Publicul bucureştean, pus în faţa unui incest în "Ce păcat că-i curvă", la Bulandra

Alexandru Darie a pus în scenă, duminică, la Teatrul Bulandra, piesa "Ce păcat că-i curvă", de John Ford, un spectacol controversat, despre tabu-urile sfârşitului de secol XVII, care aduce în prim-plan o poveste de dragoste incestuoasă, care reuşeşte să scandalizeze audienţa şi în zilele noastre.

Urmărește
2 afișări
Imaginea articolului Publicul bucureştean, pus în faţa unui incest în "Ce păcat că-i curvă", la Bulandra

Regizorul Alexandru Darie

"Ce păcat că-i curvă" prezintă povestea de dragoste incestuasă dintre doi fraţi, din secolul al XVII-lea, într-o lume plină de dogme şi norme, în care Biserica are o influenţă mare chiar şi în alegerea unui mire pentru o fată foarte curtată. Cei doi tineri, Giovanni şi Annabella, au fost interpretaţi, în montarea de la  Bulandra, de Vlad Logigan şi Emilia Bebu. Piesa lui John Ford arată, în contextul iubirii interzise, toate defectele societăţii, în care viaţa intimă a unui om este condiţionată de normele impuse de semenii săi.

Giovanni şi Annabella se iubesc, deşi ştiu că sunt frate şi soră. Annabella îşi motivează iubirea în faţa Divinităţii şi a fratelui Bonaventura, un călugăr căruia îi dă viaţă Cornel Scripcaru, invocând capitolul Corinteni 13 din Biblie. După o perioadă scurtă de timp, în care cei doi fraţi ajung la concluzia că nu există fericire mai mare pe lume decât dragostea lor, Annabella rămâne însărcinată. Fata este obligată să aleagă pe unul dintre pretendenţii care o curtează insistent. Se mărită cu favoritul tatălui ei, contele Soranzo, interpretat de Marius Capotă, însă când acesta află despre sarcina ei, o închide în camera ei, departe de cei dragi, pregătind o răzbunare cumplită.

Soranzo dă o petrecere la care invită toate personalităţile oraşului, pentru a spune tuturor despre păcatul soţiei sale. Cea mai cumplită pedeapsă devine, pentru cei doi tineri, batjocura celorlalţi, care nu pot să înţeleagă nobleţea sentimentelor lor. Povestea se sfârşeşte tragic pentru cei doi tineri, însă numai ea este condamnată de societate. Şi, chiar şi după moarte, reprezentantul Bisericii o afuriseşte în finalul spectacolului: "Ce păcat că-i curvă".

Din distribuţie mai fac parte Claudiu Stănescu, Romeo Pop, Cornel Scripcaru, Oana Ştefănescu, Ion Cocieru, Nicoleta Hâncu şi Irina Ungureanu. Scenografia este creată de Octavian Neculai.

Spectacolul a stârnit reacţii contradictorii în rândul spectactatorilor. O parte dintre aceştia au părăsit sala înainte de final, însă cei care au rămas au aplaudat minute în şir.

"Tis Pity She's a Whore" (1633) este, probabil, cea mai populară piesă a lui John Ford, considerat de mulţi istorici literari drept ultimul mare autor dramatic al Renaşterii engleze.

"Ce păcat că-i curvă" se va juca la Teatrul Bulandra, în premieră oficială, în 15 şi 16 ianuarie. Teatrul Bulandra a participat cu această producţie, anul trecut, la Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa (UTE), spectacolul fiind prezentat pentru prima dată la Bucureşti, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici