", le-a spus Giuliani protestatarilor, fostul primar al metropolei americane fiind un fan al spectacolelor de operă. Giuliani a spus că a văzut spectacolul de cinci-şase ori şi că muzica este "excelentă", dar textul distorsionează adevărul istoric.

Aproximativ 100 de protestatari s-au aliniat în faţa Metropolitan Opera, în scaune cu rotile, purtând la gât pancarte pe care scria ""I am Leon Klinghoffer" ("Eu sunt Leon Klinghoffer", n.r.) şi "Snuff Opera" ("Operă cu crime", n.r.), şi au aclamat faptul că biletele pentru spectacol nu au fost vândute în totalitate.

Compozitorul John Adams, Metropolitan Opera şi Liga Antidefăimare din SUA au insistat asupra faptului că lucrarea nu are un conţinut antisemit, deşi instituţia a anulat planurile de transmitere în direct, la nivel internaţional, a show-ului.

Măsurile de securitate luate în jurul Metropolitan Opera au fost dure, cu zeci de poliţişti patrulând atât în interiorul, cât şi în jurul clădirii din Lincoln Center, Manhattan.

Câţiva protestatari au huiduit sporadic în timpul momentelor mai liniştite ale primei jumătăţi a spectacolului. Compozitorul John Adams s-a alăturat, la final, distribuţiei pe scenă, primind ovaţiile publicului, care a aplaudat în picioare.

Lisa şi Ilsa, fiicele lui Klinghoffer, au criticat piesa încă de la prima sa montare în Statele Unite, în 1991. Femeile au scris un scurt mesaj care este tipărit pe afişul noii producţii, în care critică "echivalenţele morale false" pe care spectacolul le-ar prezenta.

"Spectacolul raţionalizează, idealizează şi legitimează uciderea în manieră teroristă a tatălui nostru", au scris Lisa şi Ilsa Klinghoffer.

Tom Morris, regizorul noii producţii, a spus că piesa raţionalizează uciderea lui Klinghoffer la fel de mult pe cât raţionalizează "Macbeth" regicidul. Morris a spus că momentul de la finalul producţiei este o arie lungă şi emoţionantă care exprimă durerea soţiei lui Klinghoffer, Marilyn.

"La mijlocul acestei drame stă un asasinat şi este treaba noastră de artişti dramatici să analizăm astfel de crime, pentru că sunt traumatizante şi pentru că există astfel de crime", a spus regizorul Tom Morris.

Această montare a piesei a fost jucată pentru prima dată în 2012, la English National Opera din Londra, unde un singur bărbat, purtând o pancartă, a protestat. În New York, piesa lui John Adams a fost montată cel mai recent în 2009, la Juilliard School, stârnind puţine controverse.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici